O Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου και μετά την τελετή ορκωμοσίας του είναι αποφασισμένος να χαράξει μια διαφορετική πολιτική πορεία σε σχέση με την πρώτη του θητεία. Έχει, άλλωστε, υποσχεθεί άμεσες και ριζικές αλλαγές από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του.
Σε αυτή την νέα θητεία φυσικά δεν είναι μόνος του, καθώς μαζί του φέρνει και τους ανθρώπους που έχει επιλέξει ο ίδιος για θέσεις – κλειδιά.
Κοινός παρονομαστής είναι το γεγονός ότι είναι πιστοί στον πλανητάρχη αλλά από εκεί και μετά ο καθένας κουβαλά τις δικές του ιδέες για το πώς θα υλοποιήσει τις πολιτικές του Τραμπ.
Μετανάστευση
Μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ αφορούσε την μετανάστευση, τη διασφάλιση των συνόρων και την απέλαση ατόμων που έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ παράνομα, όπως αναφέρει το BBC.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί για τη μεγαλύτερη απέλαση στην αμερικανική ιστορία, η οποία σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι μια ιδέα που κερδίζει έδαφος μεταξύ των Αμερικανών.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και πώς θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Κρίστι Νόεμ – Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών
«Η πρώτη πράξη κάθε παράνομου μετανάστη στη χώρα μας ήταν να παρανομήσει», έχει δηλώσει η Νόεμ.
Mέλος του Κογκρέσου για τέσσερις θητείες, που έγινε κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα το 2018, η Νόεμ προκάλεσε αίσθηση με την απόρριψη των μέτρων της χρήσης μάσκας και της καραντίνας κατά την πανδημία του Covid.
Μάλιστα, μέσα στην πανδημία η Νόεμ γιόρτασε την 4η Ιουλίου μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στα μνημείο του όρους Ράσμορ.
Η Νόεμ ήταν από τους πιο σφοδρούς επικριτές των πολιτικών που αφορούσαν την ασφάλεια των συνόρων του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Επίσης αρνήθηκε να υποδεχθεί Αγφανούς πρόσφυγες και ήταν η πρώτη κυβερνήτης που έστειλε μέλη της Εθνοφρουράς της Πολιτείας της στο Τέξας για να βοηθήσουν με την επιβολή του νόμου στα σύνορα.
Ο διορισμός της πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.
Τομ Χόμαν – Ο τσάρος των συνόρων
«Πρόκειται για την μεγαλύτερη απειλήγια την εθνική ασφάλεια που έχει δει από την 11/9 αυτό το έθνος και πρέπει να το διορθώσουμε», είναι η θέση του Χόμαν.
Με θητεία δεκαετιών σαν αξιωματικός για την επιβολή του νόμου στις ΗΠΑ ο πρώην αστυνομικός που ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιβολής της Μετανάστευσης και των Τελωνειακών Υπηρεσιών (ΙCE) φαίνεται ιδανική επιλογή για μία από τις θέσεις – κλειδιά του Τραμπ.
Ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ του να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους ή τους φροντιστές τους που πέρασαν τα σύνορα χωρίς να έχουν χαρτιά, η οποία έγινε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ κατά την πρώτη του προεδρική θητεία.
Ο Χόμαν υπήρξε τακτικός σχολιαστής σε συντηρητικά τηλεοπτικά κανάλια ειδήσεων, όπου είχε έρθει σε σύγκρουση με τους Δημοκρατικούς πολιτικούς που δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.
Εκτός από την οικονομία, οι δημοσκοπήσεις επανειλημμένα έδειχναν ότι η μετανάστευση και τα σύνορα με το Μεξικό αποτελούσαν πρωταρχικές ανησυχίες για πολλούς ψηφοφόρους.
Η τοποθέτηση των Χόμαν και Νόεμ στο τιμόνι – με έναν άλλο σκληροπυρηνικό, τον Στέφεν Μίλερ, υπεύθυνο για τη συνοριακή πολιτική – υποδηλώνει ότι ο Τραμπ έχει σοβαρό σκοπό να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.
Όμως οι μαζικές απελάσεις και οι έλεγχοι σε χώρους εργασίας θα μπορούσαν να τον φέρουν σε πορεία σύγκρουσης με πολιτείες και δικαιοδοσίες που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα και οι οποίες μπορεί να αποφασίσουν να αντιδράσουν ή να μην συνεργαστούν.
Επίσης ορισμένες ρεπουμπλικανικές πολιτείες – των οποίων οι οικονομίες βασίζονται, εν μέρει, στην εργασία των μεταναστών – μπορεί επίσης να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τις πολιτικές αυτές. Και αν χωριστούν ξανά οικογένειες, όπως συνέβη στην πρώτη θητεία του Τραμπ, ή αν απελαθούν Αμερικανοί πολίτες μαζί με συγγενείς χωρίς χαρτιά, θα μπορούσε να υπάρξει πολύ γρήγορα μεταστροφή της κοινής γνώμης.
Εξωτερική πολιτική: Τα γεράκια της Κίνας
Αρκετοί από όσους ανήκουν στο συντηρητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ενώ ο Τραμπ ήταν πιο επιφυλακτικός, περιορίζοντας τις περισσότερες από τις επικρίσεις του για την Κίνα στο πεδίο του εμπορίου, στελεχώνει την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του με σφοδρούς επικριτές της Κίνας, οι οποίοι πιθανότατα θα βοηθήσουν να προωθηθεί η υπόσχεση του Τραμπ για υψηλούς δασμούς.
Μάρκο Ρούμπιο – Υπουργός Εξωτερικών
«Η απειλή που θα καθορίσει αυτόν τον αιώνα είναι η Κίνα. Και θα χρειαστούμε μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας – όχι μόνο της κυβέρνησης – για να την αντιμετωπίσουμε», έχει πει ο Ρούμπιο.
Γερουσιαστής που εκπροσωπεί τη Φλόριντα από το 2011, ο Κουβανοαμερικανός Ρούμπιο είναι ένας βετεράνος δημόσιος λειτουργός που κάποτε υποστήριξε τη διακομματική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και υπήρξε στο παρελθόν ηχηρός επικριτής του Τραμπ.
Οι δύο τους ανέπτυξαν ενίοτε έντονη αντιπαλότητα όταν ο Ρούμπιο κατέβηκε ανεπιτυχώς για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2016, αλλά αργότερα υποστήριξε τον Τραμπ.
Τα τελευταία χρόνια, υπερασπίστηκε τον Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία και σε εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης.
Μέλος των επιτροπών πληροφοριών και εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, είναι γνωστός για τις σκληρές θέσεις του για το Ιράν και τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και για την Κίνα.
Στα 53 του χρόνια, μπορεί ακόμη να διατηρεί φιλοδοξίες για τον Λευκό Οίκο και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών για να αναβαθμίσει το εθνικό του προφίλ.
Μάικλ Βαλτς – Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας
«Τα αυταρχικά καθεστώτα ενθαρρύνονται από την αντιληπτή αδυναμία, είτε είναι δίκαιη είτε όχι. Και αποτρέπονται από τη δύναμη», είναι η θεση του.
Παρασημοφορημένος βετεράνος των ειδικών δυνάμεων του στρατού, ο Βαλτς είναι βουλευτής που εκπροσωπεί τη Φλόριντα όπως και ο Ρούμπιο.
Ανήκει και αυτός σε εκείνους που έχουν μιλήσει σκληρά για την Κίνα – έχοντας υποστηρίξει ως πρόεδρος υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για συγκρούσεις στον Ειρηνικό.
Το 2022, ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του Κογκρέσου που κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.
Ο Βαλτς έχει επικρίνει τις θέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης μεταξύ άλλων για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Επίσης έχει ασκήσει κριτική αναφορικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές πολιτικές που, όπως λέει, δίνουν έμφαση στη φυλετική και έμφυλη ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση έναντι της πολεμικής ικανότητας.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ πυροδότησε εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο και χαρακτήρισε το Covid «κινεζικό ιό». Όμως, απέδωσε επίσης επαίνους στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως έναν «λαμπρό» ηγέτη που κυβερνά με «σιδηρά πυγμή».
Αυτό το απρόβλεπτο θα μπορούσε να κάνει τη διαχείριση της πιο σημαντικής στρατηγικής σχέσης της Αμερικής ακόμη πιο δύσκολη. Ο Ρούμπιο ενδέχεται επίσης να συγκρουστεί με την Τούλσι Γκάμπαρντ, την επιλογή του Τραμπ για τη θέση του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία το έχει επικρίνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι «εκπροσωπεί το νεοσυντηρητικό, πολεμοκάπηλο κατεστημένο».
Αποτελεσματικότητα – Η μείωση του κόστους
Ο Τραμπ διόρισε δύο προσωπικότητες της τεχνολογίας – τον Έλον Μασκ και τον Βίβεκ Ραμασουάμι – για να ηγηθούν μιας προσπάθειας μείωσης του κόστους που ονομάστηκε «Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» (Doge), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «διαλύσει» τη γραφειοκρατία όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Ο Μασκ έχει κάνει λόγο για πιθανές περικοπές δαπανών ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ραμασουάμι, πάλι έχει υποστηρίξει την κατάργηση της υπηρεσίας είσπραξης φόρων, της IRS και του Υπουργείου Παιδείας.
Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει το Doge, ο οποίος δεν είναι επίσημο κυβερνητικό τμήμα.
Ίλον Μασκ – Κυβερνητική αποτελεσματικότητα
«Απειλή για τη δημοκρατία; Όχι, απειλή για τη γραφειοκρατία!!!», έχει δηλώσει ο Μασκ.
Ο γεννημένος στην Νότια Αφρική επιχειρηματίας αφεντικό των X, Tesla και SpaceX, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Είναι γνωστός για την αντίθεσή του στην κυβερνητική υπερρύθμιση, τη μαχητική παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ζήλο του για περικοπές κόστους όπως φάνηκε μετά την εξαγορά της X.
Ο Μασκ αναδείχθηκε το 2024 ως ένας από τους υποστηρικτές του Τραμπ με τις μεγαλύτερη οικονομική συμβολή, διαθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στις προσπάθειες επανεκλογής του και εμφανιζόμενος στο πλευρό του Τραμπ και σε ατομικές εκδηλώσεις σε πολιτείες – κλειδιά.
Έχει προτείνει ότι η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες μπορεί να κάνει την κυβέρνηση μικρότερη, αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.
Βιβέκ Ραμασουάμι -Κυβερνητική αποτελεσματικότητα
«Το FBI δεν μπορεί να “μεταρρυθμιστεί”. Η σωστή απάντηση είναι κλείστε το», έχει πει.
Ο Ινδοαμερικανός πολυεκατομμυριούχος κέρδισε την περιουσία του ως επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας και στη συνέχεια ίδρυσε μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Κατέβηκε υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024, υποσχόμενος να υιοθετήσει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.
Για αρκετούς μήνες η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε, δίνοντάς του εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια των ντιμπέιτ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και μεγαλύτερη προβολή στα μέσα ενημέρωσης.
Τελικά εγκατέλειψε την κούρσα για να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο, αλλά όχι χωρίς να προσελκύσει την προσοχή για την αντισυμβατική προεκλογική του πλατφόρμα και την υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας, όπως ότι οι εκλογές του 2020 «εκλάπησαν από τη μεγάλη τεχνολογία» από τον Τραμπ και ότι η εξέγερση του 2021 στο Καπιτώλιο ήταν «δουλειά εκ των έσω».
Έχει υποστηρίξει επιθετικές περικοπές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων μαζικών απολύσεων και της κατάργησης ολόκληρων οργανισμών και τμημάτων.
Οι διορισμοί αποτελούν αναγνώριση της βοήθειας που έλαβε ο Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία από τον Μασκ και τον Ραμασουάμι. Αλλά ο χρόνος θα δείξει τι εξουσία θα έχουν στη συνέχεια. Το τμήμα δεν είναι επίσημη υπηρεσία και μπορεί μόνο να συμβουλεύει σχετικά με τις δαπάνες, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει από το Κογκρέσο.
Οι βαθιές περικοπές έρχονται σε αντίθεση με άλλες υποσχέσεις του Τραμπ, όπως το να αφήσει ανέγγιχτη την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare.
Η Αλλαγή: Αυτοί που ταράξουν τα νερά
Σε ορισμένους από τους διορισμένους του Τραμπ έχουν ανατεθεί ρόλοι που αποσκοπούν στην επιθετική αμφισβήτηση του status quo.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επιλέξει μαχητές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε καθέναν από τους τομείς που θα επιβλέπουν – τον Κένεντι στο Υπουργείο Υγείας και την Γκάμπαρντ ως διευθύντρια των Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών.
Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ – Υγεία
«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν στην επιδημία της παχυσαρκίας. Όταν φέρουμε τον πρόεδρο Τραμπ πίσω στον Λευκό Οίκο και εμένα στην Ουάσινγκτον, θα διορθώσουμε το διαλυμένο μας σύστημα διατροφής και θα κάνουμε την Αμερική ξανά υγιή».
Η επιλογή του Τραμπ είναι ένας δικηγόρος και περιβαλλοντολόγος από την πιο διάσημη δημοκρατική οικογένεια της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία σε θέματα υγείας, θα έχει ευρεία αρμοδιότητα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβλέπουν την έγκριση των εμβολίων, τη χρήση των οποίων θέλει να επανεξετάσει.
Ορισμένοι από τους δηλωμένους στόχους του Κένεντι, έχουν να κάνουν με αλλαγές σχετικά με τη φθορίωση του νερού.
Σε άλλα θέματα έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από το κοινό, για παράδειγμα στον έλεγχο του συστήματος τροφίμων και της χρήσης πρόσθετων ουσιών.
Ο Κένεντι διεκδίκησε αρχικά το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2024 και στη συνέχεια μεταπήδησε σε ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.
Τελικά εγκατέλειψε αυτή την εκστρατεία και υποστήριξε τον πρώην πρόεδρο, εδραιώνοντας μια απίθανη συμμαχία που, εν αναμονή της επιβεβαίωσης από τη Γερουσία, θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση-κλειδί στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ.
Τούλσι Γκάμπαρντ – Εθνική υπηρεσία πληροφοριών
«Ο Τραμπ έδειξε το θάρρος που περιμένουμε από τον αρχιστράτηγό μας… έχοντας το θάρρος να συναντηθεί με αντιπάλους, δικτάτορες, συμμάχους και εταίρους εξίσου στην επιδίωξη της ειρήνης, βλέποντας τον πόλεμο ως έσχατη λύση», έχει δηλώσει.
Βετεράνος του στρατού που υπηρέτησε με ιατρική μονάδα στο Ιράκ, η Γκάμπαρντ έχει τακτικά αντιταχθεί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Το 2017, ενώ ήταν μέλος του Κογκρέσου με το Κόμμα των Δημοκρατικών, είχε συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που τον κατηγορούσαν για τη χρήση θανατηφόρων χημικών όπλων.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέντε χρόνια αργότερα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και επανέλαβε τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι υπήρχαν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ.
Η μετατόπισή της από αριστερή υποστηρίκτρια του Μπέρνι Σάντερς σε φανατική υπέρμαχο του Τραμπ την οδήγησε σε μια ασυνήθιστη πολιτική διαδρομή.
Ο Κένεντι και η Γκάμπαρντ ενδέχεται να είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου του Τραμπ για τη διάλυση του γραφειοκρατικού «βαθέος κράτους». Και οι δύο διορισμένοι συχνά γέρνουν προς τη συνωμοσιολογία. Αλλά παράλληλα οι ίδιοι μπορούν επίσης να γίνουν ανυπότακτοι υφιστάμενοι.
Ο Κένεντι επιθυμεί αυστηρότερη ρύθμιση σε όλες τις βιομηχανίες τροφίμων και γεωργίας, κάτι που μπορεί να συγκρουστεί με την ατζέντα του Τραμπ για την περικοπή της κυβέρνησης. Και η Γκάμπαρντ, σφοδρή επικρίτρια της αμερικανικής ισχύος, θα εργάζεται για έναν πρόεδρο που δεν φοβάται να τη χρησιμοποιήσει – για παράδειγμα, εναντίον του Ιράν.
Οικονομία: Οι εκτελεστές των δασμών
Πρόκειται για δύο πρόσωπα που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή μιας ατζέντας για το εμπόριο και τους δασμούς την ώρα που ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας.
Θα μπορούσε να τους ζητηθεί να εφαρμόσουν τους φόρους εισαγωγής που έχει απειλήσει ο Τραμπ σε αγαθά που φθάνουν στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους Κίνα, Καναδά και Μεξικό.
Χάουαρντ Λούτνικ – Υπουργός Εμπορίου
«Είναι μια κατάσταση στην οποία κερδίζουν όλοι… θα βγάλουμε ένα σωρό χρήματα από τους δασμούς, αλλά κυρίως όλοι οι άλλοι θα διαπραγματευτούν μαζί μας» έχει πει.
Ο Λούτνικ είναι ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της χρηματοοικονομικής εταιρείας Cantor Fitzgerald – μιας εταιρείας που ανοικοδόμησε αφού έχασε 658 υπαλλήλους κατά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Ο ρόλος του ως μεγάλου δωρητή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ του χάρισε μια θέση συμπροέδρου της ομάδας μετάβασης, όπου θα ασχοληθεί με την πλήρωση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη νέα κυβέρνηση.
Είναι επίσης ο εκλεκτός του εκλεγμένου προέδρου για τη θέση του υπουργού Εμπορίου.
Έχει στηρίξει δυναμικά τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων δασμών -την επιβολή των οποίων θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου- καθώς και την απορρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την κατάργηση του φόρου εισοδήματος.
Η υιοθέτηση αυτών των απόψεων τον έχει φέρει σε αντίθεση με πολλούς στη βιομηχανία του, η οποία τείνει να βλέπει τους δασμούς ως κακό για την εταιρική Αμερική.
Σκοτ Μπέσεντ – Υπουργός Οικονομικών
«Όπως ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, δεν πρέπει να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη των δασμών για να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων», είναι η θέση του.
Ο Μπέσεντ είναι επίσης ένας βετεράνος χρηματοδότης, ο διορισμός του οποίου θεωρήθηκε αρκετά ασφαλής από πολλούς στη Wall Street.
Φέρνει ένα σχετικά συμβατικό βιογραφικό για το ευρύ χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου ενός θητείας με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, έναν από τους πιο επιφανείς και παραγωγικούς χρηματοδότες των προεκλογικών εκστρατειών των Δημοκρατικών.
Ωστόσο, ο Μπέσεντ βρίσκεται πλέον σταθερά στο συντηρητικό στρατόπεδο, υποστηρίζοντας τις περικοπές στον προϋπολογισμό, την απορρύθμιση και την αύξηση των επενδύσεων στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου.
Ενώ υποστηρίζει τις εκκλήσεις του Τραμπ για νέους δασμούς στις εισαγωγές, όπως και ο Λούτνικ, έχει υποδείξει ότι ο Τραμπ βλέπει τους δασμούς κυρίως ως διαπραγματευτικό εργαλείο και όχι ως μόνιμη πηγή εσόδων των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του για επιβολή δασμών – τόσο ως οικονομική θεωρία όσο και ως ένα γενικής χρήσης εργαλείο για να ασκήσει πίεση στις χώρες για διάφορα ζητήματα. Αλλά τα σχέδιά του έρχονται σε σύγκρουση με άλλες προτεραιότητες, όπως η χρηματιστηριακή αγορά και η μείωση του πληθωρισμού, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το τι κόστος είναι διατεθειμένος να δεχθεί.
Η οικονομική ομάδα του Τραμπ αποτελείται από μερικά από τα πιο έμπειρα στελέχη της κυβέρνησής του. Αν και πιστοί στις ιδέες του Τραμπ, το σχετικά μετριοπαθές υπόβαθρό τους αποτέλεσε ανακούφιση για τις αγορές. Αυτό είναι ένα σημάδι τόσο της αξίας που δίνει ο νέος Πλανητάρχης στο τι σκέφτεται η Wall Street, όσο και του ευαίσθητου έργου που πρέπει να φέρει σε πέρας η ομάδα του για την διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των ανταγωνιστικών οικονομικών του προγραμμάτων.