Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Γερμανός αρχικατάσκοπος που θέλει να γίνει βουλευτής

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν μπορεί να είναι ένα όνομα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα είναι, όμως, μία ιδιαίτερη, ενδιαφέρουσα και κυρίως σεναριακή περσόνα που πλέον αναδύεται στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας.

Ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος ο οποίος εσχάτως ήρθε να προστεθεί στις σημαντικές εκπλήξεις που καταγράφονται στα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας. Μάλιστα, έχει μία τόσο ιδιαίτερη ιστορία που σίγουρα η ζωή και η πορεία του, ακόμη κι αν η τελευταία τελείωνε σήμερα, θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ταινία.

Ο Μάασεν εμφανίστηκε στα δημόσια αν και όχι ανοιχτά «κοινά» της Γερμανίας το 2002. Είναι ο άνθρωπος του υπουργείου Εσωτερικών που θα ασκήσει βέτο στην επιστροφή στο Βερολίνο του επί πέντε χρόνια κρατούμενου στις φυλακές του Γκουαντάναμο, Μουράτ Κουρνάζ. Ο Μάασεν αν και χαμηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου είχε συντάξει μία λεπτομερέστατη έκθεση με την οποία ουσιαστικά απαγόρευε στο υπουργείο δικαιοσύνης της χώρας να εκδώσει επίσημο έγγραφο επιστροφής για τον απελευθερωμένο Γερμανό πολίτη με το αιτιολογικό πως η εθνικότητά του, του είχε αφαιρεθεί όταν και διαπιστώθηκε πως βρισκόταν στις φυλακές – κολαστήριο των ΗΠΑ σε κουβανικά εδάφη. Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας τη συγκεκριμένη περίοδο, Χέρτα Ντάουμπερ Γκμέλιν δεν είχε μασήσει τα λόγια της χαρακτηρίζοντας τόσο την απόφαση όσο και τον συντάκτη – εμπνευστή της «απάνθρωπη και ακραία».

Τα 10 χρόνια που ακολούθησαν ο Μάασεν χωρίς «φανφάρες» και τυμπανοκρουσίες κατάφερε να ανέβει τα κλιμάκια κυρίως σε θέσεις που δεν είναι εκτελεστικές αλλά είχαν σοβαρή έκθεση στα «μεγάλα» κεφάλια της Γερμανικής πολιτικής σκηνής. Το 2012 ο Μάασεν έρχεται ως επίσημη κυβερνητική πρόταση για την πρώτη «βαριά» δημόσια θέση: επικεφαλής της BfV, της αρχής προστασίας του Συντάγματος και σε «απλά» ελληνικά των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Μάασεν δεσμεύεται ενώπιον της Βουλής πως θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της υπηρεσίας η οποία είχε πληγεί από δημοσιεύματα αλλά και στοιχεία πως είχε μάλλον ακροδεξιά προδιάθεση με αποκορύφωμα την καταστροφή μεγάλου μέρους του αρχείου για τους νεοναζί στη Γερμανία από τον προκάτοχο του Μάασεν.

Ο Μάασεν φαίνεται κατάφερε να «συμαζέψει» σε μεγάλο βαθμό και κυρίως με τρόπο ουσιαστικό την χαοτική κατάσταση που του κληροδοτήθηκε και έδωσε νέα αυστηρή και κυρίως άτεγκτη εικόνα προς τα έξω. Το 2017 υπήρξαν δημοσιεύματα κυρίως για τις μεθόδους με τις οποίες επέλεξε να χειριστεί τον τύπο, τα blogs, και τους δημοσιογράφους που ερευνούσαν την δική του BfV… Κατηγορηθεί για ακραίες μεθόδους και εκφοβισμούς πράγμα που δεν θα φέρει όμως τριγμούς στην θέση του.

Το 2018, όμως, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα και για την ακρίβεια του ακροδεξιού κυκλώνα… Τον Αύγουστο του 2018 στην πόλη Τσέμνιτς, στην επαρχία της Σαξονίας στα ανατολικά της χώρας διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε επεισόδια στα οποία ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του. Οι αστυνομικές αρχές μετά από έρευνες συνέλαβαν δύο άτομα κουρδικής καταγωγής ο ένας από τη Συρία και ο άλλος από το Ιράκ. Η κοινή γνώμη του Τσέμνιτς στράφηκε κατά των μεταναστών με τις αντιμεταναστευτκές πορείες που οργάνωσε η ακροδεξιά στην περιοχή να σπέρνουν τον τρόμο. Ο Μάασεν στην αναφορά του προς τους πολιτικούς του προϊσταμένους φρόντισε να αποκρύψει την πλήρη εικόνα και την δράση ειδικά των μελών του ακραίου κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Είναι αυτές οι σχέσεις που θα έρθουν σύντομα στη δημοσιότητα με τον ίδιο να αποκαλύπτεται πως είχε πολύ στενές σχέσεις με τα κορυφαία στελέχη της ακροδεξιάς στα οποία μάλιστα έστελνε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των μυστικών υπηρεσιών τις οποίες ο ίδιος διεύθυνε. Ο άνθρωπος που βρισκόταν στην κομβική θέση να πατάξει τις ακρότητες αποδείχθηκε πως επί χρόνια συνεργαζόταν στενά μαζί τους.

Η παραίτηση Μάασεν δεν ήρθε ήρεμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το SPD «ακραίους αριστεριστές» και προκάλεσε πολύ σημαντικούς κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση Συνασπισμού. Επίσης αποδείχθηκε πως ήταν ικανός να χρησιμοποιήσει όλα όσα μεθοδικά «έχτιζε» σε επίπεδο επαφών από το 2002 μέχρι και το 2012.

Τελικά, αντί για αποστρατεία ο Γερμανός κατάσκοπος θα πάρει προαγωγή… Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Σεεχόφερ τον φέρνει σε κομβική θέση στο υπουργείο. Αυτή η συνεργασία δεν θα διαρκέσει πολύ καθώς η κεντροαριστερά θα ασκήσει άμεσα βέτο (πιο άκομψα θα απειλήσει με αποχώρηση από την Κυβέρνηση) και ο Μάασεν θα μπει και πάλι σε μία πιο αφανή και λιγότερο επιδραστική θέση.

Ο άνθρωπος που κατάφερε να αναρριχηθεί σε κομβικές θέσεις και να αποχωρήσει με τον δικό του τρόπο φαίνεται πως πλέον είναι ο εκλεκτός του 86% του εκλογικού σώματος της μικρής επαρχίας της Θουριγγίας, το οποίο τον επέλεξε ώστε να την εκπροσωπήσει με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Μάασεν έχει αυτή την φορά την πιθανότητα και είναι βέβαιο πως θα την διεκδικήσει μέχρι τέλους να γίνει μέλος της Μπούντεσταγκ. Δεν θα είναι και άσχημο τέλος στο δικό του σενάριο. Από υπερκατασκοπος – βουλευτής…

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα