Εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Τρίτη 22 έως και την Πέμπτη 24 Ιουνίου του 2021 στο Μοχό, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου και διοργανώνονται από την Ενορία Ευαγγελιστρίας Μοχού, την Κοινότητα Μοχού και τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Μοχού «Η Πρόοδος».

Τιμάται η μνήμη:

  • Των Αγίων Νεομαρτύρων Ιωακείμ (Τροχαλάκη), Επισκόπου Χερρονήσου και Νεοφύτου (Φυντικάκη) Επισκόπου Κνωσού, καταγόμενων από το Μοχό.

Οι Επίσκοποι Χερρονήσου και Κνωσού θυσιάστηκαν, κατά το Μεγάλο Αρμπεντέ, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά την 23η Ιουνίου 1821, μαζί με τον Μητροπολίτη Κρήτης Γεράσιμο, τρεις ακόμη Αρχιερείς της Κρήτης που είχαν μεταβεί στο Ηράκλειο για να συγκροτήσουν Σύνοδο, καθώς και Αγιορείτες Πατέρες που είχαν προσκομίσει την Αγία Ζώνη στο Ηράκλειο και πάνω από τριακόσιους χριστιανούς.

  • Των χαΐνηδων επαναστατών της περιόδου 1800 – 1820, Ζαχαρία, Νικολάου και Γιώργη Βέργα, που έδρασαν στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη και ειδικά στο Μοχό, στα γύρω χωριά, αλλά και στη Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στα νησιά του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, ώρα 7.00 μμ:

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Ενορίας Μοχού, στην περιοχή «Βόθονας».

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, ώρα 7.00 πμ:

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Ενορίας Μοχού, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γερασίμου.  Ημερίδα με θέμα «Το Μοχό τιμά και αφιερώνει…», αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Ομιλητές:  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, με θέμα «Νεομάρτυρες, Φώτα Υπέρλαμπρα του υπόδουλου Γένους».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, με θέμα «Η διαχρονική προσφορά του Ιερού Κλήρου στους Αγώνες του Γένους».

Η κ. Μαρία Καψετάκη, φιλόλογος, με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση στην Κρήτη – Απελευθέρωση».

Ο κ. Εμμανουήλ Λεβέντης, φιλόλογος, με θέμα «Το Μοχό από το 1669 έως το 1827».

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, ώρα 7.00 μμ, στη θέση «Αγγουρή Αυλόχι»:

Επιμνημόσυνη δέηση, στο υπό κατασκευή μνημείο αφιερωμένο στους επαναστάτες αδελφούς Νικόλαο, Ζαχαρία και Γιώργη Βέργα. Ομιλία από την απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης κ. Αρετή Φρουδαράκη, με θέμα «“…κι απάνω που προβαίνανε απ’ τ’ Αγγουρή τ’ Αυλόχι…”, Επισκόπηση της ζωής και της δράσης του Γιώργη Βέργα».

Παρουσίαση από τοπική χορωδία του τραγουδιού του Βέργα και ριζίτικων τραγουδιών, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή  εξάπλωσης της πανδημίας.