Το σύνηθες μοτίβο στην Ελλάδα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είναι η κυβέρνηση να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από διαφορετικό πολιτικό χώρο και όχι τον δικό της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε την πεπατημένη με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όχι όμως και με την επιλογή του -αξιοσέβαστου αλλά κομματικού – Κωνσταντίνου Τασούλα.
Ωστόσο, κατά την Μεταπολίτευση, αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί κι άλλες φορές.
Ο πρώτος Πρόεδρος της Μεταπολίτευσης Μιχάλης Στασινόπουλος, προερχόταν από την Νέα Δημοκρατία, η οποία και τον πρότεινε. Πήρε 206 ψήφους, έμεινε για ένα χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση του πολιτεύματος από βασιλευομένη σε προεδρευόμενη δημοκρατία και έδωσε τη θέση του στον Κωνσταντίνο Τσάτσο (210 ψήφοι), επίσης προερχόμενο από την Νέα Δημοκρατία, ο οποίος πάντως ως προσωπικότητα θεωρήθηκε και αποδείχθηκε υπερκομματική.
Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1980 με 183 ψήφους και ξανά το 1990 με μόλις 153 ψήφους. Και τις δυο φορές με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.
Ενδιάμεσα, το 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης, μια σημαντική προσωπικότητα της δικαιοσύνης προερχόμενη από την κεντροαριστερά , προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε με 180 ψήφους (σε μια ιστορικά επεισοδιακή εκλογή).
Μέχρι και το 1995 εν ολίγοις, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν κοινή ιδεολογική και πολιτική βάση.
Αυτό άλλαξε το 1995, όταν με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, εκλέχθηκε Πρόεδρος ο – προερχόμενος από την κεντροδεξιά – Κωστής Στεφανόπουλος. Τον πρότεινε η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, τον ψήφισε όμως και το ΠΑΣΟΚ.
Ο Στεφανόπουλος επανεκλέχθηκε το 2000, πάλι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Μάλιστα η δεύτερη εκλογή του ήρθε με ευρύτατη συναίνεση (269 ψήφοι), εν αντιθέσει με την πρώτη όπου είχε λάβει 181 ψήφους
Το 2005, η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, προτείνει για Πρόεδρο τον -προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ – Κάρολο Παπούλια , ο οποίος εκλέγεται με ευρεία πλειοψηφία (279 ψήφοι). Το 2010, το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου επαναπροτείνει τον Κάρολο Παπούλια που ανανεώσει και πάλι με μεγάλη πλειοψηφία (266 ψήφοι) την θητεία του.
Το 2015 (προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμος από την προηγούμενη Βουλή) ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, προτείνει για Πρόεδρο τον προερχόμενο από την Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλο. Πήρε 233 ψήφους.
Και το 2020 η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια προσωπικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης, με προοδευτική ιδεολογία.
Η κ Σακελλαροπούλου εκλέχθηκε με 261 ψήφους.
Η επιλογή του κ. Τασούλα από τον Πρωθυπουργό, σηματοδοτεί λοιπόν μια επιστροφή σε πιο παραδοσιακά σχήματα. Μένει να δούμε αν ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα γίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις λιγότερες ψήφους στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδος, μετά βέβαια από τις 153 του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1990.