Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Γ. Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή στον ΣΚΑΪ Κρήτης για το Market Pass – Ενδεικτικά παραδείγματα

Πρέπει να διαβάσετε

Από το fuel pass στο … market pass! Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο, κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μηνιαία επιδότηση που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, ύψους 10%, για τα ψώνια που κάνουν από καταστήματα τροφίμων και ο σχεδιασμός είναι να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Φεβρουάριο για διάστημα 6 μηνών. Τα χρήματα που θα δοθούν στους καταναλωτές μέσω της επιδότησης, προέρχονται από τα υπερκέρδη που εισέπραξαν τα διυλιστήρια το προηγούμενο έτος.

Η διαφορά με το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται παράλληλα, είναι ότι το market pass θα δοθεί βάσει εισοδηματικών κριτηρίων κι επίσης θα μπορεί να εξαργυρωθεί για αγορές από οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων, όπως ζαχαροπλαστεία, φούρνους, λαϊκές αγορές, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση διαθέτει POS.

Όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις έδωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. «Ο στόχος είναι με αυτήν την επιδότηση να αντιμετωπιστεί ένας αντίστοιχος περίπου μέσος πληθωρισμός στα αγαθά αυτά, που έχει προκύψει τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Σε συνδυασμό με το καλάθι του νοικοκυριού, μπορεί να δώσει ανακούφιση στους καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και στους καταναλωτές μεσαίου εισοδήματος, αφού η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα καλύψει περίπου 8,5 εκ. συμπολίτες μας, δηλαδή περίπου 3 εκ. νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι το 80% περίπου του ελληνικού πληθυσμού καλύπτεται ουσιαστικά από αυτήν την προσπάθεια.»

Όπως στο fuel pass, θα δίνεται η δυνατότητα πίστωσης των χρημάτων στη σχετική ψηφιακή κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση το ποσό θα είναι μειωμένο κατά 20%. «Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο χρήσης αφενός της ψηφιακής κάρτας κι αφετέρου λειτουργεί ως κίνητρο να χρησιμοποιηθούν πράγματι τα χρήματα αυτά για την αγορά βασικών αγαθών, γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν αυτά τα χρήματα πιστώνονται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ο καταναλωτής πως θα τα χρησιμοποιήσει.»

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε παραδείγματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι για μονομελή νοικοκυριά η μέγιστη δαπάνη που μπορεί να επιδοτηθεί είναι 220 ευρώ. Για κάθε επιπλέον άτομο που ανήκει στο νοικοκυριό ή εξαρτάται από αυτό ή φιλοξενείται σε αυτό, προστίθενται επιπλέον 100 ευρώ δαπανών. «Έχουμε 220 ευρώ το μήνα μάξιμουμ δαπάνη. Άρα 22 ευρώ επιδότηση για ένα μονομελές νοικοκυριό. Αν το νοικοκυριό αποτελείται από δύο άτομα, το ποσό είναι 220 συν 100 ευρώ, 320 ευρώ, άρα 32 ευρώ επιδότηση ανά μήνα. Αν το νοικοκυριό έχει δύο παιδιά, 4 άτομα δηλαδή, το συνολικό ποσό είναι 520 ευρώ, άρα 52 ευρώ επιδότηση το μήνα. Το market pass θα λειτουργήσει λίγο πολύ όπως το fuel pass. Στην ουσία όποιος κατέχει την ψηφιακή κάρτα, είναι αυτός ο οποίος θα δέχεται και τη συνολική έκπτωση».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα