Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο κρητικός σεφ είναι στο top 100 της δεκαετίας και έχει…Food Project

Πρέπει να διαβάσετε

Ο σεφ και παρουσιαστής του Food Project στην Τηλεόραση CRETA Χρήστος Λάπας, δεν έχει καταφέρει να «κερδίσει» μόνο το τηλεοπτικό κοινό, αλλά και να διακριθεί στους 100 κορυφαίους σεφ που δραστηριοποιήθηκαν την περασμένη δεκαετία επιδρώντας θετικά και αφήνοντας το αποτύπωμα τους στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σκληρή δουλειά ήταν εκείνη που τον έκανε να ξεχωρίσει, καθώς και η αγάπη του για τη μαγειρική.

Μιλώντας στο Creta24, ο Χρήστος Λάπας αναφέρθηκε στις τάσεις της παγκόσμιας γαστρονομίας, στη νέα σεζόν του Food Project στην τηλεόραση CRETA, η οποία κρύβει… «εκπλήξεις», ενώ έδωσε και συμβουλές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κλείνοντας, απάντησε με έναν μοναδικό τρόπο στην πάντα επίκαιρη ερώτηση: μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

 

  1. Πώς νιώθετε που σας συμπεριέλαβαν στη λίστα με τους 100 σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σεφ της Ελλάδας; Τι πιστεύετε ότι σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Η κατάταξη μου στη λίστα των 100 σημαντικότερων και πιο επιδραστικών σεφ στην Ελλάδα προφανώς και είναι τιμητική αλλά και παράλληλα με γεμίζει ευθύνες για την μελλοντική μαγειρική μου πορεία. Θεωρώ ότι κάθε διάκριση που έρχεται είναι ένα «χτύπημα» επιβράβευσης στην πλάτη που μας δίνει δύναμη, ενέργεια και ώθηση να συνεχίσουμε τη δύσκολη και ψυχοφθόρα δουλειά που κάνουμε.

Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τους λόγους για τους οποίους ξεχώρισα, το μόνο που ξέρω είναι ότι για πολλά χρόνια έχω αφοσιωθεί σε αυτό που κάνω, στερούμενος προσωπικής και οικογενειακής ζωής, με πολύ διάβασμα και πολλές δοκιμές και πειραματισμούς.

  1. Από την Κρητική κουζίνα, ποια πρώτη ύλη ή ποια συνταγή πιστεύετε ότι θα μπορούσε να «ταξιδέψει» με επιτυχία και να τύχει αποδοχής σε ολόκληρο τον κόσμο;

Από τη Μινωική εποχή τα κρητικά άγρια χόρτα έχουν την τιμητική τους σε κάθε τραπέζι, ειδικά τον χειμώνα αφού είναι εποχικό προϊόν. Θα είχαν αποδοχή και επιτυχία σε όλο τον κόσμο αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει εξαγώγιμο προϊόν λόγω της φύσης τους και της μικρής διάρκειας ζωής τους.

  1. Είστε υπέρ των απλών συνταγών ή των πιο περίπλοκων; Ποια είναι η τάση της παγκόσμιας γαστρονομίας σήμερα;

Η τάση στην παγκόσμια γαστρονομία είναι «από το χωράφι – στο τραπέζι» και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο έχουν τη δική τους παραγωγή από προϊόντα. Αυτό ωθεί όλους μας να υποστηρίξουμε και να σεβαστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε τον πρωτογενή τομέα. Οι καθαρές γεύσεις, οι επιλεγμένες πρώτες ύλες και πλέον όχι οι ευφάνταστες τεχνικές, είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια δίνοντας έμφαση στη γεύση και όχι στην εμφάνιση.

  1. Ως εξειδικευμένος chef στα ψάρια και στα θαλασσινά, ισχύει ότι το καλύτερο ψάρι είναι το φρέσκο;

Τα μεγάλα ψάρια θέλουν τον απαιτούμενο χρόνο σιτέματος και τα μικρότερα ψάρια όχι. Θα επέλεγα λοιπόν με μεγαλύτερη ευκολία να φάω ένα μπαρμπούνι ημέρας και ένα ροφό τεσσάρων κιλών μετά την τρίτη ημέρα αλιείας του.

  1. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά τη λέξη consulting. Τί είναι ο consulting chef και ποιες είναι οι δεξιότητες τελικά που πρέπει να έχει;

Ο consulting chef είναι ένας σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης που η δουλειά του είναι να λειτουργεί η κουζίνα μιας επιχείρησης άψογα σύμφωνα με τις οδηγίες του χωρίς τη συνεχή φυσική του παρουσία. Γι΄αυτό και μπορεί να έχει την επιμέλεια σε παραπάνω από μια επιχείρηση εστίασης παράλληλα.

Εκτός από τις εξειδικευμένες γνώσεις για το στήσιμο ενός μενού που έχει ανάγκη η κάθε επιχείρηση, ένας consulting chef οφείλει να διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό, να γνωρίζει από κοστολόγηση προϊόντων, να είναι ενημερωμένος για την αγορά και τα προϊόντα, να είναι οργανωτικός και μεταδοτικός.

  1. Σε ποιες επιχειρήσεις έχετε αναλάβει το consulting στην Κρήτη;

Στο Fish Restaurant Saradari στον Λιμένα Χερσονήσου, στο εστιατόριο Scala στα Μάταλα και στο εστιατόριο Vai Palm στο Φοινικόδασος του Βάι. Επίσης έχω την επιμέλεια στην αλυσίδα καταστημάτων Fishen Barbeque Κανέλος και στην εταιρία Assargiotakis Olive Oil Company.

  1. Φέτος για 7η χρονιά η εκπομπή Food Project, θα βρίσκεται στην Τηλεόραση CRETA. Αυτή τη φορά όμως δε θα είστε μέσα σε μια παραδοσιακή κουζίνα, αλλά θα ταξιδεύετε με ένα VW σε ολόκληρη την Κρήτη. Είχατε στο παρελθόν ανάλογη εμπειρία με – εν κινήσει- μαγειρική; Έχετε σκεφτεί από ποια μέρη θα ξεκινήσετε; Πείτε μας δύο λόγια.

Το ανανεωμένο Food Project, φέτος για 7η χρονιά στην Τηλεόραση CRETA, χρειαζόταν λίγο «αέρα». Έτσι λοιπόν μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Παγκρήτιας Ραδιοτηλεόρασης, Μανόλη Αλεξάκη, που πάντα εμπιστεύεται τις ιδέες και τις προτάσεις μου, αποφασίσαμε να επισκέπτομαι γνωστές αλλά και άγνωστες ομορφιές της Κρήτης μαζί με τους ξεχωριστούς καλεσμένους μου.

  1. Τι σχόλια δέχεστε από τον κόσμο για την παρουσία σας στο Food Project και την Τηλεόραση CRETA; Υλοποιούν τις συνταγές σας;

Η μαγεία της τηλεόρασης και η μοναδικότητα της είναι να μπαίνουμε στα σπίτια των τηλεθεατών. Μιας και το φαγητό είναι αγαπημένη ενασχόληση και ανάγκη όλων μας τα σχόλια είναι με αγάπη και τα περισσότερα με θετικό πρόσημο. Επίσης τα σχόλια αφορούν μαγειρικές συνταγές και tips. Ναι, υλοποιούν τις συνταγές μου και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό, γιατί εκτός από ψυχαγωγική εκπομπή είναι και εκπαιδευτική.

  1. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως είναι λογικό η αγωνία κορυφώνεται αναφορικά με το τι θα σερβιριστεί φέτος στο οικογενειακό τραπέζι. Ποια είναι μια συνταγή που θα προτείνατε ανεπιφύλακτα για την περίοδο των εορτών;

Οποιαδήποτε συνταγή εμπεριέχει μεγάλη δόση αγάπης και φροντίδας, διάθεση για φιλοξενία στους αγαπημένους μας ανθρώπους και σεβασμό στη πρώτη ύλη!

  1. Για το τέλος μια βασική ερώτηση. Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Μελομακάρονο γιατί ο κουραμπιές είναι μαρτυριάρης και αφήνει ίχνη…

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα