Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο «μαύρος χρυσός»

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Η διεθνής κοινή γνώμη τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή άρχισαν να πυκνώνουν, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες ,σύμφωνα με δικές τους εκτιμήσεις, αποδεικνύουν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την αναφερόμενη επίθεση.

Σε αναμονή των αποφάσεών του βρίσκεται ο Ντόναλντ Τράμπ, αν θα διατάξει στρατιωτικά αντίποινα κατά του Ιράν για την ευθεία ανάμιξή του στην επίθεση αυτή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι στα σαουδαραβικά διυλιστήρια.

Οι επιπτώσεις στη διεθνή αγορά του πετρελαίου δεν άργησαν να φανούν, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τάξης του 20%, ύψος ρεκόρ που είχε να συμβεί από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το έτος 1991.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν τα οικονομικά δεδομένα και η ζωή στην παγκόσμια ανθρώπινη κοινωνία άλλαξαν από την ανακάλυψη ενός υγρού μαύρου ορυκτού, δώρο της φύσης για τους ανθρώπους, το πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο έφερε μία πραγματική επανάσταση στην κίνηση, την παραγωγή, την ανάπτυξη, την επιστήμη και την πρόοδο δημιουργώντας αλματώδεις εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Κατέστη η κινητήρια δύναμη των πάντων, η τιμή του ανέβηκε σημαντικά, αποφέροντας πλουτοπαραγωγικά κέρδη παντού και ιδιαίτερα στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, γι’ αυτό δίκαια απέκτησε τη φήμη με την ονομασία του ως «μαύρος χρυσός».

Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι παγκόσμιες ανάγκες μεγάλωσαν, η σπατάλη, η υπερκατανάλωση αυξήθηκαν και τα αποθέματα των πετρελαιοπηγών στον κόσμο άρχισαν να εξαντλούνται.

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες, ο κίνδυνος είναι ορατός σε μικρό βάθος χρόνου για τις αναπτυγμένες και απαιτητικές χώρες της Δύσης.

Το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται το καλύτερο του κόσμου γιατί είναι σε μικρό βάθος και δεν χρειάζεται σχεδόν διύλιση, περιορίζοντας το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη.

Σε έναν κόσμο που η παγκόσμια προσφορά υπολείπεται της ζήτησης, οι χώρες μέλη του άλλοτε πανίσχυρου ΟΠΕΚ γίνονται το μήλο της Έριδος για τις Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης και της Ανατολής.

Σήμερα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση, η Κίνα και Ε.Ε. καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν τις επιθέσεις ως σοβαρότατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τεχεράνη από τη μία πλευρά δηλώνει ότι είναι ψευδείς και συκοφαντικές οι αμερικανικές κατηγορίες και από την άλλη οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν ότι το Ιράν είναι έτοιμο για πόλεμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, τα απόνερα της έκρυθμης κατάστασης που βρίσκεται η διεθνής αγορά του πετρελαίου, δεν θα αργήσουν να κτυπήσουν και την Ελλάδα.

Πέραν όμως της οικονομικής διάστασης που επιφέρει η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών, ενισχύεται η δημιουργία μίας νέας περιόδου παγκόσμιας αβεβαιότητας και υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης εστιών έντασης και γεωπολιτικής αστάθειας σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από την εκτόξευση της τιμής του αργού πετρελαίου και των νέων γεωπολιτικών αναταράξεων στον Περσικό; Σίγουρα ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Σαουδική Αραβία και η παγκόσμια οικονομία, αφού θα περικοπεί ο προϋπολογισμός των καταναλωτών, ενώ κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις με τα μεγάλα αποθεματικά πετρελαίου στην κατοχή τους.

Αυτή είναι περίπου η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου όπως διαμορφώνεται μετά την επίθεση στην Σαουδική Αραβία και τις υποκριτικές μεγαλοστομίες της Δύσης κατά της Τεχεράνης και των Ισλαμιστών. Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι για… λαϊκή κατανάλωση είναι σχέδια επικίνδυνα, γιατί ο παγκόσμιος πόλεμος που κυοφορείται στην σύγχρονη εποχή έχει ένα έπαθλο μετά την τελική επικράτηση, τον έλεγχο για την εκμετάλλευση του «μαύρου χρυσού».

Άλλα Πρόσφατα