Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
4.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο οικονομικός και γεωπολιτικός λήθαργος της Ευρώπης

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες βιώνει την μεγαλύτερη από συστάσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαξίωση, των δύο υπερδυνάμεων της Δύσης και της Ανατολής. Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αποκλείοντας από τις συζητήσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα η σκληρή προσβλητική ομιλία στο Μόναχο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βάνς κατά της Ε.Ε. και η στήριξή του προς τις αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην ενοποίηση και ισχυροποίηση της Ε.Ε., έφερε αναταραχή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ανέδειξε την αμηχανία των Ευρωπαίων έναντι των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.

Επιβεβαιώνεται με ξεκάθαρο τρόπο η αδυναμία των ηγετών των ισχυρών της Ευρώπης να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου που υφίσταται τρία χρόνια μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας δεν γίνεται στην Αμερική γίνεται στην Ευρώπη και οι λαοί της Ευρώπης έχουν δεχθεί τις περισσότερες επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Οι Ευρωπαίοι πρώτα όφειλαν να έχουν διαμορφώσει μια σοβαρή, δίκαιη, κοινή ευρωπαϊκή πρόταση και να διεκδικήσουν ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για να σταματήσει ο πόλεμος και δεν θα έπρεπε σήμερα να εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι.

Ο Τράμπ είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το πρώτο που θα κάνει μετά την εκλογή του είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επομένως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη και αν δεν είχαν κάνει τίποτε τρία χρόνια τώρα και να ακολουθούν τις εξελίξεις που δρομολογούνταν από τις ΗΠΑ, να επιβάλλουν μέτρα με τεράστιο κόστος για την Ε.Ε., θα έπρεπε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση που ερχόνταν με την εκλογή του Τράμπ.

Από τις εξελίξεις αυτές αποκτά μεγαλύτερο νόημα η πάγια θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, όπως και οι πρόσφατες επισημάνσεις στην τελευταία άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του στην άτυπη σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ζήτησε για μια ακόμη φορά να βγει η Ευρώπη από τον οικονομικό και γεωπολιτικό της λήθαργο, να κινηθεί με ταχύτητα στη συγκρότηση ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, που θα της επιτρέψει να προβάλλει αποτρεπτική ισχύ, χωρίς να είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα ήρθε η ώρα να πάρει αποφάσεις στο επόμενο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει με το αποτύπωμά της τη γεωπολιτική της ισχύ και να μην παραμείνει ουραγός των εξελίξεων.

Σήμερα ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο σύμφωνα με την αληθινή πραγματικότητα και οι κανόνες που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες καθημερινά αλλάζουν. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην Ατλαντική Συμμαχία αναγνωρίζοντας την Αμερικανική διοίκηση, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντοτε σε όλα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν συμμαχικές και όσον αφορά την Ελλάδα επιβάλλεται η ισχυρή σχέση που έχει με τις ΗΠΑ απαραιτήτως να διαφυλαχτεί.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πήρε το πιο ισχυρό πολιτικά και διπλωματικά βίαιο μήνυμα ότι είναι μόνη της σε συνθήκες που για όσους έχουν γνώσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας, θυμίζουν εποχή πριν από κάποιο πόλεμο. Η διαφαινόμενη πλήρης εναρμόνιση του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου, με κινήσεις και χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε αντιευρωπαϊκές διαθέσεις χωρίς αμφιβολία, δείχνουν ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει τον πολυετή εφησυχασμό και αδρανή ανάπαυση της, στις δάφνες της μεγαλύτερης και ασφαλέστερης δημοκρατίας που έχει ζήσει στην ιστορία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άλλα Πρόσφατα