Στη διαβίβαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου 31 προτάσεων και αιτημάτων των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης.
Το ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, προς τους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας πως αποτελεί πρόταση των αρμοδίων φορέων της Κρήτης.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα τονίζει πως «οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 προοιωνίζονται ως ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό, σε συνδυασμό με τις περυσινές φυσικές καταστροφές, και την προβληματική ελαιοκομική περίοδο προδιαγράφουν σοβαρούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές, όπως και για τους εργαζόμενους και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Με γνώμονα τη συμβολή μας στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την βέλτιστη αντιμετώπιση της κρίσης και αποφυγή του ενδεχόμενου κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων, σας διαβιβάζουμε ενιαίο πλαίσιο 31 προτάσεων που αφορούν τομείς αρμοδιότητάς σας και διαμορφώθηκε κατά την ευρεία σύσκεψη των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης στις 24.4.2020».
Α. ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1.Αύξηση του ποσού της δημοσιονομικής επέκτασης από το 3,5% του ΑΕΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 8%, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε η επιχειρηματικότητα να μείνει όρθια και να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιστροφή στην κανονικότητα των επιχειρήσεων.
2.Θεσμοθέτηση μιας μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται περισσότερο , με πλαφόν και αναλογική της μείωσης του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2019.
3. Υπαγωγή στην δυνατότητα επιστρεπτέας προκαταβολής όσο το δυνατόν περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πιο ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις και επέκτασή της στις ατομικές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων αλλά και στους Κοινωνικούς συνεταιρισμούς και αστικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών.
4.Διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ ανά 45ημερο, σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά και σε κάθε εταίρο Ομόρρυθμης και ΕΠΕ με εύλογο ποσοστό εταιρικής συμμετοχής.
5. Χορήγηση ρευστότητας, μέσω δανείων, με εγγύηση δημοσίου και με χαμηλό επιτόκιο αλλά και δυνατότητα μικροπιστώσεων (microfinance) μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
6. Την επέκταση της μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις επιχειρήσεις με ιδιόκτητο ακίνητο.
7. Εξόφληση στο κομιστή των ανεξόφλητων επιταγών που έχουν εκδοθεί, βάσει τιμολογίου και μέσω παροχής βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης του εκδότη από τα τραπεζικά ιδρύματα, ίση με το 100% της αξίας των επιταγών με χαμηλό επιτόκιο. Άρση των οι ποινικών κυρώσεων από την σφράγιση επιταγών από 1/3/και μετά .
8.Επανεξέταση και αναπροσαρμογή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και επέκταση μέχρι το τέλος του 2020 της ρύθμισης μη καταβολής δόσεων για τα εξυπηρετούμενα επαγγελματικά δάνεια, με παράλληλη ενεργοποίηση του επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.
9.Αναστολή πλειστηριασμών επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας μέχρι η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα.
10.Οι συστημικές τράπεζες που θα ενεργούν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, να προχωρούν γρήγορα στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης, με κριτήρια βιωσιμότητας και χωρίς επιπρόσθετα αυστηρά προαπαιτούμενα ενημερότητας.
11. Ουσιαστική μείωση των διατραπεζικών χρεώσεων και μηδενισμός των εξόδων κίνησης με τη χρήση των υπηρεσιών e-banking.
12. Την προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές, υπό προϋποθέσεις. Την παράταση μέχρι 31/12/2020 της έκπτωσης του 40% σε όλες τις πληρωμές ενοικίων των επιχειρήσεων που είτε έχουν κλείσει με δημοσία εντολή είτε είναι πληττόμενες από την πανδημία.
Β. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
13. Μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος και κατάργησή του για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον για το 2020 .
14. Αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του 2020 και δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους επιχειρηματίες, ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει του Ν. 4670/20.
15.Επέκταση της έκπτωσης του 25% μέχρι τη λήξη της πανδημίας σε όλες της εμπρόθεσμες πληρωμές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
16.Στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών και αναστολή πληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το τέλος του χρόνου και την αντικατάσταση των αντίστοιχων εσόδων των δήμων από ενίσχυση των ΚΑΠ.
17. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών μέχρι 30/9.
18. Παράταση προθεσμίας για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών μέχρι τέλους του έτους.
Γ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
19.Στήριξη της εργασίας με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Επιδοτήσεις διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
20. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το τέλος του Ιούνη-σε πρώτη φάση- με την επιπλέον προϋπόθεση ότι ο χρόνος επιδότησης από 1/4/20 θα θεωρείται εργάσιμος.
21. Παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας (π.χ. κουπόνια κατανάλωσης σε ευάλωτες ομάδες) κατά την διάρκεια της κρίσης.
22.Στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανταγωνιστικότητας και με μείωση του ΦΠΑ για το 2020 τουλάχιστον στα βασικά είδη διατροφής από το 13 στο 9%, στη διαμονή στο 6%, στην εστίαση στο 13%, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου στο 13%, και στις εγχώριες μεταφορές στο 13%.
Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ
23. Μείωση του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών και υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και για τη Κρήτη.
24. Αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας σε χώρους παραγωγής και εμπορίου. Επίσης, παράταση για ένα έτος τουλάχιστον της υλοποίησης όλων των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που αφορούν στην Εξωστρέφεια, όπως το ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ, ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΗΜΑ και ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ κ.α.
25. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την επιτάχυνση υλοποίησης έργων και επιπρόσθετων δράσεων κατά των επιπτώσεων του COV-19.
26. Άμεση εκκίνηση των έργων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) για την ασφάλεια των οχημάτων, τη μείωση του μεταφορικού κόστους και την ενεργοποίηση οικονομιών κλίμακας .
27.Μείωση των τελών χρήσης υποδομών αερομεταφορών των 2 βασικών αεροδρομίων της Κρήτης μέσω διαπραγμάτευσης με τους φορείς διαχείρισης.
28. Δημιουργία εθνικού αερομεταφορέα για την υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών.
29. Ενίσχυση ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρήσεων.
30. Παροχή κινήτρων για συνενώσεις (clusters) ,δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (networking) και δράσεων διασύνδεσης του τουριστικού κλάδου με την εγχώρια παραγωγή (τοπικά σύμφωνα προμήθειας προϊόντων με κλάδους τροφίμων, εξοπλισμού και κατασκευών). Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (ΑΚΕ-OpenMalls).
31. Ενδυνάμωση των δράσεων ανάπτυξης της έρευνας και προώθησης της καινοτομίας στη παραγωγική διαδικασία και αξιοποίηση του αποθέματος του ανθρώπινου κεφαλαίου.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Επιμελητήριο Ηρακλείου
Επιμελητήριο Χανίων
Επιμελητήριο Ρεθύμνης
Επιμελητήριο Λασιθίου
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ηρακλείου
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Χανίων
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ρεθύμνης
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λασιθίου
Περιφέρεια Κρήτης