Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητά να απομακρυνθούν οι χούντες και τα πλούσια κράτη να βοηθήσουν την Αφρική

Πρέπει να διαβάσετε

Στους τρόπους με τους οποίους ευελπιστεί να ενισχυθούν τα κράτη και οι άνθρωποι της Κεντρικής Αφρικής αναφέρθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Κυριακή την ευχή οι στρατιωτικές χούντες στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Γουινέα και στο Μάλι να φύγουν το ταχύτερο δυνατό και κάλεσε τις πλούσιες χώρες να τηρήσουν χωρίς καθυστέρηση τις υποσχέσεις τους να βοηθήσουν τον παγκόσμιο Νότο να αντιμετωπίσει την «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Συμφωνήσαμε ότι έχει σημασία να συνεχίσουμε τον διάλογο με τις de facto αρχές (σ.σ. στην Ουαγκαντούγκου, στο Κονακρί και στην Μπαμακό) ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή στη συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Γκουτέρες στο Ντακάρ, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό του κράτους της Σενεγάλης, τον Μακί Σαλ, ο οποίος ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

Ήδη αντιμέτωπη με την κρίση του Σαχέλ, η δυτική Αφρική αποσταθεροποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τα αλλεπάλληλα στρατιωτικά πραξικοπήματα στο Μαλί (Αύγουστος 2020, Μάιος 2021), στη Γουινέα (Σεπτέμβριος 2021) και στην Μπουρκίνα Φάσο (Ιανουάριος 2022).

Γάλλοι στρατιώτες στην περιοχή του Σαχέλ στο Μάλι/ Φωτογραφία: AP/ Jerome Delay

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao) επέβαλε τον Ιανουάριο βαριές οικονομικές κυρώσεις στο Μάλι, μετά την κατηγορηματική άρνηση των πραξικοπηματιών να παραδώσουν γρήγορα την εξουσία στους πολιτικούς και απείλησε το Κονακρί και την Ουαγκαντούγκου πως θα έχουν ανάλογη μεταχείριση εάν καθυστερήσουν την μετάβαση πέραν μιας «λογικής» προθεσμίας.

Όμως οι στρατιωτικοί που κυβερνούν στην Μπουρκίνα Φάσο και στη Γουινέα απέρριψαν αυτή την εβδομάδα τις αξιώσεις της: η Ουαγκαντούγκου επαναβεβαίωσε το τριετές χρονοδιάγραμμα μετάβασης, το Κονακρί ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η μετάβαση θα διαρκέσει «39 μήνες».

Γκουτέρες: Να συντονίσουμε τις προσπάθειες ενάντια στον εξτρεμισμό
Χαρακτηρίζοντας την Αφρικανική Ένωση «υπόδειγμα ως προς την περιφερειακή συνεργασίας», ο κ. Γκουτέρες, που μετά τη Σενεγάλη αναμένεται να ταξιδέψει στον Νίγηρα και στη Νιγηρία, είπε πως συζήτησε με τον κ. Σαλ «τις κοινές προσπάθειες εναντίον της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού» στη δυτική Αφρική.

Εξέφρασε την προσήλωσή του στις «αφρικανικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» που γίνονται με «ρωμαλέο» τρόπο από την Αφρικανική Ένωση με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ειδικά στο Μαλί.

Η χώρα αυτή είναι από το 2012 επίκεντρο της κρίσης στο Σαχέλ. Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών έχουν εξαπλωθεί από το έδαφός της στην Μπουρκίνα Φάσο, προς νότο, και στον Νίγηρα, προς ανατολάς.

«Η Κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο»
Τονίζοντας ότι η κλιματική κρίση «αυξάνει τον κίνδυνο ασφαλείας», ο κ. Γκουτέρες υπενθύμισε ότι οι αφρικανικές χώρες γίνονται «συχνά τα πρώτα θύματα» της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη για την οποία «δεν είναι υπεύθυνες» και ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου να χρηματοδοτήσουν τη «μετάβασή τους προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ‘πράσινες’ θέσεις εργασίας».

«Είναι καιρός να περάσουμε στις πράξεις. Είναι καιρός να τηρηθεί η υπόσχεση για 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που είχε γίνει στο Παρίσι», επέμεινε.

Η δέσμευση αυτή –η οποία παραμένει μέχρι σήμερα κενό γράμμα–, δηλαδή η χορήγηση χρηματοδότησης 100 δισεκ. δολαρίων ετησίως στις φτωχές χώρες από τις ανεπτυγμένες από το 2020 και μετά, είχε διατυπωθεί το 2015, όταν υπογράφτηκε στο Παρίσι η διεθνής συμφωνία για το κλίμα, με σκοπό να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα