Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι Έλληνες που έβριζαν τους Κρητικούς για την στάση τους απέναντι στους Ναζί

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Πόντιοι, οι Κρήτες έχουν κατά καιρούς δεχτεί σκληρή κριτική από διάφορους Ελληνες. Εχει αμφισβητηθεί ακόμα και η ελληνικότητά τους! Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι Κρητικοί την ώρα που έδιναν τη δική τους σκληρή και άνιση μάχη εναντίον των Γερμανών τέτοιες μέρες του 1941 σίγουρα δεν είχαν χρόνο, αλλά και δυνατότητα να διαβάσουν αυτά που έλεγαν οι υπεύθυνοι του ελληνικού κράτους (κυβέρνηση δωσιλόγων) κι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Στις 20 Μαΐου άρχισε η Γερμανική επίθεση που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του νησιού στο τέλος του μήνα.

Από την πρώτη μέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα η κυβέρνηση Τσολάκογλου θεώρησε ότι το πρόβλημα ήταν μεταξύ των Γερμανών και των Άγγλων. Στην πορεία όταν είδε ότι η αντίσταση ήταν θέμα του ίδιου του Κρητικού λαού άρχισε να… κουνά το χέρι στους μαχητές.

Διαβάζουμε στις εφημερίδες της 27ης Μαΐου:

Δηλαδή ο άνθρωπος που καταπάτησε τους όρκους του ως αξιωματικός ζητούσε από τους Κρήτες να μην αντιστέκονται!!!

Οι εφημερίδες στην Αθήνα δεν περιορίστηκαν να παρουσιάζουν τα νέα των μαχών, αλλά έπαιρναν θέση. Πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό η λαθρόβια «Πρωινός Τύπος». Ο εκδότης – διευθυντής της Νίκος Κρανιωτάκης ήταν αυτός που είχε ζητήσει οι πρόσφυγες (Μικρασιάτες, Πόντιοι κ.ά) να φοράνε ένα σήμα όπως το αστέρι του Δαβίδ οι Εβραίοι για να τους ξεχωρίζουν, από τους άλλους, τους αυθεντικούς! Εξέδιδε την βασιλική και υπερδεξιά εφημερίδα «Ο Τύπος». Λίγο πριν την εισβολή των Γερμανών άλλαξε τον τίτλο σε «Πρωινό Τύπο» και στήριξε και με αρθογραφία τους κατακτητές. Αρχισυντάκτης του ήταν ο Πάνος Τρουμπούνης που επί χούντας ήταν αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ! Όλα τα μπουμπούκια μαζί. Διαβάστε τι έγραφε στις 27 Μαΐου:

Όσο η αντίσταση του κρητικού λαού έπαιρνε ηρωικές διαστάσεις η… απανθρωπία, όπως τη θεωρούσε γινόταν συγκεκριμένη.

Αντίθετα το «Ελεύθερο Βήμα», προφανώς λόγω του ιδρυτή της Δημήτρη Λαμπράκη, προτίμησε να αναφερθεί στη μάχη της Κρήτης ως πρωτότυπη στρατηγική αντίληψη. Αποθέωσε την ιδέα της ρήψης αλεξιπτωτιστών. Το γεγονός ότι οι μεγάλες απώλειες απέτρεψαν τους υπεύθυνους να επαναλάβουν την προσπάθεια προφανώς αποτελεί… λεπτομέρεια.

Στην Αθήνα υπήρχαν χιλιάδες Κρητικοί που είχαν επιστρέψει από το μέτωπο της Αλβανίας. Γύριζαν στους δρόμους κι επιβίωναν με την ελεημοσύνη των Αθηναίων αφού είχαν αφεθεί στην τύχη τους από την επίσημη κυβέρνηση. Κάποιοι συμπατριώτες τους όμως επένδυαν για το… μέλλον. Ήταν οι πολιτευτές του νησιού. Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ακρόπολις».

 

Πηγή: pasatempo.wordpress.com

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα