Νέα τιμολόγηση δρομολογεί ο ΟΑΚ, προκειμένου, όπως δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA και την Μυρτώ Βουλγαράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Άρης Παπαδογιάννης, να είναι βιώσιμος. “Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2023 πρέπει να γίνεται μια ανάκτηση κόστους, διότι τίθεται η σαφής προϋπόθεση οικονομικής βιωσιμότητας των φορέων. Η αύξηση λοιπόν είναι επιβεβλημένη, διότι διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα στη διαχειριστική επάρκεια.”
Ο σχεδιασμός του ΟΑΚ συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου κι Αγίου Νικολάου, όπου έγινε λεπτομερής ανάλυση της μελέτης κοστολόγησης και τιμολόγησης των Υπηρεσιών ύδατος από τον ΟΑΚ με στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδογιάννη, έγιναν αποδεκτά από τους παριστάμενους. “Πέρυσι όλη την έκρηξη του ενεργειακού κόστους που υπέστη ο ΟΑΚ δεν την μετακύλησε με αυξήσεις στους καταναλωτές, ούτε στις ΔΕΥΑ. Αυτή η έκρηξη όμως, μας έχει δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Ναι, είμαστε μια κοινωφελής επιχείρηση, αλλά πρέπει να έχουμε και βιωσιμότητα.”
Παράλληλα, δρομολογούνται έργα τα οποία θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μεταξύ άλλων:
-έχει δημοπρατηθεί κι υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για την εγκατάσταση υδροστροβίλου στη σήραγγα του Αποσελέμη,
-έχουν εκπονηθεί μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ πάνω στις δεξαμενές,
-προωθείται η ευρύτερη χρήση Α.Π.Ε.
Ακόμη, μεταξύ των έργων που είναι σε τροχιά υλοποίησης είναι κι αυτό της επέκτασης των δικτύων. Ενδεικτικά, υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση δικτύων από το ΠΑΓΝΗ μέχρι και το Δήμο Μαλεβιζίου, αυξάνοντας κατά 20% τα δίκτυα του Ηρακλείου. “Ο ΟΑΚ έχει εκπονήσει master plan το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο με 320.000 ευρώ περίπου και το οποίο ασχολείται με τη συνολική διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη. Στο δεύτερο τμήμα του ασχολείται με τη δημιουργία υποδομών κι έργων που αφορούν αντιπλημμυρικά έργα” πρόσθεσε ο κ. Παπαδογιάννης.