Από τις αρχές του Νοεμβρίου η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει εκτροχιαστεί εκ νέου, με τις τιμές να προσεγγίζουν ή ακόμη και να ξεπερνούν σε κάποιες χώρες τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές στην περιοχή μας είναι οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στην Ουγγαρία η τιμή φτάνει τα 178,89 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ελλάδα τα 143,18 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Βουλγαρία τα 185,37 ευρώ η μεγαβατώρα και στη Ρουμανία τα 185,41 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι και η υψηλότερη τιμή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλουν οι εξής παράγοντες: Πρώτον η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Δεύτερον η ενίσχυση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία, η οποία θα τονωθεί ακόμη περισσότερο τον χειμώνα καθώς από την 1η Δεκεμβρίου θα αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου μεταφοράς. Τρίτος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του ρεύματος είναι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που διαπραγματεύεται πλέον πάνω από τα 47 ευρώ η μεγαβατώρα. Τέταρτος παράγοντας είναι η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας.
Σημειωτέον ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ρεύματος, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους καταναλωτές.
Εκείνο που καθιστά την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ακόμη πιο ευάλωτη στους παράγοντες που πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές είναι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατακερματισμένη. Έτσι, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει σύζευξη των αγορών και σύγκλιση των τιμών, το γεγονός ότι υπάρχει ανεπαρκές δίκτυο φυσικών διασυνδέσεων μεταξύ νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης καθιστά την περιοχή μας πιο ευάλωτη στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών, σε αντίθεση με την κεντρική Ευρώπη όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών αλλά και των αιολικών της Β. Θάλασσας πιέζει προς τα κάτω τις τιμές.
Σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με τη ΓΔ Ενέργειας στο τέλος της εβδομάδας, με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για λήψη έκτακτων μέτρων. Πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, κατά το πρότυπο του πλαφόν που είχε επιβληθεί στην προηγούμενη ενεργειακή κρίση το 2022.
Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου μηχανισμού είναι ότι μπορούν να ελεγχθούν οι τιμές και με αυτόν τον τρόπο να επωφεληθούν ακόμη και οι κατηγορίες που δεν λαμβάνουν επιδότηση, δηλαδή οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες. Ωστόσο, για να προχωρήσει ένα τέτοιο μέτρο απαιτείται έγκριση από την Κομισιόν.