Μπορεί το Κίεβο να τηρεί σημαντικές αποστάσεις επίσημα τουλάχιστον, από τις πρακτικές και την εισβολή ομάδων Ρώσων παραστρατιωτικών στα ρωσικά εδάφη τις τελευταίες 48 ώρες αλλά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της χώρας και προσωπικά τον Πρόεδρο Ζελένσκι.
Οι δύο ρωσικές παραστρατιωτικές ομάδες σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό που οι ίδιες διοχέτευσαν στο Telegram και δυτικά μέσα έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν πως είναι γνήσιες χρησιμοποίησαν κατά τις εφόδους των τελευταίων ημερών αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για την επιχείρησή τους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους Financial Times, οι ρωσικές μονάδες που επιτέθηκαν στα προάστια του Μπέλγκοροντ τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους και αναγκάζοντας τις ρωσικές τοπικές αρχές να εκκενώσουν μικρά χωριά στα προάστια της πόλης, χρησιμοποίησαν τουλάχιστον δύο M1224 MaxxPro θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αρκετά ακόμη Humvee του αμερικανικού στρατού.
Κύκλοι από το στρατιωτικό επιτελείο της Ουκρανίας ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν γνώση για το που βρήκαν τα συγκεκριμένα οχήματα οι Ρώσοι αυτονομιστές και πως σε καμία περίπτωση δεν τα έχουν προμηθευτεί από το ουκρανικό αποθεματικό. Το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας έχει επίσης τονίσει δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες πως οι συγκεκριμένες ομάδες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση άμεση ή έμμεση με τον στρατό της Ουκρανίας.
Παρά τις διαψεύσεις όμως ο Andriy Chernyak, στρατιωτικός επιτελής στον τομέα της αντικατασκοπίας δήλωσε σε αμερικανικό μέσο πως υπάρχουν επαφές, επικοινωνία και συντονισμός κινήσεων με τις συγκεκριμένες ομάδες. Συγκεκριμένα η φράση που του αποδίδει το αμερικανικό μέσο είναι «θα μπορούσε να πει κανείς πως συνεργαζόμαστε σε πολλές επιχειρήσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας».
Η συγκεκριμένη δήλωση θα πρέπει να θορυβήσει κυρίως το Κίεβο καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες Ρώσων αυτονομιστών αποτελούνται κυρίως από Μοσχοβίτες νεοναζί οι οποίοι αποφάσισαν μετά την ρωσική εισβολή να δημιουργήσουν τις συγκεκριμένες μονάδες και να αντιταχθούν με τα όπλα στο εθνικό στρατό και τον Πρόεδρο της χώρας τους.
Μπορεί τα κίνητρά τους να ακούγονται «αγαστά» αλλά δυτικοί αναλυτές σημειώνουν πως και το 2014 κάποιες τέτοιου τύπου μονάδες προσπάθησαν και τελικώς πέτυχαν την αποσταθεροποίηση στο Ντονμπάς και τις αιματηρές συμπλοκές ρωσόφωνων και Ουκρανών στην ανατολική Ουκρανία.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η έμμεση αλλά σαφής νέα προειδοποίηση από την πλευρά της Ουάσιγκτον πως τα αμερικανικά όπλα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην ρωσική επικράτεια ανεξάρτητα από τα όσα οι ρωσικές δυνάμεις πράττουν έχοντας εισβάλει στην Ουκρανία.
Εάν το Κίεβο σήμερα έχει δώσει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό σε παραστρατιωτικούς δυσχεραίνει την διαπραγματευτική του θέση στο τραπέζι για τα F- 16. Σε μία κρίσιμη για τις εξελίξεις στα πεδία περίοδο ειδικά για την Ουκρανία που έχει ως στόχο την αντεπίθεση θα είναι εξόχως «άβολο» για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πρέπει να ερευνήσει ή ακόμη και να απολογηθεί για ενέργειες νεοναζιστών που επιτίθενται στην ίδια τους την πατρίδα.