Τη διενέργεια έρευνας σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών στις ΗΠΑ, διέταξε o Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μια σημαντική κλιμάκωση της διαμάχης του με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους και μια προσπάθεια να αντιδράσει στην ηγέτιδα της βιομηχανίας Κίνα.
Η εντολή αποκαλύπτει αυτό για το οποίο οι κατασκευαστές, οι σύμβουλοι του κλάδου, οι ακαδημαϊκοί και άλλοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό την Ουάσινγκτον: ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται υπερβολικά από το Πεκίνο και άλλους για τις επεξεργασμένες εκδοχές των ορυκτών που τροφοδοτούν ολόκληρη την οικονομία τους, σύμφωνα με το reuters.
Για παράδειγμα, η Κίνα είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός 30 από τα 50 ορυκτά που θεωρούνται κρίσιμα από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο και έχει περιορίσει τις εξαγωγές της τους τελευταίους μήνες.
Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή στον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ να ξεκινήσει επανεξέταση εθνικής ασφάλειας βάσει του άρθρου 232 του νόμου περί επέκτασης του εμπορίου του 1962.
Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που χρησιμοποίησε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία για να επιβάλει παγκόσμιους δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο και τον οποίο χρησιμοποίησε τον Φεβρουάριο για να ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενους δασμούς στον χαλκό.
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές ορυκτών «αυξάνει το ενδεχόμενο κινδύνων για την εθνική ασφάλεια, την αμυντική ετοιμότητα, τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ευημερία και ανθεκτικότητα», ανέφερε ο Τραμπ στο διάταγμα.
Εντός 180 ημερών, ο Lutnick υποχρεούται να υποβάλει στον πρόεδρο έκθεση με τα πορίσματά του, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα επιβληθούν δασμοί.
Ο συντελεστής θα αντικαταστήσει τους «αμοιβαίους» δασμούς
Εάν ο Τραμπ επιβάλει στη συνέχεια δασμούς στα κρίσιμα ορυκτά ενός έθνους, ο συντελεστής θα αντικαταστήσει τους «αμοιβαίους» δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η επανεξέταση θα αξιολογήσει τα τρωτά σημεία των ΗΠΑ για την επεξεργασία όλων των κρίσιμων ορυκτών – συμπεριλαμβανομένου του κοβαλτίου, του νικελίου και των 17 σπάνιων γαιών, καθώς και του ουρανίου – πώς οι ξένοι παράγοντες θα μπορούσαν να στρεβλώνουν τις αγορές και ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και της ανακύκλωσης, σύμφωνα με τη διαταγή.
Οι ΗΠΑ εξάγουν και επεξεργάζονται σήμερα ελάχιστες ποσότητες λιθίου, διαθέτουν μόνο ένα ορυχείο νικελίου αλλά κανένα χυτήριο νικελίου και δεν έχουν κανένα ορυχείο ή διυλιστήριο κοβαλτίου. Ενώ διαθέτει αρκετά ορυχεία χαλκού, οι ΗΠΑ έχουν μόνο δύο χυτήρια χαλκού και εξαρτώνται από άλλα έθνη για την επεξεργασία αυτού του βασικού κόκκινου μετάλλου.
Πώς μπορεί να βγει κερδισμένη η Αυστραλία
Η έρευνα μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για ορισμένα φιλικά κράτη-προμηθευτές που επιδιώκουν εξαιρέσεις, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν προηγουμένως επισημάνει πιθανές δασμολογικές εξαιρέσεις για την ενέργεια και άλλα ορυκτά που δεν είναι διαθέσιμα στην εγχώρια αγορά.
«Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι αξιόπιστος προμηθευτής κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για τις βιομηχανίες των ΗΠΑ, η έρευνα αυτή αποτελεί ευκαιρία για το έθνος να ενισχύσει τη θέση του ως αξιόπιστου προμηθευτή αυτών των βασικών πόρων», δήλωσε η Τάνια Κόνσταμπλ, διευθύνουσα σύμβουλος του Συμβουλίου Ορυκτών Πρώτων Υλών της Αυστραλίας.