Το όνομα «πυρήνας» υποδηλώνει κάτι σκληρό και σταθερό, αλλά, όπως αποδεικνύεται, ο πυρήνας της Γης έχει… διαρροή, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο.
Αυτό είναι τουλάχιστον σύμφωνα με μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα αφού ανέλυσαν πετρώματα της Αρκτικής ηλικίας 62 εκατομμυρίων.
Γεωχημικοί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole εντόπισαν συγκεντρώσεις ρεκόρ ισοτόπων ηλίου 3 (3He) και ηλίου 4 (4He) στους βράχους, που υποδηλώνουν μια αργή ροή από την ίδια την καρδιά του πλανήτη μας.
Πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν αποθέματα του άπιαστου αερίου θαμμένα περίπου 2.900 χιλιόμετρα κάτω από τη γη.
Το ήλιο είναι ένα εκπληκτικά σπάνιο στοιχείο στην επιφάνεια της Γης και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη αποδείξει πόσο από αυτό παραμένει παγιδευμένο βαθιά κάτω από τα πόδια μας.
Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη τους έδωσε μια νέα εικόνα για την πιο μυστηριώδη περιοχή του κόσμου μας. Η κατανόηση της παρουσίας αυτών των ισοτόπων ηλίου θα μπορούσε να φωτίσει βασικές διεργασίες στον πυρήνα, όπως το πώς η Γη δημιούργησε το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη ζωή.
Το μεγαλύτερο μέρος του ηλίου στο σύμπαν χρονολογείται από τη Μεγάλη Έκρηξη που συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η Γη κατάπιε μέρος αυτού ως νηπιακός πλανήτης, αλλά ως επί το πλείστον το έριξε όλο κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της, διάρκειας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, όπως αναφέρει το Science Alert.
Αυτό σημαίνει ότι τυχόν ίχνη ηλίου που βρέθηκαν σε ηφαιστειακά πετρώματα – όπως τα δείγματα που ανακαλύφθηκαν στην Αρκτική – πιστεύεται ότι προέρχονται είτε από θύλακες μανδύα που δεν έχουν ακόμη απελευθερώσει το ήλιο τους, είτε από ένα τεράστιο απόθεμα βραδείας διαρροής.
Οι βασαλτικές λάβες στο νησί Baffin του Καναδά περιέχουν μερικές από τις υψηλότερες αναλογίες 3He προς 4He στον κόσμο, κάτι που οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι δείχνει ότι η παρουσία του αερίου δεν σχετίζεται με την ατμόσφαιρα, αλλά μάλλον το σημάδι της βαθύτερης γήινης προέλευσης.