«Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αν και μικρή, περίπου 3000 άνθρωποι, είναι ιδιαίτερα ενεργή, ζωντανή, συσπειρωμένη γύρω από το Πατριαρχείο-η θέση του οποίου έχει αναβαθμιστεί τις τελευταίες δεκαετίες-μια κοινότητα με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Παράλληλα, στα τρία μεγάλα ιστορικά ελληνικά σχολεία φοιτούν περίπου 250 παιδιά και 50 παιδιά στην Ίμβρο», ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Φιλόλογος, πρώην εκπαιδευτικός στα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και πρώην Συντονιστής Εκπαίδευσης/Μορφωτικός Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Πόλη, Γιάννης Γιγουρτσής.
Ζώντας στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 17 χρόνια, από τα συνολικά 25 που βρίσκεται στην Τουρκία ως περιηγητής, ο κ. Γιγουρτσής γνωρίζει πολύ καλά τη ζωή εκεί, τους πολιτικούς συσχετισμούς, τους περιορισμούς, τις ομοιότητες και διαφορές Ελλήνων και Τούρκων, επισημαίνοντας ότι καθώς δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε γείτονες, θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 150.000 Έλληνες πριν την Ανταλλαγή, σήμερα ζουν στην Κωνσταντινούπολη περίπου 3000, ωστόσο στην Ίμβρο συντελείται ένα μικρό θαύμα για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου. «Στην Ίμβρο το 1922 υπήρχε μόνο ελληνικός πληθυσμός, για να συρρικνωθεί σταδιακά στα μόλις 150 άτομα. Σήμερα γίνεται μια αναγέννηση του νησιού με τη βοήθεια του Πατριαρχείου, του Ελληνικού Κράτους και με την άδεια του τουρκικού κράτους να επαλειτουργήσουν εκεί ελληνικά σχολεία τα οποία είχαν κλείσει. Πλέον, σε περίπου 9000 κατοίκους, οι Έλληνες είναι τώρα 700, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε στην Κρήτη ο Μητροπολίτης Ίμβρου μαζί με μαθητές, πήγαμε στο Πανεπιστήμιο, στην Περιφέρεια και μιλήσαμε για στήριξη και συνεργασίες με τη Β/θμια Εκπ/ση», επισήμανε. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το σημαντικότερο από τα τρία λειτουργούντα σχολεία, αν και το μικρότερο σε αριθμό μαθητών, γιορτάζει φέτος τα 570 χρόνια από την ίδρυσή της.
Aκούστε όσα είπε ο κ. Γιγουρτσής στον ΣΚΑΪ Κρήτης: