«Να μην μεταδίδουμε με φοβερό άγχος στους πολίτες ότι θα ακριβύνει πολύ η ενέργεια, ένα ζήτημα παγκόσμιο. Είμαστε σε μια εποχή ασάφειας, μιας ενεργειακής μετάβασης που την περιμένουμε πολλά χρόνια. Γι’ αυτό, αν προχωρήσει η φιλοπεριβαλλοντική μας λογική, μέσα στην επόμενη δεκαετία οι τιμές της ενέργειας θα είναι σίγουρα χαμηλότερες ενώ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης η Κρήτη θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ευνοημένη» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο αναπλ. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας Σπύρος Παπαευθυμίου.
«Μετά από είκοσι μήνες πανδημίας οι κυβερνήσεις βρέθηκαν απροετοίμαστες να ανταπεξέλθουν στη σταδιακή επιστροφή σε συνήθειες της προ covid εποχής, με τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η Ε.Ε προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα εξαιρετικά τεντωμένο σχοινί, της μείωσης της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για την καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, άρα και λιγότερης παραγόμενης ενέργειας και ταυτόχρονα της αυξανόμενης ζήτησής της» τόνισε ο κ. Παπαευθυμίου προσθέτοντας παράλληλα και παράγοντες εξωγενείς της Ευρώπης όπως η διαχείριση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και άλλες χώρες που όπως είπε, σπεκουλάρουν στις διεθνείς ενεργειακές αγορές αυξάνοντας τις τιμές και μειώνοντας την παραγωγή.
Για τις επιδοτήσεις θέρμανσης που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ο κ. Παπαευθυμίου δήλωσε ότι καθώς η Κρήτη είναι ευνοημένη από κλιματολογική άποψη, χωρίς δυνατούς χειμώνες, δεν συντρέχουν λόγοι πανικού για τις αυξημένες τιμές. «Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στις ορεινές περιοχές είναι μικρό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος του Θεού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ως προς το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας σύμφωνα με τα οποία η αύξηση στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι εκπληκτική. «Είναι αποδεδειγμένα καλύτερα από τα συμβατικά. Είναι η επόμενη τεχνολογία που έρχεται, όμως δεν θα έρθει αύριο. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία καθώς απαιτούνται υποδομές όπως σταθμοί φόρτισης, βελτιωμένες μπαταρίες και καλύτερες τιμές αγοράς. Η Κρήτη είναι ένα νησί όπου ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορούσε πιθανόν να το διασχίσει από τη μια άκρη στην άλλη με μια φόρτιση. Έχει επίσης πάρα πολλά αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων αλλά και πάρα πολλά ενοικιαζόμενα. Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτός ο στόλος να ανανεωθεί με ηλεκτρικά καθώς αρκετοί τουρίστες ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα η ηλεκτροκίνηση την Κρήτη με προϋπόθεση στον ΒΟΑΚ να τοποθετηθούν αρκετοί σταθμοί φόρτισης» συμπλήρωσε.