Στις 11.00 συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο, με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την παρουσίαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.
Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σε 3 μήνες από σήμερα ο ΟΣΕ να διαθέτει επιτέλους, ένα σύγχρονο σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού των τρένων, έναν νέο μοντέλο λειτουργίας του οργανισμού με σοβαρή αξιολόγηση προσωπικού και προσέλκυση υψηλόβαθμων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην εγκατάσταση του ETCS σε ολόκληρο το μήκος της γραμμής.
Σιδηρόδρομοι Ελλάδας Α.Ε. το όνομα του νέου οργανισμού
Ο νέος οργανισμός που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑ ΟΣΕ θα τιτλοφορείται Σιδηρόδρομοι Ελλάδας Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αναπλ. Υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας της κυκλοφορίας στο δίκτυο, το οποίο δεν θα εμπλέκεται στη διαχείριση της κυκλοφορίας αλλά θα έχει πλήρη εικόνα του που βρίσκεται το κάθε τρένο. Για αυτό το λόγο θα αξιοποιεί το σύστημα HEPOS, τους πομποδέκτες που θα δίνουν κάθε στιγμή τη θέση του τρένου ενώ προχωράει και η εγκατάσταση του συστήματος επικοινωνίας GSMR.
Το Υπουργείο ελπίζει πως με το HEPOS μέσα σε τρεις μήνες, θα μηδενιστεί η πιθανότητα σύγκρουσης τρένων, καθώς όπως λένε αρμόδια στελέχη, το εν λόγω σύστημα τριγωνοποιεί το δορυφορικό σήμα και θα δίνει απόκλιση λίγων εκατοστών.
Αυστηρή αξιολόγηση του προσωπικού και δυνατότητα απόλυσης
Ταυτόχρονα προωθείται νομοσχέδιο για την αυστηρή αξιολόγηση του προσωπικού, με φίλτρα αξιολόγησης όχι μόνο για την πρόσληψη αλλά και κατά τη διάρκεια εργασίας, ενώ θα προβλέπεται και η δυνατότητα απόλυσης εργαζομένου, ανάλογα με το παράπτωμα στο οποίο έχει υποπέσει.
Με τον νέο γενικό κανονισμό θα κατηγοριοποιούνται πλέον οι παραβάσεις του προσωπικού σε υψηλού κινδύνου, μεσαίου κινδύνου και χαμηλού κινδύνου. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός αν μπει ένα τρένο στη λάθος γραμμή είναι υψηλού κινδύνου. «Αν υπάρχει υπέρβαση ορίου ταχύτητας που οδηγεί σε κίνδυνο εκτροχιασμού, επίσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο λάθος θα προβλέπεται απομάκρυνση του εργαζομένου και υποχρεωτική επανεκπαίδευση, στο δεύτερο θα προβλέπεται στενή παρακολούθηση και περιορισμός αρμοδιοτήτων, ενώ στο τρίτο λάθος μπορεί να επέλθει και οριστική απόλυση.
Στόχος οι 2.000 οργανικές θέσεις στον ΟΣΕ
Από το Υπουργείο Μεταφορών δεσμεύονται πως θα γίνουν προσλήψεις άμεσες και στον ΟΣΕ και στη ΡΑΣ και στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για να γίνει στελέχωση ευρωπαϊκού επιπέδου. Ο σκοπός είναι να φτάσει ο ΟΣΕ στις 2.000 οργανικές θέσεις τόνισε πρόσφατα ο κ. Κυρανάκης, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους.
Ακόμη αναμένεται να επανέλθει η θέση του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας ως επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας ενώ προβλέπεται η παραμονή δύο μηχανοδηγών σε κάθε δρομολόγιο με τοποθέτηση κάμερας μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού.
Η υποστήριξη και η συντήρηση των δικτύων
Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στον τρόπο µε τον οποίο ο ΟΣΕ θα κάνει την υποστήριξη και τη συντήρηση των δικτύων, με την κυβέρνηση όπως έχει προαναγγελθεί να προκρίνει τη λύση της διακρατικής συμφωνίας ώστε ξένος οργανισμός να αναλάβει να υποστηρίξει τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα νερά στην υπόθεση των Τεμπών αναμένεται να ταράξει μία εξέλιξη που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραµανλή στην οποία θα περιλαµβάνονται και τα ονόµατα του πρώην υφυπουργού Μιχάλη Καραγιάννη και του γ.γ Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά.