Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχει προσδιορίσει τρία επαγγέλματα που πιστεύει ότι θα παραμείνουν ασφαλή από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία δεν θα καταφέρει να τα αντικαταστήσει: βιολόγοι, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας και προγραμματιστές.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι τα επαγγέλματα αυτά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργικότητα, την διαίσθηση και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων – ιδιότητες που τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να αναπαράγουν πλήρως.
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη υπερέχει στην επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων και στην υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, δεν μπορεί να αναπαράγει τα ενστικτώδη άλματα σκέψης που συχνά απαιτούνται σε επιστημονικούς και τεχνικούς τομείς.
«Οι βιολόγοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τις ιατρικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η διατύπωση υποθέσεων και η επίτευξη εννοιολογικών ανακαλύψεων παραμένουν μια βαθιά ανθρώπινη ιδιότητα».
Εκτός από τους βιολόγους, ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι επαγγελματίες του τομέα της ενέργειας και οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση. Σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων αναγκών ενός μεταβαλλόμενου παγκόσμιου κλίματος, ενώ οι προγραμματιστές απαιτούνται για την κατασκευή, την εποπτεία και την προσαρμογή των ίδιων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μετασχηματίζουν άλλους τομείς.
Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη λογισμικού, η δημιουργία σύνθετων ή καινοτόμων συστημάτων θα συνεχίσει να απαιτεί ανθρώπινη διορατικότητα και προσαρμοστικότητα, ιδίως καθώς εξελίσσονται νέες πλατφόρμες, απειλές και παγκόσμιες ανάγκες.
Ανάγκη για σαφείς κατευθυντήριες γραμμές
Σε πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή The Tonight Show του Τζίμι Φάλον, ο Γκέιτς πρόσθεσε ένα τέταρτο παράδειγμα, αστειευόμενος ότι οι αθλητές είναι επίσης πιθανό να μην αντικατασταθούν. «Δεν θα θέλουμε να βλέπουμε υπολογιστές να παίζουν μπέιζμπολ», είπε. «Θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τα κρατήσουμε για εμάς».
Παρά τις ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας, ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει αισιόδοξος για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζοντάς την μια μετασχηματιστική δύναμη για τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η γεωργία – εάν τύχει υπεύθυνης διαχείρισης. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για σαφείς πολιτικές και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο θετικός της αντίκτυπος.
Ο Γκέιτς ίδρυσε τη Microsoft το 1975, εγκαινιάζοντας την εποχή των προσωπικών υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μία από τις πιο σημαντικές φωνές σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία, από τις πανδημίες και την κλιματική αλλαγή έως την τεχνητή νοημοσύνη.