Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Πρ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στον ΣΚΑΪ Κρήτης για την ασπαρτάμη: Τι θα πρέπει να μας ανησυχεί

Πρέπει να διαβάσετε

Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, η διαρροή και μόνο δημοσιογραφικών πληροφοριών από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως από το πρακτορείο Reuters και τον Guardian, για ενδεχόμενο χαρακτηρισμό της ασπαρτάμης ως καρκινογόνο ουσία, έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς πρόκειται για γλυκαντικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει, η ασπαρτάμη ενδέχεται να καταταγεί στην κατηγορία β’, που σημαίνει ότι θα χαρακτηριστεί ως πιθανόν καρκινογόνα ουσία. «Από παλιά γινόταν συζήτηση αν είναι ή όχι καρκινογόνα, όπως παλιά γινόταν συζήτηση αν η ζάχαρη είναι καρκινογόνος ουσία, αλλά δεν είχε φανεί τίποτα. Σήμερα, σε μια γαλλική μελέτη που έχει πολύ κόσμο μέσα, κάπου 80-100.000 ανθρώπους υπό παρατήρηση, είδαν ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες ασπαρτάμης καθημερινά, είχαν ένα σχετικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορους καρκίνους. Δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος, αλλά από τη στιγμή που παρατηρείται, δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί με λήψη ανάλογων αποφάσεων και συνακόλουθη ενημέρωση του πληθυσμού. Θα έλεγα όμως να μην ανησυχεί ο κόσμος τόσο πολύ. Το να ρίξεις ένα ‘’χαπάκι’’ ασπαρτάμη στον καφέ σου, δεν παθαίνεις και τίποτα. Για να έχουμε όμως σαφή εικόνα της κατάστασης, θα πρέπει να διαβάσουμε τη μελέτη. Εάν για παράδειγμα στους ανθρώπους που παρακολούθησαν υπήρχε μεγάλο ποσοστό σακχαροδιαβητικών, το νόσημα αυτό σχετίζεται με τον καρκίνο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες.» Μάλιστα ο κ. Φιλόπουλος σημείωσε πως τόσο οι γλυκαντικές ουσίες, όσο και τα light προϊόντα δε μείωσαν την παχυσαρκία, καθώς ο περιορισμός των θερμίδων σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής δεν αποδίδει. Η άσκηση σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση καλύτερων προοπτικών στην υγεία.

Στον αντίποδα, όπως τόνισε ο κ. Φιλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1, θα πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, η οποία προκαλεί 724.000 περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως. «Ακόμη κι η μικρή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο. Εδώ οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες, καθώς ενώ στους άνδρες η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου, στις γυναίκες αρκεί η μέτρια κατανάλωση για να αυξήσει τις πιθανότητες.» Εξίσου επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα τζάκια και φυσικά τον καπνό.

Σημειώνεται ότι η ετυμηγορία του IARC (Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο), ο οποίος ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για το εάν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα