Από 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026 σε μία περίοδο που οι εξελίξεις στη Συρία , τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία διαμορφώνουν ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον .
Η Ελλάδα με το νέο της ρόλο έχει ως στόχο να συμβάλει κατά τρόπο ώστε να φέρνει πάντοτε στην επιφάνεια τα ζητήματα εκείνα τα οποία δημιουργούν εντάσεις και κρίσεις, « πιστή πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, γεφυρώνοντας το Βορά με το Νότο και την Ανατολή με τη Δύση», όπως έχει υπογραμμίσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης .
Συνεπώς ,η Αθήνα για την επόμενη διετία καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς καθώς θα καθίσει στο τραπέζι των αποφάσεων για όλα τα ζητήματα αιχμής αυξάνοντας το γεωπολιτικό και διπλωματικό της αποτύπωμα . Συνεπώς η Ελλάδα θα έχει την ευχέρεια να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ζητήματα περιφερειακού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Παρά τη μη δυνατότητα άσκησης βέτο (σε αντιδιαστολή με τα 5 μόνιμα μέλη), η συμμετοχή των μη μόνιμων μελών είναι μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία και τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι στόχοι της Αθήνας
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την συγκεκριμένη θέση στην πιο δύσκολη στιγμή μεταπολεμικά όπως έχει υπογραμμίσει ο Υπουργός Εξωτερικών έχοντας ως στόχο να συμβάλει στην εμπέδωση του Διεθνούς Δικαίου και στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
«Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια εξαιρετικά σημαντική θέση στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ασχολείται με την ακεραιότητα των εκλογών, με την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την προστασία των ευάλωτων και των μειονοτήτων, με την άρση των ανισοτήτων», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στην 31η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Βαλέττα.
Παράλληλα, η χώρα μας συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΣΑΗΕ, με καθεστώς παρατηρητή, από την 1η Οκτωβρίου 2024.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει με αφοσίωση και ακεραιότητα τις υψηλές υποχρεώσεις της ως νέο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με εποικοδομητική διάθεση και με συνέπεια στην εξωτερική πολιτική αρχών στοχεύει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Οι 6 προτεραιότητες
Σε αυτό το πλαίσιο οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί , η Αθήνα επιδιώκει μία στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως να εστιάσουν σε ασταθείς περιοχές, προσπαθώντας να επεξεργαστούν μακροχρόνιες λύσεις που θα προστατεύουν την ασφάλεια των λαών και θα παρέχουν τις συνθήκες για βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη, ανταποκρινόμενοι στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως το κλίμα και η ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προστασία του θαλάσσιου εμπορίου , η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην ειρήνη και ασφάλεια αλλά και στην προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της στα διεθνή δρώμενα φιλοδοξώντας ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη όχι μόνο της ευρύτερης γειτονιάς να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.