Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι αναφορές Τσιόδρα στην Κρήτη και στις μελέτες αντισωμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

«Στην Ελλάδα εκτιμάται με τα έως τώρα δεδομένα, πως μικρός αριθμός ατόμων έχει νοσήσει από κορωνοϊό. Ίσως λιγότερο κι από το 0.5% του πληθυσμού.» Αυτό δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως περισσότερα δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτήν την πορεία είναι απαραίτητα. Γι’αυτό το λόγο διεξάγονται στη χώρα 4 μελέτες, μια εκ των οποίων θα ξεκινήσει στην Κρήτη την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό, η οποία αποτελεί πρόταση ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, χρηματοδοτείται με το ποσό των 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και θα διεξαχθεί με τη στήριξη της διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ., των Ιατρικών Συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

Μέσα από τη μελέτη αυτή θα δοθεί μια καλύτερη εικόνα και ως προς το ποσοστό των ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί και δεν έφτασαν ποτέ στα νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό, θα ληφθεί δείγμα 1200-1400 πολιτών που θα επιλεγούν τυχαία από όλη την Κρήτη.

Τρεις μελέτες αντισωμάτων στην υπόλοιπη χώρα

Στο μεταξύ ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε την Πέμπτη σε άλλες τρεις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Πρώτον, προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια θα εξετάσει το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο κι εμφάνισαν αντισώματα. «Βέβαια η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας στη χώρα, μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Δεύτερον, οροεπιδημιολογική μελέτη, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, με την οποία ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. «Σύντομα θα έχουμε μια πρώτη ιδέα για την ανοσία κι αργότερα προοπτικά δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες μας. Έναν πληθυσμό που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18-65 ετών. 70% των περιπτώσεων της νόσου από το νέο κορωνοϊό αφορά ακριβώς αυτές τις ηλικίες», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Τρίτον, επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Αυτή η μελέτη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου ως προς τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κι άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μικρό ποσοστό ανοσίας στην Ισπανία

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία.

Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν για διαφορετική πορεία σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες. Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε η υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές. Παρ’όλα αυτά, είναι ακόμη χαμηλά τα επίπεδα ανοσίας, δηλαδή γύρω στο 5%, ακόμη κι αν η χώρα μετρά περισσότερους από 27.300 θανάτους και 272.600 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπολογίστηκε ένας κίνδυνος θανάτου γύρω στο 1 με 1,2%, πολύ παραπάνω από τη γρίπη και υψηλότερο απ’αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι.

Χαρακτηριστικό της ισπανικής μελέτης είναι πως σε παιδιά 1-4 ετών, 2,2% μόνο ήταν θετικά, ενώ στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών μόλις το 3% προσβλήθηκε από τον ιό.

«Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου με τις μελέτες αντισωμάτων. Κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Για παράδειγμα οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα