Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο «Γολγοθάς» της υιοθεσίας στην Ελλάδα: Ως και 7 χρόνια «στην αναμονή» οι θετοί γονείς

Πρέπει να διαβάσετε

Ο φάκελος της υιοθεσίας έχει ανοίξει ξανά τις τελευταίες ημέρες, όπως έχει ήδη γράψει το Newsbomb.gr. Αν και το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους (το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών) αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι τα ζευγάρια όλα αυτά τα χρόνια έρχονται αντιμέτωπα με μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υιοθεσία.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Action24 τα υποψήφια ζευγάρια μπορεί να περιμένουν έως και 7 χρόνια μέχρι να υιοθετήσουν παιδί.

Εν τω μεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν τρία είδη υιοθεσίας:

  • Κρατική υιοθεσία
  • Διακρατική υιοθεσία
  • Ιδιωτική υιοθεσία

Ενώ αρκετά είναι και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι μελλοντικοί γονείς όπως η ηλικία, το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, η σωματική και ψυχική υγεία κ.α.

Στην Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά:

  • 1.351 παιδιά σε 87 ιδρύματα
  • 30 δημόσια
  • 57 ιδιωτικά

Για τη νομοθεσία της υιοθεσίας και τα προβλήματα που αναζητούν λύσεις μίλησε στο Newsbomb.gr, η Κατερινα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ.

«Βαρύ το σύστημα»

Σύμφωνα με την ίδια: «Το σύστημα της υιοθεσίας είναι ένα “βαρύ” σύστημα και αυτό δικαιολογείται γιατί παίρνεις ένα παιδί και αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με ένα εύκολο και light σύστημα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το σύστημα αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Απλά στις ευρωπαϊκές χώρες η διοίκηση και η δικαιοσύνη έχουν γρηγορότερους ρυθμούς.

Δηλαδή στη χώρα μας για να κλείσεις ραντεβού και να έρθει για μια πρώτη έρευνα η κοινωνική λειτουργός όπου πρέπει να κάνει μια έρευνα για να μπορέσει να εγγραφεί στο μητρώο ο υποψήφιος γονέας, μπορεί να περάσει και ένας χρόνος διότι είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες. Επίσης η ταχύτητα της δικαιοσύνης είναι ένα πρόβλημα, ειδικά στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα».

Λίγα τα παιδιά για υιοθεσία

Και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος του 2018 έβαλε ένα σύστημα που βάρυνε την διαδικασία ακόμα περισσότερο, όπως τα μητρώα που πρέπει να τηρούνται και πρέπει να περάσεις από μια προκαταρκτική διαδικασία για να γραφτείς σε αυτά και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία.

Εν κατακλείδι δεν δυσκολεύει τα ζευγάρια το νομικό πλαίσιο αλλά τα όσα προαναφέραμε και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παιδιά τα δυσκολεύει. Τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα δεν είναι όλα παιδιά που προορίζονται για υιοθεσία. Λίγα παιδιά προορίζονται πραγματικά προς υιοθεσία. Και το άλλο είναι ότι όλοι θέλουν να είναι κάποιο παιδί πολύ μικρής ηλικίας, υγιές κ.α. Επίσης πολλά παιδιά μένουν στο ίδρυμα μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να επανεξεταστεί ο νόμος 2018 διότι θεωρώ ότι έχει κάποιες υπερβολές που δυσχεραίνουν τη ζωή των ανθρώπων για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Επίσης θα πρέπει να στελεχωθεί η κοινωνική υπηρεσία ώστε να γίνεται η κοινωνική έρευνα πολύ γρήγορα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα