Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Οι αφρικανικοί ελέφαντες έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια

Πρέπει να διαβάσετε

Λαθροθηρία και απώλεια των ενδιαιτημάτων τους είναι τα κύρια αίτια για τη δραματική μείωση στον πληθυσμό των αφρικανικών ελεφάντων μέσα σε 50 χρόνια.

Το συγκλονιστικό αυτό φαινόμενο καταγράφει νέα μελέτη από διεθνή ομάδα επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο PNAS και κάνει λόγο για μείωση σε ποσοστό ακόμα και 90%.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από εκατοντάδες έρευνες που διεξήχθησαν στην Αφρική στο διάστημα από το 1964 έως το 2016 σχετικά με τα είδη ελεφάντων του δάσους και της σαβάνας και διαπίστωσαν ότι αμφότερα είχαν σημειώσει πτώση στον αριθμό τους. Στην πρώτη κατηγορία καταγράφηκε μείωση της τάξης του 90% και στη δεύτερη 70%. Συνδυαστικά δε, ο πληθυσμός των ελεφάντων ελαττώθηκε σε ποσοστό 77% κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία που μελετήθηκαν είναι αποτελέσματα έρευνας από 475 τοποθεσίες σε 37 χώρες της ηπείρου, με την έκθεση να αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αφρικανικών ελεφάντων που έγινε ποτέ.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν τους αφρικανικούς ελέφαντες ανά είδος και περιοχή. Για παράδειγμα στην περιοχή Σαχέλ που έχει πληγεί από τις συρράξεις, οι ελέφαντες έχουν αφανιστεί. Σε Ανατολική και Κεντρική Αφρική σημειώθηκε μείωση εξαιτίας της λαθροθηρίας για το ελεφαντόδοντο καθώς και από την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Τζορτζ Γουίτμαγερ, έκανε λόγο για «παρακμή», αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία πρόσθεσε πως στόχος είναι «μακροπρόθεσμη σταθερότητα του είδους», η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε πολλά σημεία, αλλά όχι σε όλα.

Προς το παρόν, οι ελέφαντες φαίνεται να ευδοκιμούν σε σημεία της Νότιας Αφρικής, ιδίως στη Μποτσουάνα, όπου ο πληθυσμός τους προστατεύεται με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δεν είναι ίδιες παντού.

«Το δυνατό σημείο της προσέγγισής μας είναι ότι μπορέσαμε να καταλήξουμε σε αυτές τις τάσεις, ακόμη και σε μέρη όπου τα δεδομένα ήταν εξαιρετικά φτωχά», δήλωσε ο Τσαρλς Έντουαρντς, εκ των συντακτών της έκθεσης και ερευνητής επιστήμονας της CEscape.

«Η κατανόηση του πώς και πού οι τάσεις είναι διαφορετικές σε όλη την έκταση ενός είδους είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική για τη διατήρησή του από τη συνολική μεταβολή της αφθονίας, η οποία μπορεί να αντανακλά μόνο την αλλαγή στους μεγαλύτερους πληθυσμούς», συμπλήρωσε.

Όσο για τον τρόπο καταγραφής τους, οι ειδικοί εξήγησαν ότι παρότι οι ελέφαντες είναι μεγαλόσωμοι, η καταμέτρησή τους είναι περίπλοκη και απαιτεί πόρους. Για την έρευνα σχετικά με τους ελέφαντες της σαβάνας χρειάζονται παρατηρητές που καταγράφουν τη μετακίνηση των πληθυσμών από αεροπλάνα, ενώ για τους ελέφαντες του δάσους η καταμέτρηση πραγματοποιείται μόνο πεζή. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι ακόμη ικανά για μεγάλες πτήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα