Η χθεσινή παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη στο Ρέθυμνο είχε απολογιστικό χαρακτήρα για το κυβερνητικό έργο -μέχρι σήμερα. Η (υφέρπουσα) ατμόσφαιρα ήταν… ηλεκτρισμένη και γενικώς παρέπεμπε σε προεκλογική περίοδο.
Η επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στο νοσοκομείου Ρεθύμνου συνοδεύτηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών και υγειονομικών που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Χρειάστηκε ειδικό σχέδιο για να εισέλθει και να εξέλθει από το κτήριο ο κ. Γεωργιάδης. Τρόπον τινά… παίχτηκε ένα κρυφτό-κυνηγητό μεταξύ του ιδίου και των διαδηλωτών. Κάποιες γυναίκες προνόησαν και βρέθηκαν στην πίσω εξωτερική πλευρά, απ’ όπου κι αναχώρησε ο Υπουργός, τον οποίο και υποδέχτηκαν με συνθήματα.
Εκείνος τις πλησίασε χαμογελαστός. “Ηρεμία” συνέστησε στις διαδηλώτριες, τις οποίες και ρώτησε: “Τι φωνάζετε;” . Μία εξ αυτών του απάντησε επίσης με … ερώτηση: “Γιατί δεν φύγατε από εκεί και βγήκατε από εδώ;”. – “Γιατί δεν μπορώ τις πολλές φασαρίες” εξηγήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ευχόμενος “καλό καλοκαίρι” κάτι που όξυνε περισσότερο τα πνεύματα! Μία κυρία τον πήρε στο … κατόπι – οι άνδρες της αστυνομίας φρόντισαν να την κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας. Στη θέα του κ. Γεωργιάδη, οι αντιδράσεις ήταν αμφίσημες από τον κόσμο που βρισκόταν στα γύρω μπαλκόνια και καφενεία.
Ο ίδιος θέλησε να υποβαθμίσει το περιστατικό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις με έντονη ωστόσο δηκτική διάθεση: “Είδατε συγκλονιστικές διαμαρτυρίες; Μου αρέσει πάρα πολύ η δημοκρατία και μου αρέσει γιατί μπορεί ο κόσμος διαμαρτύρεται γιατί αυτό είναι και δημοκρατικό του δικαίωμα. Πάντα εκπλήσσομαι γιατί ορισμένοι συμπολίτες μας μάλλον δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν δεν διαμαρτύρονται. Λαός είμαστε κι εμείς, δεν αισθάνομαι τον εαυτό μου αριστοκράτη. Δεν αναγνωρίζω σε κανένα το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον λαό περισσότερο από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο. Ευτυχώς, στο πολίτευμα που αρέσει σε εμάς εκείνοι μπορούν να διαμαρτύρονται, στα πολιτεύματα που αρέσουν σε αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονταν, εμείς δεν θα μπορούσαμε να διαμαρτυρηθούμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά”.
Αναμνήσεις και γνωριμία
Η κ. Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, είχε συνυπάρξει στο ίδιο Υπουργείο με τον κ. Γεωργιάδη όταν εκείνος είχε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας και εκείνη κατείχε τη θέση της αναπληρώτριας διοικήτριας του ΠΑΓΝΗ. Μόνο καλά είχε να θυμάται, όπως ανέφερε η ίδια.
Κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο, ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο κ. Γεωργιάδης ήταν ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος. “Εσύ είσαι ο περίφημος Λευτέρης Μαρκάκης;” τον ρώτησε. “Έχω ακούσει πολλά για εσένα” του ανέφερε. “Καλά ή κακά;” τον ρώτησε ο κ. Μαρκάκης. “Φυσικά, καλά” του απάντησε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Οι φόροι στα καύσιμα και η (μη) πρόβλεψη
Μειώσεις στα καύσιμα να μην περιμένουμε. Το επανέλαβε και ο κ. Γεωργιάδης σε όλους τους τόνους, παρά τις απανωτές και ασφυκτικές πιέσεις των δημοσιογράφων: “Το πρόβλημα είναι πως όταν βάζεις το φόρο στα καύσιμα είναι εύκολο δημοσιονομικά, γιατί είναι κάτι που προστίθεται στον προϋπολογισμό σου. Όταν όμως πας να βγάλεις το φόρο στα καύσιμα είναι κάτι πολύ δύσκολο δημοσιονομικά γιατί δημιουργείται τρύπα”.
Πάντως, σε ερώτηση για το εάν η τιμή της βενζίνης φτάσει τα 3 ευρώ, ο ίδιος απέφυγε να προχωρήσει σε… πρόβλεψη. Να είμαστε έτοιμοι, δηλαδή, για ακόμα πιο… καυτό καλοκαίρι.
Η καθυστέρηση και η εξήγηση
Με σχετική καθυστέρηση αφίχθη στο Ρέθυμνο ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης. “Από το πρωί σας περιμέναμε” του είπε ο κ. Γεωργιάδης. “Είχαμε να καλύψουμε το κυβερνητικό έργο του Ηρακλείου” απολογήθηκε ο κ. Σενετάκης. Πράγματι, ο ίδιος συμμετείχε σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο Ηρακλείου για την αξιοποίηση της έκτασης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” (μόλις ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι) αλλά και αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο.
Η τουρκική προκλητικότητα
Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε και για την τουρκική προκλητικότητα, ευχόμενος να υπάρξει άμεσα λογίκευση εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας: “Ο κ. Ερντογάν θα φωνάζει – έχει και εκλογές ο άνθρωπος, πληθωρισμό 70%, έχει τα δικά του προβλήματα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν παρασυρόμαστε στις προκλήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από την ένταση, η Ελλάδα έχει συμφέρον απ΄τη σταθερότητα καιτην πρόοδο. Πραγματικά, ευχόμαστε να λογικευτεί η τουρκική ηγεσία. Η Τουρκία θα είναι γείτονάς μας και συμφέρον και των δύο λαών είναι να μπορούν να συνεννοούμαστε. Αν όμως κάποιοι στην άλλη πλευρά νομίζουν ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν κάποιο βολικό γείτονα που θα μπορούσε να υποχωρήσει στις δικές τους αξιώσεις, ή ότι εμείς πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποιο περιφερειακό ρόλο ηγεμονικής δύναμης στην Τουρκία, σε αυτό κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Με την Τουρκία θέλουμε να είμαστε φίλοι, όπως με όλους τους γείτονές μας. Η φιλία εδράζεται στην ισότητα και στην καλή συνεννόηση. Αν αυτά θέλει ο κ.Ερντογάν θα τα βρει σίγουρα στην Ελλάδα. Αν θέλει να κάνει bullying, δεν θα μπορέσει να κάνει σε εμάς. Είμαστε πολύ δυνατοί και αποφασισμένοι για να μας κάνει κάτι τέτοιο”.