Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, ενώ ήδη έχει πληγεί η Χερσώνα. Από την άλλη, στο σκοτάδι έμειναν οι μη κρίσιμες υποδομές στην Οδησσό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην χρήση ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να πλήξουν δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Απ’ότι φαίνεται η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να διαρκέσουν μήνες. Τα πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα 1,5 εκατ. άνθρωποι στην περιφέρεια της Οδησσού να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως δήλωσε ο Β. Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Η περιφερειακή διοίκηση δήλωσε ότι οι άνθρωποι που βασίζονται αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτούν τα σπίτια τους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.Καταστράφηκαν πλήρως οι υποδομές γύρω από τη Χερσώνα
Η ουκρανική ενεργειακή υποδομή γύρω από τη Χερσώνα έχει «πρακτικά καταστραφεί» κατά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και η κατάσταση είναι «περίπλοκη» στην Οδησσό, η οποία είναι στόχος βομβαρδισμών, ανέφερε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo. «Τη Δευτέρα, ο εχθρός χτύπησε ξανά. Ήταν και πάλι οι εγκαταστάσεις της Ukrenergo, οι υποσταθμοί της κύριας γραμμής, ειδικά στη νότια Ουκρανία, και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «επιτυχημένο έργο» της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας εμπόδισε περισσότερα ρωσικά πλήγματα να χτυπήσουν τους στόχους τους και να προκαλέσουν επιπλέον ζημιές στο εθνικό δίκτυο ενέργειας. «Περισσότεροι από χίλιοι πύραυλοι και drones» έχουν εκτοξευθεί από τη Ρωσία «από τις 10 Οκτωβρίου, την ημερομηνία των πρώτων μεγάλων ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις», είπε ο Κουντρίτσι. Διευκρίνισε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση, «είναι στην Οδησσό (νοτιοδυτικά) και στην επαρχία Χερσώνα όπου το ηλεκτρικό δίκτυο έχει πρακτικά καταστραφεί». Οι εργασίες επισκευής στην επαρχία Χάρκοβο (βορειοανατολικά) του Ντονέτσκ (ανατολικά), όπου μαίνονται μάχες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, «είναι επίσης περίπλοκες», πρόσθεσε.
Ο Κουντρίτσι ανέφερε επίσης ότι «σχεδόν όλοι οι (ουκρανικοί) υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν επίσης υποστεί ζημιές και έχουν περιορισμένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» μετά τις ρωσικές επιδρομές που άφησαν εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και στο κρύο. Σημείωσε ότι είναι «τεχνικά δυνατή η εισαγωγή» ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο ακριβή από την ουκρανική», είπε.