Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μεσαράς ο χαμός του 29χρονου Σταύρου, Βουλγαρικής καταγωγής, που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο της Κρήτης, πέφτοντας θύμα παράσυρσης από διερχόμενο όχημα τα ξημερώματα της Κυριακής, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον άτυχο 29χρονο στις Μοίρες, ο οποίος στην προσπάθειά του να διασχίσει κάθετα κεντρικό δρόμο του Τυμπακίου, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Τραγική ειρωνεία… ο 32χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, πήγαινε να πάρει τον αδερφό του από μπαρ της περιοχής, επειδή είχε καταναλώσει αλκοόλ και δεν ήθελε να οδηγήσει ο ίδιος. Ο οδηγός του αυτοκινήτου λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν συνελήφθη.

Πρόκειται για την 5η παράσυρση πεζού σε επίπεδο Κρήτης από την αρχή του έτους, ενώ πολύ συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσαράς αποτελεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι νεκροί της ασφάλτου από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα αγγίζουν τους 44, με το Ηράκλειο να θρηνεί 26 θύματα από τροχαία δυστυχήματα. Στα Χανιά 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο, 5 στο Ρέθυμνο και 4 στο Λασίθι.

Το προφίλ του φετινού τροχαίου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννη Λιονάκη, η φετινή εικόνα όσον αφορά στα τροχαία συμβάντα παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά: «Οδήγηση στο Νομό Ηρακλείου σε επαρχιακό οδικό δίκτυο. Άνδρας άνω των 55 ή 17-25 ετών, Τετάρτη απόγευμα από τις 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, καθώς και ξημερώματα Σαββάτου ή Κυριακής».

«Ο αυστηρότερος Κ.Ο.Κ δεν περιόρισε τις παραβάσεις»

Όπως αναφέρει ο κ. Λιονάκης, το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του νέου αυστηρότερου Κ.Ο.Κ, οι παραβάσεις είχαν περιοριστεί, ωστόσο λίγους μήνες μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, μόνο όσοι κατεβαίνουν στο κέντρο του Ηρακλείου φορούν κράνος ή ζώνη ασφαλείας.

Από το 2013 έως το 2017, 1.029 τροχαία συμβάντα έχουν σημειωθεί στο νησί, με την Κρήτη να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αιματοβαμμένες περιφέρειες ολόκληρης της Ευρώπης. 

Μαρία Μπινιχάκη