Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι γυναίκες αγχώνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή

Πρέπει να διαβάσετε

Η αναζήτηση στο Διαδίκτυο για οποιοδήποτε ζήτημα αποτελεί πλέον καθημερινότητα, αφού η ταχύτητα και ο πλούσιος αριθμός αποτελεσμάτων διευκολύνει τους χρήστες σε άμεσες, αν και όχι πάντα έγκυρες, απαντήσεις.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που τέθηκαν το 2023 στη μηχανή αναζήτησης της Google ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συνδέονται, όμως, με το κλιματικό άγχος.

Οι αναζητήσεις αυτού του τύπου αυξήθηκαν τη χρονιά που σε λίγες ημέρες εκπνέει, με τις γυναίκες να έχουν θέσει περισσότερα σχετικά ερωτήματα σε σχέση με τους άνδρες, αποδεικνύοντας ότι επηρεάζονται περισσότερο από το κλιματικό άγχος.

Σύμφωνα με το Google Trends οι σχετικές αναζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές γλώσσες, με τις αγγλόφωνες να έχουν αυξηθεί κατά 27 φορές συγκριτικά με το 2011, οι κινεζικές κατά 8 φορές και οι πορτογαλικές κατά 73!

Ωστόσο, οι χώρες όπου καταγράφηκε μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι σκανδιναβικές με τη Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία να καλύπτουν κατά 40% τις παγκόσμιες αναζητήσεις σχετικά με το κλιματικό άγχος.

Το κλιματικό άγχος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι η αγωνία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο τοπίο και την ανθρώπινη ύπαρξη, με συνέπειες όπως διαταραχές ύπνου, διατροφής, άγχος και άλλα προβλήματα.

Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης αποκάλυψε ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τέτοια μορφή άγχους, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainability σύμφωνα με την οποία οι άνδρες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, ενώ οι γυναίκες εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία και αρνητικά συναισθήματα. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα είναι περισσότερες έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 44.000 ερωτηθέντων οι γυναίκες εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία, ενώ ανάμεσα στους άνδρες σημαντικό ήταν το ποσοστό σχετικά με την άρνηση της περιβαλλοντικής κρίσης. Η έρευνα σε νέους Φινλανδούς αποκάλυψε ότι οι γυναίκες βιώνουν περισσότερα συναισθήματα τα οποία συνδέονται με το περιβάλλον από τους άνδρες, οι οποίοι ωστόσο αναγνώρισαν τη θλίψη που συνδέεται με τη κλιματική αλλαγή.

Οι ερωτηθέντες στις Φιλιππίνες, την Ινδία και τη Νιγηρία ανέφεραν ισχυρότερο ψυχολογικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής συγκριτικά με τους ερωτηθέντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Φινλανδία.

«Σε ένα μεγάλο δείγμα Ευρωπαίων και Αφρικανών γαλλόφωνων βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα κλιματικού άγχους στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες είχαν σημαντικά περισσότερες ανησυχίες από τους άνδρες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αρνητικές σκέψεις για το μέλλον, την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει και το αίσθημα προδοσίας από τις κυβερνήσεις», ενώ από την άλλη οι άνδρες ένιωσαν πιο ασφαλείς από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αναφέρει η έρευνα.

Υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων με τις γυναίκες να αναφέρουν ότι είχαν αισθανθεί θλίψη, άγχος, φόβο, θυμό, ενοχή, ντροπή, πόνο, απόγνωση και αδυναμία. Οι άνδρες ανέφεραν πιο συχνά αισιοδοξία ή αδιαφορία.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες και οι άνδρες μπορεί να ζουν, κατά μέσο όρο, πολύ διαφορετικές ζωές, οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους οι καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, τονίζουν πως θα πρέπει να τεθούν υπό έρευνα και οι ευρύτεροι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών, θρησκευτικών και οικογενειακών πεποιθήσεων. Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, όπου η ανησυχία ήταν υψηλή, υπήρχε σχετικά μικρός δισταγμός για την απόκτηση παιδιών (23% στη Νιγηρία, 42% στη Φινλανδία). Οι μελετητές έχουν συνδέσει τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας στη Νιγηρία με ισχυρό πατριαρχικό σύστημα και πολιτισμικό στίγμα απέναντι στην υπογονιμότητα. Έτσι, το παράδειγμα της Νιγηρίας δείχνει πώς ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων επηρεάζει τις εκδηλώσεις του κλιματικού άγχους.

Αυτό που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσο οι διαφορές μεταξύ των φύλων σε σχέση με τα αρνητικά συναισθήματα αντανακλούν στην πραγματικότητα εμπειρικές διαφορές ή απλώς διαφορές στην αυτογνωσία και τη συναισθηματική αναγνώριση.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα