Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» νέα άνοδο τιμών στο φυσικό αέριο για τους επόμενους μήνες

Πρέπει να διαβάσετε

Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης διακρίνεται εδώ και μήνες από έντονη νευρικότητα. Οποιαδήποτε ένδειξη διακοπής της προσφοράς, ακόμη και όταν δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αφού η πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες κινείται αρκετά άνω του 80%, αρκεί για να κάνουν ράλι οι τιμές.

Συνέβη τον Ιούνιο όταν η είδηση πως η Ολλανδία σχεδιάζει κάποια στιγμή να κλείσει το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης, εκτίναξε μέσα σε λίγες ώρες 30% τις τιμές στα futures. Το είδαμε ξανά προχθές όταν η πληροφορία περί πιθανής απεργίας του προσωπικού τριών μεγάλων εγκαταστάσεων LNG στην Αυστραλία οδήγησε σε άλμα 40% μέσα σε μια ημέρα την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων για το Σεπτέμβριο.

Ούτε στην μία, ούτε στην άλλη περίπτωση δικαιολογούνταν τέτοια απότομη άνοδος, αφού δεν ετίθετο θέμα ασφάλειας εφοδιασμού για την Ευρώπη. Κι όμως η αγορά «υπεραντέδρασε», όπως κάνει συστηματικά από τις αρχές του έτους, τροφοδοτώντας ανησυχία στους ειδικούς για το πως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί το χειμώνα, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και ενδεχομένως δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Ειδικά πάντως, όσον αφορά την απεργία (δεν έχει ανακοινωθεί ούτε καν πότε θα γίνει) στις εγκαταστάσεις των Chevron και Woodside Energy Group στην Αυστραλία, κρίσιμο ρόλο για την χρηματιστηριακή αντίδραση έπαιξε το τάιμινγκ. Την εποχή αυτή παρατηρείται παραδοσιακά έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ασιάτες αγοραστές καθώς λήγουν μια σειρά από μακροχρόνια συμβόλαια και αυτοί τα αναπληρώνουν με νέα. Και μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Κίνα και η Ιαπωνία αγόρασαν αθροιστικά 26 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυστραλιανού LNG, όγκος που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των εξαγωγών της χώρας, του κορυφαίου πλέον προμηθευτή υγροποιημένου αερίου στον πλανήτη.
Σκληρός ανταγωνισμός Ασίας – Ευρώπης
Τυχόν προκήρυξη επομένως απεργιών στις αυστραλιανές εγκαταστάσεις, πόσο μάλλον αν έχουν διάρκεια, θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ασιάτες αγοραστές να αναζητήσουν σε άλλους προμηθευτές τους όγκους που χρειάζονται, όπως για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, «χοντραίνοντας» τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη, ανεβάζοντας τις τιμές και στερώντας κατ’ αυτό τον τρόπο φορτία που θα κατευθύνονταν σε ευρωπαϊκά λιμάνια για την αναπλήρωση των αποθηκών ενόψει χειμώνα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η τιμή των futures Σεπτεμβρίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έφτασε την Τετάρτη στα 43 ευρώ / MWh, για να υποχωρήσει το τελευταίο 48ωρο στα 37 ευρώ, αλλά με την αγορά να παραμένει εξαιρετικά ασταθής και νευρική.
Οι ειδικοί πάντως προβλέπουν νέες ανοδικές τάσεις τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρει το CNBCεπικαλούμενο ειδικούς του χώρου, ενώ αναλύσεις, όπως του Montel, προβλέπουν διατήρηση της αστάθειας στις αγορές.
«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναμένουμε ότι οι ανοδικές προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν με λιγότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν η προγραμματισμένη συντήρηση των νορβηγικών αγωγών, καθώς και οι συνεχείς καύσωνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως», αναφέρει σε σχετική του έκθεση ο Zongqiang Luo, αναλυτής στην ενεργειακή εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.

 

«Πιθανές ελλείψεις» 

Άλλοι αναλυτές γίνονται ακόμη πιο συγκεκριμένοι και δεν αποκλείουν «πιθανές ελλείψεις» φέτος το χειμώνα για χώρες όπως η Γερμανία. «Αν και χώρες όπως η Γερμανία εξασφαλίζουν μεγάλες συμφωνίες φυσικού αερίου με άλλες χώρες, εντούτοις υπάρχει η πιθανότητα να μην καταφέρουν να καλύψουν εντελώς τις ανάγκες τους και να αναγκαστούν να στραφούν στην spot αγορά, όπως το 2022», εκτιμά ο αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM, John Evans, κάνοντας ειδική μνεία στην Αυστραλία.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα επισημαίνει ότι παρ’ ότι η Αυστραλία, είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG, ξεπερνώντας τόσο το Κατάρ όσο και τις ΗΠΑ, εντούτοις ακριβώς επειδή θα αντιμετωπίσει προβλήματα παραγωγής, οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα στραφούν αναγκαστικά στην spot αγορά προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει χειμώνα, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τις τιμές.

Άλλοι πάλι αναλυτές επαναφέρουν το σενάριο ο Μάρτιος του 2024 να βρει την Ευρώπη με άδειους αποθηκευτικούς χώρους σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς, κατά τον οποίο η Ευρώπη δεν θα βασίζεται καθόλου στον σταθερό εφοδιασμό των ρωσικών αγωγών. Η Ευρώπη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο όσον αφορά το μερίδιο κατανάλωσης φυσικού αερίου (14%), αλλά βασίζεται στις εισαγωγές για σχεδόν το 62% των αναγκών της.

Και αν η αγορά δείχνει τέτοια νευρικότητα μέσα στο καλοκαίρι, όπου η ζήτηση είναι χαμηλή και «υπεραντιδρά» μπροστά σε γεγονότα, όπως οι (πιθανές) απεργίες στην Αυστραλία, το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές είναι πώς θα συμπεριφερθεί σε μια ανάλογη περίπτωση το χειμώνα, όταν η κατανάλωση θα αυξάνεται και ενδεχομένως υπάρχουν ενδείξεις για πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες από πέρυσι.

Τέτοια μέρα πέρυσι πάντως η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ «χτύπαγε» τα 186 ευρώ / MWh, ενώ λίγες εβδομάδες μετά έφτανε τα 300 ευρώ, κάνοντας ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Τα σημερινά επίπεδα των 37 ευρώ μπορεί να είναι 80% χαμηλότερα από εκείνα της 11ης Αυγούστου 2022, εντούτοις παραμένουν ψηλότερα κατά 40% από την τιμή στις αρχές Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα