«Τα λάθη του παρελθόντος, που έχουμε κάνει με τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον και δεν είχαμε παρατηρήσει τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύονται τώρα με την κλιματική αλλαγή. Η δορυφορική τηλεπισκόπηση έχει κρίσιμο ρόλο στην άμεση καταγραφή των συνεπειών έντονων καιρικών φαινομένων, παρέχοντας λεπτομερή πληροφόρηση στον κρατικό μηχανισμό για ταχύτερο και αποτελεσματικότερο εντοπισμό των καταστροφών, ενισχύοντας το έργο της Πολιτικής Προστασίας» επισήμανε στον ΣKAΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ Νάσος Αργυρίου.
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τις καταστροφές από το πρόσφατο πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε αγροτικές και αστικές περιοχές στη Θεσσαλία.
Για τη συγκεκριμένη περιοχή αναγνωρίστηκαν κατοικίες, βιοτεχνίες, αποθήκες και αγροτεμάχια που πλημμύρησαν ενώ εντοπίστηκαν και πρωτοφανείς καταστροφές στο οδικό δίκτυο.
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια στη Γεωπληροφορική καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γεωφυσικών ερευνών, των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών , της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, της αεροφωτογράφισης και φωτογραμμετρίας, των τρισδιάστατων απεικονίσεων και μοντελοποίησης του τοπίου, δίνοντας έμφαση στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Ακούστε εδώ τον κ. Αργυρίου: