Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι προκλήσεις για τις Επιχειρήσεις των Χανίων το 2023

Πρέπει να διαβάσετε

Αντώνης Ροκάκης
Αντώνης Ροκάκης
Ο Αντώνης Ροκάκης είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων

Και η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί όλο και πιο στενά κάτω από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και συχνά «ασφυκτικές» συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης Αγοράς, από την οποία δύσκολα μπορεί πλέον να αυτονομηθεί. Συνεπώς, αναπόφευκτα και το 2023 θα συνεχίσουμε να αναμετρόμαστε με μια ιδιαίτερα «ταραγμένη» περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων για τη διεθνή και την τοπική μας Οικονομία, με επίκεντρο την πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς να έχει ξεπεραστεί ακόμα ούτε και η καταστροφική πανδημική κρίση.

Η Ελλάδα, με ταμειακή ρευστότητα 30 δισ. ευρώ, έλλειμμα 1,6%-1,7% και Αναπτυξιακούς ρυθμούς της τάξεως του 6%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αφήνει πίσω της το 2022 και σε πολιτικό περιβάλλον εκλογικής ρευστότητας οφείλει και τη νέα χρονιά να ανταπεξέλθει σε κρίσιμες προκλήσεις για το μέλλον της Επιχειρηματικότητας.

Εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού (που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και εκτοξεύει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεών μας), σημαντικών αυξήσεων επιτοκίων (που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών) και Ευρωπαϊκής ύφεσης, η μεγαλύτερη πρόκληση που εξακολουθεί να απειλεί και τη νέα χρονιά την επιχειρηματική και κοινωνική ισορροπία του τόπου μας είναι η ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών της Ενέργειας.

Οι τελευταίες έρευνες (π.χ. ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ) αποδεικνύουν ότι σε σημαντικούς κλάδους, όπως η Εστίαση, περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας και η μείωση της ζήτησης φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους, με σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Σήμερα, μόνο το 30% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που τα επόμενα επτά χρόνια είναι διαθέσιμα από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) προς απορρόφηση περίπου 70 δισ. ευρώ πόρων. Η πρόκληση για την Ελληνική Πολιτεία το 2023 είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με τον περιορισμό του «ασφυκτικού» ρόλου του τραπεζικού συστήματος στη διαδικασία.

Σημαντική «υποθήκη» για την ανάπτυξη της Χανιώτικης Οικονομίας τη νέα χρονιά  είναι την ότι ο πλέον δυναμικός μας κλάδος προσέλκυσε πέρσι τουριστικές αφίξεις που κατά το τέλος του Οκτωβρίου εντυπωσιάζουν, καθώς ξεπέρασαν -μόνο αεροπορικά- τις 3.161.000, διασπώντας ακόμα και το επίπεδο του 2019 – προ πανδημίας. Σε επενδυτικό και κατασκευαστικό επίπεδο η δυναμική και τη φετινή χρονιά είναι αναλόγως εντυπωσιακή με ευεργετικές επιδράσεις στην επέκταση και αναβάθμιση των Τουριστικών υποδομών του τόπου μας. Βεβαίως, στρατηγικά έργα υποδομής, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας, η αναβάθμιση του αεροδρομίου και των λιμενικών μας υποδομών οφείλουν να επιταχυνθούν χωρίς άλλες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Η Αγορά Ανθρώπινου δυναμικού οφείλει να ενισχυθεί μέσα από διακρατικές συμφωνίες και αυστηρούς κανόνες. Τη νέα χρονιά, απαιτείται πλέον να σχεδιάσουμε όλοι μαζί το Μέλλον του Τουριστικού μας προϊόντος με στρατηγικό, μακροπρόθεσμο και πολυδιάστατο τρόπο, δημιουργώντας Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού των Χανίων (Νόμος 4875/2021) για να πρωταγωνιστήσουμε ενωμένοι στην επόμενη μέρα της εθνικής και της παγκόσμιας Ανάκαμψης.

Στη νέα χρονιά ξεκινάμε με το δυναμισμό από το 2022, όταν η αξία των Χανιώτικων εξαγωγών συνέχισε την ανοδική «τροχιά» των τελευταίων ετών (επιπλέον +18,81% στο Α΄4μηνο του 2022), κατακτώντας τη νέα κορυφή των €48.000.000 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Σε ηγετική θέση, ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών και η υπεραξία της Κρητικής Γης (στους 20.898 τόνους), η οποία συνδυασμένη με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την ποιότητα των ανθρώπων της εξακολουθούν να αναπτύσσουν δυναμικά την Χανιώτικη Οικονομία στις πλέον αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών.

Στο Επιμελητήριο Χανίων, με έμφαση στην Καινοτομία, την Αειφορία και την Εξωστρέφεια εργαζόμαστε με όραμα και σχέδιο για να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις ανατροπές και τις προκλήσεις του νέου Οικονομικού περιβάλλοντος. Με ισχυρές συμμαχίες, επενδύουμε στο Μέλλον με στρατηγικά έργα υποδομής, όπως την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης των Χανίων σε σύγχρονο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» (περιοχή πλατείας 1866) και την ολοκλήρωση του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου που αξίζει ο τόπος μας.

Στην ταραγμένη περίοδο για τον παγκόσμιο Αγροδιατροφικό τομέα και την Επισιτιστική εφοδιαστική αλυσίδα, το Επιμελητήριο Χανίων αναδεικνύει πολύπλευρα και αποτελεσματικά – εντός και εκτός συνόρων – την ποιοτική υπεραξία της Κρητικής Γης, των Ανθρώπων και των Επιχειρήσεών της. Με τη διοργάνωση υψηλού κύρους και μαζικής συμμετοχής εκθέσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων, σε συνδυασμό με την προσέλκυση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης των παραγωγικών και μεταποιητικών δυνατοτήτων των Χανίων, συμβάλλουμε ενεργά στην ανοδική δυναμική του εξαγωγικού εμπορίου των επιχειρήσεων του τόπου μας με «αιχμή του δόρατος» το «Forum Κρητικής Διατροφής για την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε Δίκτυα Διανομής» & το «Φεστιβάλ Γης: Άνθρωποι και προϊόντα».

Για το Μέλλον της χώρας μας και των Χανίων, η αναβάθμιση της συλλογικής μας ικανότητας για Καινοτομία είναι προϋπόθεση για διατηρήσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Οφείλουμε να δουλέψουμε με τους καλύτερους σε στενή συνεργασία με την ισχυρή Ακαδημαϊκή κοινότητα των Χανίων, ώστε να αναμορφώσουμε το στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης της περιφερειακής Οικονομίας μας με ανάλυση και τεκμηρίωση στα νέα ανατρεπτικά δεδομένα της κρίσης και τις τοπικές ιδιαιτερότητες της νέας χρονιάς.

Άλλα Πρόσφατα