Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι πίθηκοι όπως και οι άνθρωποι αρέσκονται να πειράζουν ο ένας τον άλλον υποστηρίζει νέα μελέτη

Πρέπει να διαβάσετε

Για πρώτη φορά, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι μπονόμπο, οι ουραγκοτάγκοι, οι γορίλες και οι χιμπατζήδες πειράζουν ο ένας τον άλλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ανθρώπινα γνωστικά εργαλεία που μας βοηθούν να αναπτύξουμε την αίσθηση του χιούμορ μπορεί να χρονολογούνται τουλάχιστον 13 εκατομμύρια χρόνια πριν.

«Η ικανότητά τους να αστειεύονται εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι καταλαβαίνουν τα ζώα για το μυαλό των άλλων ζώων, τις προσδοκίες και τη δύναμη των σχέσεων τους», δήλωσε η Έρικα Κάρτμιλ, συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν βίντεο με πέντε είδη μεγάλων πιθήκων: μπονόμπο (Pan paniscus), ουρακοτάγκους της Σουμάτρας (Pongo abelii), δυτικούς και ανατολικούς γορίλες (Gorilla gorilla και Gorilla beringei) και χιμπατζήδες (Pan troglodytes). Τελικα μελέτησαν συνολικά 34 πιθήκους οι οποίοι ζουν στους ζωολογικούς κήπους του Σαν Ντιέγκο και της Λειψίας στη Γερμανία.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 142 περιπτώσεις κατά τις οποίες νεαροί πίθηκοι ηλικίας τριών έως πέντε ετών πείραζαν τους μεγαλύτερους πιθήκους. Οι πίθηκοι σκουντούσαν, έσπρωχναν και έτρεχαν μακριά, πρόσφεραν αντικείμενα και στη συνέχεια τα έπαιρναν πίσω, χτυπούσαν και γαργαλούσαν ο ένας τον άλλον. Συνολικά, οι ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ εντόπισαν 18 διαφορετικά είδη πειράγματος. Περισσότερο από το ένα πέμπτο χρησιμοποιούσε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όπου ένας πίθηκος πλησίαζε τον στόχο του από πίσω ενώ αυτός κοιτούσε αλλού.

«Δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε γιατί το κάνουν, αλλά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το κάνουν», δήλωσε η Δρ. Ιζαμπέλ Λόμερ από το Ινστιτούτο Max Planck για τη συμπεριφορά των ζώων στο Konstanz της Γερμανίας. «Αυτό το παιχνιδιάρικο πείραγμα είναι προκλητικό, σκόπιμο και συνήθως μονόπλευρο», πρόσθεσε.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα