«Έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών, αλλά «φορτωμένος» ακόμα με τη φρίκη που έζησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μάουντχάουζεν.
Ο Κρητικός επιζήσας των βασανιστηρίων των ναζί, Κώστας Βουράκης γλίτωσε το θάνατο μία φορά …χάρις στον Χίτλερ και από τότε γλίτωνε κάθε μέρα για τις 400 και πλέον ημέρες που βρισκόταν στα κολαστήρια των ναζί.
Τη μέρα που οι Γερμανοί τους μάζεψαν από τα χωριά των Χανίων και τους συγκέντρωσαν στην Αγιά όλοι περίμεναν πως θα ήταν η τελευταία που ήταν ζωντανοί, αφού την επόμενη είχαν προγραμματίσει να τους εκτελέσουν.
Την επόμενη όμως, «Ή ευτυχώς ή δυστυχώς» θα πει ο Βουράκης, «ήταν τα γενέθλια του Χίτλερ, και έδωσε ο Χίτλερ αμνηστία να μην εκτελεστούμε και να μας στείλουν στα στρατόπεδα».
Ένα ευτυχώς ή δυστυχώς που τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή, όπως τον συνόδευαν και οι εικόνες των πτωμάτων που μάζευε από τους θαλάμους αερίων.
«Είχα κάμει και στο κρεματόριο του Μελκ», είχε πει ο Βουράκης. «Μαζεύαμε τα πτώματα κάθε πρωί από τους θαλάμους με άλλους από όλα τα μιλέτια και στο φούρνο ήτανε μια πόρτα όπως είναι του καραβιού που πέφτει… Και πετούσανε πέντε, έξι, δέκα πτώματα πάνω στην πόρτα, έκλεινε και πέφτανε τα πτώματα μέσα στη φωτιά. Από τα πτώματα βγάζανε λάδι και στάχτη. Τη στάχτη την κάνανε λίπασμα και το λάδι το κάνανε σαπούνι που ήτανε σαν το σπιρτοκούτι…».
Ακόμη και πριν δυο και πλέον χρόνια, που οι Κώστας Βουράκης και Σταύρος Παπουτσάκης στα Μεσκλά Κυδωνίας Χανίων εξιστόρησαν σε βαθύ γήρας τα βιώματα φρίκης στη γη της κόλασης των ναζί στα στρατόπεδα του Μαουτχάουζεν, κάθε λέξη τους έσταζε αίμα.
«Μα πως τα καταφέρατε και γυρίσατε ζωντανοί και δεν γίνατε και εσείς σαπούνι και λίπασμα, όπως εκατομμύρια άλλων στα κρεματόρια;» τους ρώτησαν, έκπληκτοι, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης, που συνέχιζαν να «χτίζουν» τον τρίτο τους ιστορικό ντοκιμαντέρ: «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου…» Η απάντηση και των δυο ήταν τόσο απλή: «Μόνο ο Θεός γατέχει…»
Ήδη, το νέο ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο, το μοναδικό που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη, μετά από πολύμηνη επεξεργασία του υλικού που συγκεντρώθηκε σε στούντιο της Αθήνας, και με τις κατευθύνσεις του γνωστού και έμπειρου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, παραδόθηκε στους ερευνητές δημοσιογράφους πριν λίγες μέρες, και, πλέον, ετοιμάζεται να πάρει, όπως και τα προηγούμενα, το δρόμο της διεθνοποίησής του, με την αποστολή του σε αρχηγούς κρατών, διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακά, πνευματικά και ιστορικά ιδρύματα…
Ταυτόχρονα οι παραγωγοί βρίσκονται στον προγραμματισμό των προβολών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και την συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ και όπου ζητηθεί.
Μαύρη σελίδα
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιάννη Κανελλάκη για την νέα παραγωγή: «Το ιστορικό ντοκιμαντέρ που δημιουργήσαμε με τον συνάδελφο Μανόλη Παντινάκη, το τρίτο μετά την πυρπόληση των γυναικών στο ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς και την εκ θεμελίων καταστροφή των οκτώ χωριών στους πρόποδες του βουνού «Κέντρος» στο Αμάρι και στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο με τους εκατοντάδες νεκρούς, αφορά στα απάνθρωπα και πρωτοφανή βασανιστήρια,στη φρίκη και στην σαπωνοποίηση εκατομμυρίων συνανθρώπων μας στα κρεματόρια του Άουσβιτς, του Μελκ, του Νταχάου και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης από τα τάγματα εφόδου των ναζί. Ασφαλώς, και τα γεγονότα αυτά που συντελέστηκαν με αυτό τον αποτρόπαιο τρόπο, μοναδικό στα χρονικά των πολέμων, θα αποτελούν τη μαύρη σελίδα για την διεθνή κοινότητα και την παγκόσμια ιστορία…
»Οι αποκλειστικές μαρτυρίες που βιντεοσκοπήσαμε από κατοίκους της Κρήτης που έζησαν αυτή τη φρίκη και την κόλαση, και που περιλαμβάνονται με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια σε αυτή την παραγωγή-ντοκουμέντο, δίνουν τη διάσταση αυτού του απάνθρωπου και εγκληματικού φαινομένου στα κρεματόρια. Οι φωνές και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και σφαγής, αποτυπώνουν το μέγεθος στο αιματοκύλισμα της Ευρώπης και όχι μόνο από τους ναζί…»
Αρχειακό υλικό και μαρτυρίες
Το νέο φιλμ «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου…», έχει διάρκεια 28 λεπτών, είναι έρευνας, σεναρίου και παραγωγής των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, και σκηνοθεσίας του Τάσου Μπιρσίμ. Τα γυρίσματα έγιναν από τον εικονολήπτη Γιώργο Δαράκη, το μοντάζ είναι του Νίκου Χριστοδούλη και η αφήγηση των κειμένων έγινε από τον Νίκο Κλέτσα.
Η ταινία πέρα από τις αφηγήσεις των επιζώντων Κώστα Βουράκη και Σταύρου Παπουτσάκη, αλλά και μοναδικό υλικό βιντεοσκοπήσεων που αντλήθηκε από διάφορες πηγές, περιλαμβάνει ακόμη μαρτυρίες του Δημήτρη Σταματάκη στα Μεσκλά και της Ελευθερίας Βαβουράκη στην Κοξαρέ Ρεθύμνου που δυο αδέλφια τους υπέστησαν απίστευτα βασανιστήρια μέχρι την απελευθέρωσή τους στα παραρτήματα του Μαουτχάουζεν.