Μπορεί η Ιστορία να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα,κατά τας (μαρξιστικάς) γραφάς αλλά επειδή εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε-γέλασε, ενίοτε ακόμη και αυτή η φάρσα μπορεί να προτείνεται σαν μια σοβαρή λύση για τα (πολλά και σοβαρά) προβλήματα της χώρας.
Ειδικά μιας χώρας και ενός λαού,σαν το δικό μας, που βρίσκεται με το ένα πόδι στο λάκκο της Ιστορίας.
[Βίντεο:Ήρθε γιατί άκουσε τα κελεύσματα του λαού, αφουγκράστηκε την κοινωνία.]
Άκουσε,λέει, τα κελεύσματα του ελληνικού λαού ο Γιώργος Παπανδρέου (βλ.Βίντεο) και αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.
Αναρωτιέμαι με τι ανθρώπους κάνει παρέα ο Γιώργος, που του λένε:”Σε θέλει ο λαός,αρχηγέ”. Σε ποιον κόσμο ζουν αυτοί οι άνθρωποι,βασικά,σε ποιο παράλληλο σύμπαν.
Ο Γιώργος που σαν άνθρωπος μπορεί να είναι ο καλύτερος, δεν τον γνωρίζω ούτε και έχω κάποιο λόγο να το αμφισβητήσω αυτό ,ως πολιτικός ταυτίστηκε όμως με μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας.
Με την…Μικροαστική Καταστροφή του 2010.
Από το “Λεφτά υπάρχουν” στο Καστελόριζο
Τον κατηγορούν ότι κέρδισε τις εκλογές του 2009 με το: “Λεφτά υπάρχουν” ενώ το κράτος ήταν στα όρια του φαλιμέντου.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι προσπαθούσε να εξωραΐσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας προεκλογικά αλλά το ότι την δυσφήμισε μετεκλογικά,ότι μετά το Σεπτέμβρη του 2009 γύριζε μαζί με τον Υπουργό του των Οικονομικών και μιλούσε στα διεθνή φόρα για “χρεωκοπία”, “διεφθαρμένους Έλληνες” και τα σχετικά που όλοι θυμόμαστε. (Βλ.Βίντεο).
Τραγικό σφάλμα.
Γιατί το υπάρχον Σύστημα λειτουργεί με κάποιους κανόνες,που ένας Πρωθυπουργός θα όφειλε να τους γνωρίζει.
(Σσ.Βλέπετε,είμαι καλοπροαίρετος και πιστεύω ότι έγινε απλά λάθος).
Βασικότερος όλων των κανόνων είναι η εικόνα που έχουν για εσένα οι Αγορές.
Το μπλάκαουτ μερικών ωρών,για παράδειγμα,του Facebook στοίχισε στον ιδιοκτήτη του,Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μερικά δις δολάρια,λόγω της πτώσης της μετοχής της εταιρίας.
Φανταστείτε λοιπόν μια χώρα που έτσι κι αλλιώς δανείζεται και έχει ανάγκη τις Αγορές, ξαφνικά να ακούγεται από τα χείλη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού των Οικονομικών της ότι είναι μπάχαλο, διοικείται από διεφθαρμένους και όλα αυτά που ειπώθηκαν τότε, σε εκείνο το κρίσιμο για τη χώρα 6μηνο.
Ποια θα ήταν η αντίδραση των Αγορών;
Αυτή που είδαμε όλοι. Δηλαδή το κλείσιμο της στρόφιγγας για την Ελλάδα και το αποτέλεσμα της η Κρίση Ρευστότητας που ακολούθησε.
“Ήταν η Πασοκική απάντηση στη δυσφήμιση της ΝΔ”
Για πολλούς όλη η καμπάνια εκείνου του 6μήνου από τις εκλογές του 2009 μέχρι το 1ο Μνημόνιο του 2010,δεν ήταν τίποτα άλλο από την απάντηση του ΠΑΣΟΚ στις κατηγορίες των Καραμανλικών περί “νταβατζήδων που κυβερνούσαν τη χώρα” και “ψεύτικων στατιστικών στοιχείων” για την είσοδο μας στο Ευρώ (“Greek Statistics”), που είχαν κυκλοφορήσει με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής,ο οποίος με τη σειρά του ήθελε να “διαβάλλει” (κατά τους πράσινους) τον κύκλο των Εκσυγχρονιστών του Σημίτη.
Μόνο που το 2009 δεν ήταν 2004.
Το timing ήταν εντελώς άκυρο και οι δηλώσεις των κυβερνητικών του ΠΑΣΟΚ εν μέσω Παγκόσμιας Κρίσης (2008) αντί να διαλύσουν την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ,όπως ήταν ο στόχος, διέλυσαν την ίδια τη χώρα.
Οι Αγορές μας έκλεισαν τις πόρτες, ξεμείναμε από ρευστό και πήγαμε σε “μηχανισμό στήριξης” από την Ευρωπαϊκή Ένωση,με τα γνωστά αποτελέσματα:
Ξεπούλημα Υποδομών,ΔΕΚΟ,Τραπεζών,μεγάλου μέρους της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού λαού για να έρθουμε σήμερα στο 2021 και ενώ η χώρα έχει γυρίσει 50 χρόνια πίσω,να βλέπουμε πάλι σαν υποψήφιο…Πρωθυπουργό τον Γιώργο!
Τον συμπαθή Γιώργο που του αρέσει το τρέξιμο,ο αθλητισμός και η μουσική αλλά που η εικόνα που θα έχουμε για πάντα στο μυαλό μας από τη θητεία του, είναι εκείνη με φόντο το Καστελόριζο.
Στρατηγικό λάθος
Δεν χρειάζεται να εξηγήσει ο Γ.Παπανδρέου το “Λεφτά υπάρχουν”.
Το ότι δεν υπήρχαν το έχει εμπεδώσει πια ο κόσμος.
Όπως και το περίφημο “συμμάζεμα” που σε απλά ελληνικά σήμαινε: “Χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης για το λαό”.
Αντίθετα η απορία που υπάρχει ακόμη και που θα πρέπει επιτέλους να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στον κόσμο,είναι γιατί δεν πήραμε χρήματα από τις Αγορές αμέσως μετά τις εκλογές του 2009,κάνοντας παράλληλα και κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της οικονομίας,πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αφού η οικονομία μας ήταν όντως σε άσχημη κατάσταση.Όχι λόγω “διαφθοράς” προφανώς αλλά λόγω της ίδιας της δομής του ευρώ,που οδήγησε σε κρίση και μια σειρά από άλλες χώρες εκτός της “διεφθαρμένης” Ελλάδας.
Γιατί λοιπόν καθυστέρησε τόσους μήνες;
Γιατί ενώ τότε είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι οι Αγορές μας έδιναν χρήματα (ιταλ.Εφημερίδα “Il Sole 24 Ore” Δεκ.2009), η κυβέρνηση θεώρησε ότι το επιτόκιο ήταν υψηλό και μας οδήγησε στο Μνημόνιο;
Ούτε αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη.
Ας ελπίσουμε όμως ότι με το comeback του Γ.Παπανδρέου θα δοθεί επιτέλους και μια πειστική εξήγηση στον κόσμο.
Για να μην περιμένουμε να μας το πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.