Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο καθηγητής του MIT που έγινε viral μίλησε αποκλειστικά στο CRETA για τον κορωνοϊό!

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Έλληνας καθηγητής του MIT Μανόλης Κέλλης , ο οποίος με την ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Tηλεόραση CRETA.

Ο διακεκριμένος καθηγητής δίνει συμβουλές για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε, σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης , απαντά για το εάν η Θεία Κοινωνία μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης του ιού και εξηγεί τους λόγους της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

1. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού;

Να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε τα αγγίγματα στο πρόσωπό σας. Αντικαταστήστε τις χειραψίες με σκουντγήματα αγκώνα. Να αντιμετωπίζετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, καθαρίστε το με αντισηπτικά μαντιλάκια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας. Να σπρώχνετε με το πόδι τις πόρτες για να ανοίξουν, τραβήξτε τις πόρτες με χαρτομάντιλο, άλλο αντικείμενο ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Γεμίστε με φιλιά τα παιδιά σας (ούτως ή άλλως μοιράζεστε όλα τα μικρόβια) αλλά κρατήστε μακριά σας τα μικρόβια που έρχονται απ’ έξω. Κάποια από αυτά θα γίνουν ουδέτερα και ίσως η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι και τόσο σοβαρή αν ακολουθηθούν καλύτερα οι κανόνες υγιεινής.

Εάν είστε πράγματι άρρωστοι και έχετε μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο το οποίο είναι απαραίτητο σε πιο σοβαρά περιστατικά. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε γρίπη, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει εμβόλιο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε περιστατικά με μέτρια συμπτώματα. Άρα αφήστε ελεύθερες τις κλίνες για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο.

2. Πώς θα θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τα εξωτερικά μικρόβια; Η μάσκα από τους μη νοσούντες είναι απαραίτητη;

Μην φοράτε μάσκα στο πρόσωπο. Συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Εάν είστε άρρωστος και «πρέπει» να βγείτε έξω, ναι, φορέστε ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά στην περίπτωση που δεν είστε άρρωστος, αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να αρρωστήσετε ενώ θα λείψουν και από τα νοσοκομεία και το προσωπικό στο χώρο της υγείας. Άρα σας παρακαλώ μην τις αποθηκεύετε.

3. Τα μέτρα της κυβέρνησης για κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

Όταν είμαστε προνοητικοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας (στον κορωνοϊό) δίνοντας και την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει με μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών. Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, μπορεί όσοι ξέρεις τελικά να εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Εάν τον περιορίσουμε, τα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη.

4. Η Θεία Κοινωνία μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης του ιού;

Απολύτως! Ο βαθμός οινοπνεύματος είναι πολύ χαμηλός για να σκοτώνει τα μικρόβια, και η πετσέτα που σκουπίζεται το κουταλάκι μεταδίδει όλους τους ιούς και δεν τους σκοτώνει. Ο Θεός ξέρει τους πιστούς από την πίστη τους. Τα έθιμα και οι παραδόσεις μας βοηθούν να εκφράζουμε την πίστη μας, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλό να μπορούμε να εκφράσουμε την πίστη χωρίς να βάζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σε τεράστιο κίνδυνο.

5. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος ή μικρός;

Είμαστε ακόμα στην αρχή της πανδημίας, και θα χειροτερέψει πολύ γρήγορα.

6. Γιατί ο κορωνοϊός εξαπλώνεται τόσο ραγδαία

Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορέας και να εξαπλώνετε τον ιό χωρίς να το γνωρίζετε. Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, παρακαλώ περιορίστε στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Επίσης διαφέρει πολύ από την γρίπη: α) ο ρυθμός μετάδοσής του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της γρίπης β) η θνησιμότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από της γρίπης γ) η φυσική ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από της γρίπης δ) η εξάπλωσή του ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Μικρές διαφορές μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάτε.Το γιατί έχει να κάνει με το γονιδίωμα του ιού, τις μεταλλαγές που έχει λάβει, και το πώς εξελίσσεται.

7. Μπορεί κάποιος που θα έχει αναρρώσει να συνεχίσει να είναι φορέας και να μεταδίδει τον ιό;

Βεβαίως!

8. Πόσες μέρες «επιβιώνει» στις επιφάνειες ο ιος;

Μέχρι και βδομάδα

9. Η άνοιξη και η καλοκαιρία γενικότερα μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του ιού;

Τελικά ο θερμός καιρός ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σωματιδίων του ιού, ότι ο καλύτερος εξαερισμός, ο περισσότερος χρόνος έξω, η περισσότερη έκθεση στον ήλιο τελικά θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Ελπίζουμε ότι η επόμενη «σαιζόν» του κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερη έμφυτη ανοσία, ίσως και ένα εμβόλιο και πως τελικά θα είναι απλώς άλλη μια γρίπη. Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, οπότε αντιμετωπίστε το σαν να είναι πανδημία προκειμένου να μην γίνει στην πραγματικότητα.

Ο Μ. Κέλλης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ καθώς και του Ινστιτούτου Broad.

Έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες μαζί με τα 2 αδέρφια του, καθώς έγιναν δεκτοί στο ΜΙΤ της Βοστώνης με διαφορά λίγων μηνών, ενώ έχει βραβευθεί και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Η έρευνα του εστιάζεται στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Αγάπη Ροδίτη

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα