Για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή με το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.
«Με βάση τη διαβούλευση που κάναμε και ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς είναι ότι αλλάζει η νομιμοποιητική βάση από το 50% συν μία ψήφο, γίνεται 43%. Αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη αλλαγή», ανέφερε ο κ. Κουράκης και τονίζοντας πως το 50% συν ένα, έδινε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη σύνθεση στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως δήλωσε «είναι λάθος το 43% και το 60% να έχουν τον ίδιο αριθμό συμβούλων» και σημείωσε πως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρξει αναλογικότητα.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις σε θέματα που αφορούν τη μείωση των δημοτικών συμβούλων και μια σειρά άλλα ζητήματα.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, τόνισε πως ένας εκλογικός νόμος μπορεί να λύσει κάποια ζητήματα διοίκησης, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρότερα ζητήματα τα οποία για χάρη των ποσοστών μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο.
«Είναι βαθύτερα τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και σαφώς η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να έχει τη πρωτοβουλία. Η τοπική αυτοδιοίκησή πρέπει να συνεχίζει να πιέζει γιατί υπάρχουν τα θέματα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των αρμοδιοτήτων, των πόρων, η αλλαγή των κριτηρίων των κεντρικών αυτοτελών πόρων και η αναβάθμιση των συλλογικών οργάνων -όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο- και η καταστατική θέση των αιρετών», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως είναι χρέος όλων όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση να πιέσουν για αυτές τις αλλαγές προκειμένου «να εφαρμοστεί η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Ότι μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να πράξουν μόνες τους και να παράγουν μόνες τους, αυτό πρέπει κάνουν οι τοπικές κοινωνίες και το κράτος να έχει έναν άλλον επιτελικό ρόλο.»
«Αυτά είναι τα κορυφαία, τα κυρίαρχα ζητήματα για τα οποία πρέπει να μπούμε μπροστά, για να υπάρξει αυτός ο διάλογος, για να υπάρξει ενδυνάμωση της δημοκρατίας και ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Κουράκης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον προηγούμενο εκλογικό νόμο ο οποίος όπως δήλωσε «καταργήθηκε πριν εφαρμοστεί».
«Δεν ήταν απλή αναλογική, η απλή αναλογική είναι ένα καθαρό σύστημα το οποίο αποτυπώνει τις δυνάμεις τις κοινωνίας, όπως αυτές εκφράζονται σε κάθε εκλογική διαδικασία. Υπήρχε όμως ένα σύστημα απλή αναλογικής στον πρώτο γύρο και ενισχυμένης αναλογικής στον δεύτερο. Η απλή αναλογική έχει ένα νόημα της σύνθεσης της συνεργασίας του διαλόγου της προγραμματικής σύγκλισης και τις προγραμματικής συμφωνίας. Αυτό δεν συνέβη... Δεν υπήρξε ένα καθαρό σύστημα και αυτό δημιούργησε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Δεν αφήσαμε να λειτουργήσει ο προηγούμενος νόμος, έγινε παρέμβαση από την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές. Έπρεπε να αφήσουμε να λειτουργήσει. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια διάταξη νόμου που να υποχρεώνει τις συνεργασίες στο σημείο της πλειοψηφίας. Πριν αναλάβουν οι δημοτικές αρχές είχε αλλάξει ο νόμος και οι μειοψηφίες έγιναν πλειοψηφίες. Έπρεπε να ωθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στην κουλτούρα της σύνθεσης και του διαλόγου, αυτό χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση».