Ο ιός της γρίπης έφτασε στην Κρήτη και ο μηχανισμός αντιμετώπισης και περίθαλψης είναι πανέτοιμος για την αντιμετώπισή του. Ήδη στο νησί έχουν πιστοποιηθεί τα πρώτα κρούσματα του ιού που αφορούν στο στέλεχος ΑΗ3Ν2, στο σύνολό τους οι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί ενώ κάποιοι από αυτούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
«Η γρίπη ήρθε και ήδη στην Κρήτη έχουμε τα πρώτα θετικά δείγματα του ιού» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος.
Η αντιγριπική «θωράκιση» έχει μέχρι στιγμής θετικό πρόσημο και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν ο μαζικός εμβολιασμός που προηγήθηκε θα επηρεάσει πτωτικά – και σε τι ποσοστό – τα κρούσματα του ιού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η έξαρση της γρίπης αναμένεται το επόμενο διάστημα και ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» για τους εν δυνάμει ασθενείς.
«Πέρυσι τα πρώτα κρούσματα βεβαιώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου. Εφέτος η γρίπη ήρθε νωρίτερα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα καιρικά φαινόμενα. Η έξαρση του ιού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας.
Μετά την περυσινή έξαρση της γρίπης, στην Κρήτη πιστοποιήθηκαν δεκάδες κρούσματα του ιού της γρίπης ΑΗ1Ν1. Το στέλεχος που εντοπίζεται συχνότερα εφέτος είναι το ΑΗ3Ν2.
«Δεν πρόκειται για μετάλλαξη του ιού. Το στέλεχος ΑΗ3Ν2 υπήρχε και πέρυσι αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Η διαφορά του είναι πως προσβάλει περισσότερο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», προσθέτει ο κ.Σουρβίνος συμπληρώνοντας πως «η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ικανοποιητική. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε».
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ακόμη χρόνος για εμβολιασμούς καθώς όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
«Ακόμα και σήμερα να εμβολιαστεί κάποιος, υπάρχει χρόνος να αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού της γρίπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κλινικής ιολογίας.
Σωτήρης Μεταξάς