Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι χαμένοι της σεζόν: Ποιοι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί δεν τα πήγαν τόσο καλά φέτος

Πρέπει να διαβάσετε

Με τις Κυκλάδες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση διεθνών αφίξεων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν του 2022, οι προορισμοί της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Λέσβου και της Σάμου, κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στη χώρα, σε σχέση με το 2019.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου από τα διεθνή αεροδρόμια τόσο των νησιωτικών όσο και των τουριστικών προορισμών της ενδοχώρας, που έδωσε η διαχειρίστρια Fraport στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν την αρνητική πορεία κάποιων προορισμών, σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων. Τόσο κίνηση εσωτερικού, όσο και οι αφίξεις ξένων τουριστών σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σάμο και Λέσβο σημειώνουν από την Άνοιξη όπου και ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος, αρνητικό πρόσημο.

Μείωση στη Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική λόγω Ρώσων

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να καταγράφει μείωση αφίξεων εσωτερικού και εξωτερικού, με τον Σεπτέμβριο να κλείνει με -11.3% και -14% αντίστοιχα και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι διεθνείς αφίξεις από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη ανήλθαν σε περίπου 1,3 εκατομμύρια, αντί 1,55 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «τροφοδοτεί» κυρίως με τουρίστες την περιοχή της Χαλκιδικής και εδώ φέτος είναι εμφανής η έλλειψη των Ρώσων τουριστών. Ο καλύτερος μήνας της Θεσσαλονίκης ήταν ο Ιούλιος με 282.000 ξένους επισκέπτες, που προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία, με δεύτερη αγορά τη Βρετανία και τρίτη την Κύπρο. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο είναι περίπου 170.000, που σημαίνει περίπου 85.000 αφίξεις. Ήδη πολλά ξενοδοχεία στη Χαλκιδική έκλεισαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωπαίοι τουρίστες αλλά και ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια, κατάφεραν σε μεγάλο ποσοστό να καλύψουν τις απώλειες των Ρώσων τουριστών.

Πτώση για την Καβάλα

Η μείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας για το Σεπτέμβριο έφτασε στο 19% στις αφίξεις εξωτερικού και στο 20% στις αφίξεις εσωτερικού, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2019. Η σεζόν έκλεισε πρόωρα με τις τελευταίες διεθνείς πτήσεις να εκτελούνται στο τέλος Σεπτεμβρίου και με ελάχιστες αφίξεις μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στην Καβάλα έφτασαν περίπου 98.000 ξένοι τουρίστες αντί 123.000 το 2019. Οι Γερμανοί είναι η κύρια αγορά εισερχόμενου τουρισμού στην περιοχή, μέσω αερομεταφορών, με μεγάλη διαφορά από τους Βρετανούς που έρχονται δεύτεροι και ακολουθούν οι Πολωνοί. Οι τουρισμός αυτός διοχετεύεται τόσο προς το νησί της Θάσου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Μείωση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στη Σάμο η σεζόν έληξε επίσης στο τέλος Σεπτεμβρίου, με το αεροδρόμιο να καταγράφει τον ίδιο μήνα μείωση κατά 6,6% στις αφίξεις εξωτερικού και 5,1% στις αφίξεις εσωτερικού, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Στο νησί έφτασαν μέσω διεθνών πτήσεων από τον Απρίλιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου περίπου 120.000 επισκέπτες, αντί 133.000 περίπου το 2019. Η Σάμος προσπαθεί και τα καταφέρνει να ανακάμψει τον τουριστικό της τομέα. Η Γερμανική αγορά είναι πρώτη σε αφίξεις στο νησί φέτος, ενώ σταθερά και οι Σκανδιναβοί επιλέγουν τη Σάμο για τις διακοπές τους, όπως και οι Ολλανδοί.

Η Λέσβος είναι ίσως το νησί που δυσκολεύεται περισσότερο από όλα να «ορθοποδήσει» τουριστικά μετά το καίριο πλήγμα του δέχτηκε στον τουρισμό της, από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Η περυσινή σεζόν, ήταν ιδιαίτερα κακή, ενώ και φέτος τα νούμερα δεν σημείωσαν καλές επιδόσεις. Διεθνείς πτήσεις δεν υπάρχουν για τον Οκτώβριο, ενώ ο Σεπτέμβριος κινήθηκε με μείωση διεθνών αφίξεων κατά 7,7% και εσωτερικών κατά 9,3%.

Το 2019 μόλις 58.000 αφίξεις ξένων τουριστών καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ενώ φέτος μόλις επίσης 45.000 περίπου.

Πηγήnews247.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα