Το τέλος του 2023 και η έλευση του νέου έτους, βρίσκει την Παγκόσμια Κοινότητα, αντιμέτωπη με σημαντικές, μείζονες κρίσεις που δημιουργούν γενικότερη αστάθεια, με τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή να βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κομμάτι της οποίας είναι η Ελλάδα, επηρεάζεται περισσότερο από τις αναμετρήσεις αυτές. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα διαμορφώνει την εθνική της διαδρομή και παρουσία, ενισχύοντας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, την αποτρεπτική της ικανότητα, ως σταθερός παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας, ως χώρα υπέρμαχος των αρχών καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου.
Στα Βαλκάνια, στην Αφρική, στην Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή που χώρες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως ημιτελείς δημοκρατίες, που βιώνουν εμφύλιες συγκρούσεις και πολέμους, η Ελληνική Δημοκρατία έχει αφήσει πίσω τους όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούσαν πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.
Η Ελλάδα, χώρα με παγιωμένη δημοκρατία, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της νομιμότητας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, έχει κάθε λόγο να εστιάζει στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ενισχύοντας την αποτρεπτική της ισχύ και ικανότητα, επιδιώκοντας την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Εξέλιξη που εμβαθύνει την σταθερότητα στην περιοχή, παρέχοντας μια ουσιαστική προοπτική πλήρους απεμπλοκής από λογικές εντάσεων που έχουν αναπτυχθεί από το παρελθόν.
Το 2024, μέσα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας, οι προσπάθειες μας πρέπει να εντατικοποιηθούν, για την Δημόσια Διοίκηση, την Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία, την μείωση των αναπτυξιακών ελλειμμάτων στην Περιφερειακή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας ουσιώδεις και ευρύτατες μεταρρυθμίσεις.
Για το 2024, η Ελλάδα που έχει βελτιώσει την δημοσιονομική της εικόνα, μέσα από την κρίσιμη εξυγίανση της, την θωράκιση της ανθεκτικότητας της οικονομίας, μέσα από την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, πρέπει να περιορίσει υπαρκτούς κινδύνους. Με πολιτικές που θα υποστηρίζουν την συνεχιζόμενη υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εξέλιξη της αναπτυξιακής δυναμικής, των επενδύσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μια εξ αυτών, είναι το επίτευγμα της σταθερής και σημαντικής μείωσης του δημοσίου χρέους, έχοντας κατακτήσει τον βιώσιμο χαρακτήρα του, με βασικά εργαλεία το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και την μεγάλη χρονική διάρκεια ωρίμανσης του, επιτυγχάνοντας έτσι την μεγαλύτερη μείωση δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2019 στην Ευρώπη.
Μέσα σε έναν κόσμο με έντονες μεταβολές, έναν κόσμο τον οποίον κατακλύζουν αναθεωρητικοί επεκτατισμοί, η ρωσική στρατιωτική εισβολή στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας και οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζουν το πόσο αλλάζει ο κόσμος μας, με αυξανόμενες ασύμμετρες απειλές. Μέσα σε αυτόν τον κόσμο, ο πολιτικός χρόνος, με βασικό χαρακτηριστικό την πολιτική ευστάθεια, θέτει νέες στοχεύσεις, προγραμματικές και μεταρρυθμιστικές, το εθνικό συμφέρον απαιτεί τολμηρές κατευθύνσεις, πραγματισμό και ορθολογισμό απέναντι στον οπισθοδρομικό εθνικολαϊκισμό.
* Το άρθρο έχει γραφεί για το Creta24.gr.