Σε πολύ σοβαρό θέμα έχει εξελιχθεί ο πολυπληθής γάμος του περασμένου Σαββάτου στα Χανιά, όχι γιατί προέκυψαν κρούσματα κορωνοϊού, αλλά γιατί έγιναν καταγγελίες από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου και την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης, για τις εντολές που έλαβαν οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί, ως προς την εφαρμογή του νόμου.
Για το γάμο, όπου οι προσκεκλημένοι ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα, βρέθηκαν αστυνομικές δυναμείς από τρεις νομούς κι αντί, όπως καταγγέλεται, να εφαρμοστεί ο νόμος, ο ρόλος τους, βάσει εντολών του επικεφαλής, περιορίστηκε στην καταμέτρηση των ατόμων, δίχως αυτό να σταματήσει το γλέντι και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οι δύο ενώσεις καταγράφουν τα γεγονότα του Σαββάτου και θέτουν πολύ σημαντικά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρεται:
«Δυστυχώς το Σάββατο 22/08/2020 ενημερωθήκαμε ότι δυνάμεις των υπηρεσιών Ο.Π.Κ.Ε. Ρεθύμνου, Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου και Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης κλήθηκαν να μεταβούν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουρνάς του Δήμου Αποκορώνου περιφερειακής ενότητας Χανίων, προκειμένου να ενισχύσουν τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις. Είχαν δε κληθεί και συνάδελφοι από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου.
Οι συνάδελφοι που μετέβησαν εκεί διαπίστωσαν ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει στο χώρο του εκπολιτιστικού συλλόγου γάμος (οικείου γνωστού καλλιτέχνη) όπου είχαν κληθεί περισσότερα από 1000 άτομα. Οι εντολές που δόθηκαν στους συναδέλφους ήταν να ελέγχουν και να μετρούν πόσα άτομα θα εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης και αφού συμπληρώθηκε ο αριθμός των 50 ατόμων, άλλους τους απέτρεπαν να πλησιάσουν το χώρο, κάποιοι δε, αρνούνταν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων και δεν αποχώρησαν, με αποτέλεσμα να στηθεί ένα ακόμα «γλέντι» άνω των 100 ατόμων έξω από το χώρο της εκδήλωσης όπου χόρευαν και διασκέδαζαν με τη μουσική και το φαγητό που τους πρόσφεραν οι οργανωτές της εκδήλωσης. Οι συνάδελφοι έλαβαν εντολή αποχώρησης στις 01:30 π.μ., ενώ το γλέντι συνεχιζόταν παρόλο που είχε παρέλθει η 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ σύμφωνα με συζητήσεις και δημοσιεύματα το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις 05.00 π.μ.
α) Με ποια εντολή και για ποιο λόγο αποψιλώθηκαν οι ειδικές υπηρεσίες του νομού μας και αντί οι συνάδελφοι να διαθέτουν τις υπηρεσίες τους προς αποτροπή ή καταστολή των εγκλημάτων στην εδαφική τους περιφέρεια, μεταφέρθηκαν σε άλλη περιφέρεια για να έχουν το ρόλο «ταξιθέτη – παρκαδόρου» και εν τέλει θεατή παραβάσεων της νομοθεσίας;
β) Τελικά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και η επιστήμη για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού ισχύουν για όλους ή μόνο για κάποιους; Γιατί η Ελληνική Αστυνομία επέδειξε τέτοια ανοχή;
ε) Γιατί παραβιάστηκε η βασική αρχή της αµεροληψίας των αστυνοµικών οργάνων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;»
Για το θέμα μίλησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός, ο οποίος δήλωσε πως σαφώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ποιος έδωσε την εντολή στην αστυνομία να δράσει κατ’αυτόν τον τρόπο, γι’αυτό κι εστάλη η επιστολή στον Υπουργό.
«Μας προσβάλλει ως επαγγελματίες και ως προσωπικότητες. Να μας αποσαφηνίσει ο Υπουργός ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας και τι αστυνομία θέλουμε. Στις 22 Αυγούστου με προφορικές εντολές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, κλήθηκαν δυνάμεις από το Ρέθυμνο να μεταβούν στον Κουρνά, για ενίσχυση των δυνάμεων από τα Χανιά και το Ηράκλειο. Οι μοναδικές εντολές που εδόθησαν από τον επικεφαλής, ήταν οι συνάδελφοι να μετρούν τα άτομα. Παραβάσεις δεν έχουν βεβαιωθεί. Περιμένουμε τον Υπουργό να μας αποσαφηνίσει το λόγο και γιατί ήταν τόσο προκλητικές οι ενέργειες των προϊσταμένων.»
Μάλιστα ο κ. Μαλλιαρός πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν ο Υπουργός να ενισχύει το Μυλοπόταμο με αστυνομικές δυνάμεις, λόγω των αιματηρών περιστατικών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, κι αυτές οι δυνάμεις να εγκαταλείπουν τη βάση τους, προκειμένου να βρεθούν σε ιδιωτική εκδήλωση, όπου ενήργησαν με τρόπο που δεν αρμόζει στον Έλληνα αστυνομικό. Είμαστε οι κακοί, ο πολίτης μας βλέπει απέναντί του και φτάνουμε στο σημείο της επιλεκτικής εφαρμογής της νομοθεσίας.»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης, μιλώντας στο creta24, σχολίασε πως «είναι αδικία για ανθρώπους του μεροκάματου να εφαρμόζεται κανονικά ο νόμος και κάποιοι επειδή έχουν προσβάσεις, να έχουν ασυλία».