Και το 2022, η υπερθέρμανση του πλανήτη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, καθώς, παρότι δεν καταγράφηκαν θερμοκρασίες – ρεκόρ, η Γη σημείωσε ένα από τα πέντε ή έξι υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία.
Σύντομα, τα επερχόμενα θερμά έτη αναμένεται να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ. Και αυτό μπορεί να συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αδυσώπητης κλιματικής κρίσης που έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως επισημαίνουν επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης.
Παρά το φαινόμενο Λα Νίνα, την ψύξη του ισημερινού Ειρηνικού που μειώνει ελαφρώς τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του 2022 ήταν 14,76 βαθμοί Κελσίου- η έκτη θερμότερη στην ιστορία. Λόγω ανησυχιών για τα δεδομένα, η καταγραφή δεν περιλαμβάνει τις πολικές περιοχές, ωστόσο, σύντομα θα το κάνει. Εάν συνυπολογιστούν η Αρκτική, η οποία θερμαίνεται τρεις έως τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, και η Ανταρκτική, θα μπορούσαμε να μιλάμε για την πέμπτη θερμότερη. Η NASA, από την πλευρά της, που έχει από καιρό συνυπολογίσει την Αρκτική στους παγκόσμιους υπολογισμούς της, υπολογίζει ότι, το 2022 ουσιαστικά ισοβαθμεί στην πέμπτη θέση της θερμότερης χρονιάς με το 2015.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν την ευημερία όλου του πλανήτη
Ο διοικητής της NASA, Bill Nelson, επισημαίνει ότι, η θερμοκρασία της Γης είναι «αρκετά ανησυχητική. Αυτό που βλέπουμε είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, που μας προειδοποιεί όλους. Οι δασικές πυρκαγιές εντείνονται. Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι. Οι ξηρασίες προκαλούν καταστροφές. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν την ευημερία μας σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Το 2022 καταγράφηκαν ελαφρώς πιο υψηλές θερμοκρασίες από το 2021, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι, από το 2015 και μετά, το μεγάλο ζήτημα είναι η σταθερά ανοδική πορεία της. Αυτά τα οκτώ χρόνια, η μέση θερμοκρασία της Γης είναι έναν βαθμό υψηλότερη από αυτήν της προβιομηχανικής εποχής. Μόνο πέρυσι καταγράφηκε μέση θερμοκρασία 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τα μέσα του 19ου αιώνα.