Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο πρόσφυγας Ιησούς και τα παιδιά

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο δόθηκε από την αναφορά «ΓΝΩΜΗ» στον Ελεύθερο Τύπο της Δέσποινας Κονταράκη με τον τίτλο «Από την Αίγυπτο στη Μόρια».

Αναφέρεται για τα Χριστούγεννα του 2015, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστελνε το πιο δυνατό μήνυμα που είχε στείλει μέχρι τότε προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

«Δια να σωθή από τας φονικάς διαθέσεις του Ηρώδη το Βρέφος Ιησούς, για το οποίο ομίλησαν οι Άγγελοι, ηναγκάσθη να φύγει εις Αίγυπτον, καταστάν ούτω, θα ελέγομεν με την ορολογία της εποχής μας, «πολιτικός πρόσφυξ». Είχε χαρακτηρίσει τον Ιησού ως πολιτικό πρόσφυγα για να τονίσει το δράμα εκατομμυρίων παιδιών που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου στις πατρίδες τους αναγκαζόμενα να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλυτώσουν τη ζωή τους.

Τρία χρόνια μετά, στην πολιτική επικαιρότητα μια αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών Παπαδημούλη Δημήτρη και Άδωνι Γεωργιάδη, έρχεται για να επαναφέρει το μήνυμα και όπως ήταν φυσικό όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία την περίοδο των Χριστουγέννων να κάνει πολιτικό σχόλιο, ότι ο Ιησούς γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες, που έφυγαν για να κρυφτούν στην Αίγυπτο ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους για να γλυτώσουν από τους Ρωμαίους κατακτητές.

Ο αντιπρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας βρήκε επίσης την ευκαιρία να πει ότι η Αίγυπτος και η Ιουδαία ήταν επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αν ήθελαν οι Ρωμαίοι θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν και εκεί.

Στην αντιπαράθεση μπήκαν και δημοσιογράφοι με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί ακόμη και η ύπαρξη του Ιησού ως τεκμηριωμένο ιστορικό πρόσωπο και διάφορες άλλες αδιανόητες εικασίες και ιστορικές ανακρίβειες, χωρίς πραγματικό νόημα και σκοπό.

Με την αναφερόμενη αυτή αντιπαράθεση δεν έχει τίποτα να κερδίσει η κοινωνία τούτες τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από μία προσπάθεια διαστρέβλωσης του πραγματικού μηνύματος της γέννησης του Ιησού, για αγάπη ειρήνη και αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Γης.

Θα μπορούσαν να κοντραριστούν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Μόρια της Λέσβου και σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Να αφήσουν ασχολίαστο το γεγονός της φυγής του Ιησού στην Αίγυπτο και να κοντραριστούν αναλύοντας το κείμενο της επιστολής «φωτιά» που έστειλε η Διεθνής Αμνηστία στις 23 Νοεμβρίου 2018 προς τον πρωθυπουργό, για τις απάνθρωπες συνθήκες του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Να αντιδικήσουν για τους χιλιάδες πρόσφυγες, μεγάλους και παιδιά, που βρίσκονται στοιβαγμένοι στις ακατάλληλες δομές διαβίωσης.

Να αναφερθούν στην προφανή αποτυχία της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα.

Να σχολιαστεί το γεγονός της συγκλονιστικής αλληλεγγύης που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι των νησιών προς τους πρόσφυγες και να καταγγελθεί η υπερβολική επιβάρυνση της Ελλάδας, ως πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων.

Να υπογραμμιστεί η ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και ενός ισότιμου καταμερισμού ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όλα τα παραπάνω οι λύσεις δεν χρειάζονται δηλώσεις αθεΐας, χρειάζονται πίστη και γνώσεις ιστορίας. Χρειάζονται λόγια μετρημένα και κατάλληλη πολιτική διαχείρισης, όχι μόνο από εκείνους που μας κυβερνούν αλλά και εκείνους που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα.

Άλλα Πρόσφατα