Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι μαθήτριες του Ιράν πετούν τη χιτζάμπ και εξεγείρονται κατά του θεοκρατικού καθεστώτος

Πρέπει να διαβάσετε

Στις μαθήτριες του Ιράν περνά η «σκυτάλη» των διαδηλώσεων που έχει πυροδοτήσει ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί στα χέρια της διαβοήτης «αστυνομίας ηθών». Οι μαθήτριες βγάζουν τη χιτζάμπ και σχολεία «σείονται» από συνθήματα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος -σκηνές άνευ προηγουμένου για την Ισλαμική Δημοκρατία που απαντά με άγρια καταστολή και κατηγορίες περί ανάμειξης της Δύσης στο ολοένα διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας.

Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό πως οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έκλεψαν τη σορό της μαθήτριας Νίκα Σακαραμί, η οποία είχε σκοτωθεί κατά τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων και έκτοτε τα ίχνη της αγνοούνταν.

Η Νίκα ζούσε στην Τεχεράνη και την Κυριακή θα συμπλήρωνε τα 17 της χρόνια. Η οικογένειά της βρήκε τη σορό της σε νεκροτομείο κέντρου κράτησης δέκα ημέρες αφότου εξαφανίστηκε.

Ο ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κλέψει τη σορό και την έθαψαν μυστικά σε χωριό 40 χιλιόμετρα μακριά, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην οικογένεια μιλώντας στην περσική υπηρεσία του BBC. Στο τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει σε φίλο της, η Νίκα Σακαραμί ανέφερε πως την κυνηγούσαν οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Για την Μάχσα Αμινί, την Νίκα Σακαραμί, όλες τις γυναίκες και το δικαίωμα στην ελευθερία, σε σχολεία ανά το Ιράν, αλλά και στους δρόμους αρκετών πόλεων, μαθήτριες κουνούν τις μαντίλες τους στον αέρα και φέρονται να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα», όπως αποτυπώνεται σε βίντεο, τη γνησιότητα των οποίων έχουν επαληθεύσει διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Με φόντο σχολικούς πίνακες, και χωρίς τη χιτζάμπ, σχηματίζουν το σύμβολο της νίκης.


Στην πόλη Καράζ, δε, οι μαθήτριες «κυνήγησαν» αξιωματούχο που φέρεται να ανήκει στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, πετώντας του πέτρες και μπουκάλια, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν μαίνονται για περισσότερο από δύο εβδομάδες και συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το θεοκρατικό καθεστώς εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Οι αρχές έχουν απαντήσει με ωμή βία και πραγματικά πυρά· δεκάδες είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 1.500 οι συλληφθέντες.

Όμως, το κίνημα δεν κάμπτεται και Ιρανοί εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους και αφαιρούν από σπίτια, σχολεία και γραφεία φωτογραφίες των δύο ανώτατων πνευματικών ηγετών που κυβέρνησαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση -του Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί και του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σήμερα.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κορίτσια να φωτογραφίζονται στην τάξη τους στέλνοντας… σαφές μήνυμα για το πιστεύουν για την ηγεσία τους.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο κίνημα του Ιράν λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις του κόσμου, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα