Το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, της ουκρανικής πόλης-λιμάνι, χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο από τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, παρά την αντίθεση της Ρωσίας.
Η Unesco είπε ότι η απόφασή της αναγνωρίζει «την εξαιρετική παγκόσμια αξία» του χώρου. Όμως η Ρωσία επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι είχε «πολιτικά κίνητρα».
Γνωστή ως το «μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», η Οδησσός έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Πέρυσι, οι κάτοικοι έσπευσαν να προστατεύσουν τα μνημεία και τα κτήρια της πόλης από τους βομβαρδισμούς καλύπτοντάς τα με σάκους άμμου.
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η γενική διευθύντρια της Unesco Audrey Azoulay είπε ότι ο χαρακτηρισμός της πόλης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ήταν ένα σημαντικό βήμα.
«Υπήρχε αρχικά μια συμβολική πτυχή, να πούμε ότι αυτή η πόλη ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά, μας αφορά όλους, όλοι τη βλέπουμε και αναγνωρίζουμε την ιστορία της και τη συμβολή της στην κληρονομιά», είπε, σύμφωνα με το BBC. «Αυτό είναι ήδη μια σημαντική συμβολική πτυχή».
Η κ. Azoulay είπε ότι η απόφαση σήμαινε επίσης ότι όλα τα μέλη της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα έχουν την υποχρέωση «να μην καταστρέψουν σκόπιμα» το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Τμήματα της Οδησσού προστέθηκαν επίσης στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο, η οποία σύμφωνα με την Unesco δίνει στην πόλη πρόσβαση σε τεχνική και οικονομική βοήθεια, «την οποία μπορεί να ζητήσει η Ουκρανία για να διασφαλίσει την προστασία της περιοχής και, εάν χρειαστεί, να βοηθήσει στην αποκατάστασή της».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι είναι «ευγνώμων στους εταίρους που συμβάλλουν στην προστασία του μαργαριταριού μας από τις επιθέσεις των Ρώσων εισβολέων».
Η Ρωσία, η οποία προσπάθησε επανειλημμένα να καθυστερήσει την ψηφοφορία, κατηγόρησε με τη σειρά της την Ουκρανία ότι «καταστρέφει» τα δικά της μνημεία.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι υπέβαλε έναν κακό φάκελο αίτησης και ισχυρίστηκε ότι η ψηφοφορία έγινε «υπό πίεση της Δύσης» ενώ «αγνοούσε τους κανόνες διαδικασίας».
«Ετοιμάστηκε βιαστικά, χωρίς να τηρούνται τα τρέχοντα υψηλά πρότυπα της Unesco», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επτά ακόμα τοποθεσίες στην Ουκρανία έχουν προστεθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην πρωτεύουσα Κίεβο και του ιστορικού κέντρου της δυτικής πόλης Λβιβ.