Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο καύσωνας απειλεί την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία των 2 τρισ. ευρώ – Το παράδειγμα της Ελλάδας

Πρέπει να διαβάσετε

Στις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον ακραίο καύσωνα στην Ιταλία, εστιάζει με δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία των 2 τρισ. ευρώ, απειλείται από την κλιματική αλλαγή και δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

«Οι ειδυλλιακές καλοκαιρινές διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη μετά την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από τα ελληνικά νησιά, στα οποία ξεσπούν πύρινα μέτωπα, σε μια ακόμη υπενθύμιση ότι η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης καλείται να βρει λύση στην κλιματική κρίση και να προσαρμοστεί γρήγορα» τονίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως: «Τα καλοκαίρια γίνονται πιο έντονα στη νότια Ευρώπη και οι πύρινες γλώσσες στην Ελλάδα είναι μια ζοφερή επανάληψη των ακραίων πυρκαγιών που κατέστρεψαν τη χώρα το 2021. Η αφόρητη ζέστη φέτος ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν την Ακρόπολη και ώθησε τους τουρίστες στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας να κλειστούν σε εσωτερικούς χώρους. Και όλα αυτά με μόλις 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες λένε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει».

Το Λονδίνο θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη, επισημαίνει το Bloomberg, συμπληρώνοντας πως: «εκτυλίσσονται τεκτονικές αλλαγές στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία συνεισέφερε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία πέρυσι, και θα επανακαθορίσει τα ταξιδιωτικά μοντέλα με τρόπο που πιθανότατα θα επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης».

Περίπου 19.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σαββατοκύριακο από τη Ρόδο, καθώς η κόλαση φωτιάς καίει αμείωτη και πτήσεις ακυρώθηκαν. Πολλοί τουρίστες που είχαν πάει για εκδρομή δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους για να παραλάβουν τα διαβατήριά τους και τα υπάρχοντά τους. Ένα καταφύγιο στο Φαληράκι φιλοξένησε τουλάχιστον 100 άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν ακόμη τα μαγιό τους. Αλλού, οι τουρίστες που φιλοξενούνταν σε αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια έλαβαν τρόφιμα και νερό. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες

Παρόλο που ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα ενισχύεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3% έως το 2032, η συχνότητα ακραίων γεγονότων στη νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει τους ταξιδιώτες σε προορισμούς στο βόρειο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου. Τα κύματα καύσωνα μπορεί «να πλήξουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι», προειδοποίησε τη Δευτέρα η Moody’s Investors Service. Η τουριστική βιομηχανία συνέβαλε 14,9% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας το 2021, ενώ σε Ιταλία και Ισπανία, αντίστοιχα, τα ποσοστά ανέρχονται σε 9,1% και 8,5%.

Οι βόρειοι ευρωπαϊκοί προορισμοί κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών από χώρες του νότου, με την Ιρλανδία να εκτοξεύεται πάνω από 1.000% στις αναζητήσεις τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων eDreams Odigeo. Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, μέχρι τη Δευτέρα, ξέσπασαν 162 πυρκαγιές σε όλη την χώρα ενώ 2.466 τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τη βόρεια Κέρκυρα. Καθώς οι δασικές πυρκαγιές απειλούν άλλα πέντε χωριά της Ρόδου, εκδόθηκαν νέες εντολές εκκένωσης με μηνύματα του 112. «Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Είμαστε σε πόλεμο» ήταν το χθεσινό μήνυμα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγήinsider.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα