Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
13.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο κορωνοϊός σαρώνει στα γηροκομεία: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα και τους θανάτους

Πρέπει να διαβάσετε

Σε μία από τις μεγαλύτερες εστίες κορωνοϊού έχουν εξελιχθεί τα γηροκομεία στη χώρα μας. Οι 22 νεκροί από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι είναι αριθμός που τρομάζει αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνολικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στο συγκεκριμένο γηροκομείο αρχικά ήταν 40 (36 ήταν τρόφιμοι). Οι υγειονομικές Αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασπορά του κορωνοϊού στις συγκεκριμένες δομές, μετά και το νέο συμβάν με το γηροκομείο στο Μαρούσι.

Εκεί εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού, είναι η τελευταία (χρονικά) δομή όπου βρέθηκε εστία του ιού και έχει σημάνει συναγερμός στις Αρχές. Η δικηγόρος της εταιρείας αποκάλυψε ότι υπήρχαν υποψίες για κρούσμα από τις 28 Αυγούστου και είχε ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

Το γηροκομείο – μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων – τέθηκε σε 10ήμερη καραντίνα. Η δικηγόρος του γηροκομείουΣ. Παραστατίδη, υποστήριξε ότι τα επισκεπτήρια στη δομή είχαν απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό και πως ο εργαζόμενος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, είχε κάνει δυο αρνητικά τεστ πριν βγει το τελευταίο θετικό.  Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η δικηγόρος τόνισε: «Η μονάδα έχει πιστοποίηση, έχει ειδικές απολυμάνσεις, δεν υπάρχουν επισκεπτήρια. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς κόλλησε 100%, υπάρχουν ερωτηματολόγια, γίνεται ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες και εμείς ως επιχείρηση έχουμε δημιουργήσει ερωτηματολόγια για τους εργαζομένους μας, τα οποία καθημερινά συμπληρώνουν».

Και κατέληξε: «Επειδή ο χρόνος επώασης είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο, υπήρξε ο ένας εργαζόμενος που βγήκε θετικός, βγήκε θετικός έπειτα από δύο τεστ αρνητικά. Ιδιωτικά η επιχείρηση μπήκε στη διαδικασία για να κάνει, ούτως ή άλλως όσοι γυρνούν από διακοπές… Κάθε εργαζόμενος για να μπει στην επιχείρηση να εργαστεί έπειτα από άδεια, έπρεπε να προσκομίσει αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Ο συγκεκριμένος είχε δύο αρνητικά τεστ. Η μονάδα όταν θεώρησε ότι έχει υποψία κρούσματος την Παρασκευή ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ χωρίς να υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Τα μέτρα για τα γηροκομεία

  • Αυστηρές προϋποθέσεις για νέες εισαγωγές
  • Δημιουργία ομάδων προσωπικού με συγκεκριμένη ανάθεση ατόμων
  • Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις στην τραπεζαρία
  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες
  • Σύσταση το προσωπικό να μην εργάζεται σε άλλες μονάδες ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • Ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος
  • Υποχρεωτικός έλεγχος όλου του προσωπικού
  • Αντικατάσταση του προσωπικού σε περίπτωση πολλάπλών κρουσμάτων, από ειδικές λίστες που έχουν καταρτιστεί, είτε από ομάδες παρέμβασης
  • Καθημερινό ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζόμενους
  • Καθημερινή θερμομέτρηση
  • Δειγματοληπτικό τεστ κορωνοϊού
  • Υποχρεωτικό τεστ για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια
  • Σύνταξη κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς προσωπικού εντός και εκτός δομής
  • Τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες και η χρήση προστατευτικών μέτρων
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για εργαζομένους
  • Μέτρα ατομικής προστασίας, με τα μέσα (μάσκες και γάντια) να καλύπτονται από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης σε όλες τις δομές, δηλαδή σε περισσότερα από 20.000 άτομα

Λινού: «Στα γηροκομεία να λειτουργούμε σαν να είμαστε στην εντατική»

Για την κατάσταση στα γηροκομεία, με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπου συστεγάζουν και συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά. Ειδικά στους οίκους ευγηρίας επειδή οι άνθρωποι είναι και περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν, χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», αναφέρει η κυρία Λινού.

«Είναι παράνομο να γίνονται επισκέψεις αλλά ο ιός μπορεί να μπει σε αυτά με ποικίλους τρόπους είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου υλικού. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους», ξεκαθαρίζει.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα