Πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είχε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ηράκλειο και … ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτη. Κομβικό σημείο αποτελεί το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού (66 χιλιόμετρα) που “απορρόφησε” σημαντικό μέρος της έντασης του σεισμού.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το μέγεθος του σεισμού οι επιπτώσεις ήταν μηδενικές για το νησί. Την εξήγηση έδωσε μιλώντας στο Creta ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας. «Δεν είναι συνηθισμένος ο σεισμός που σημειώθηκε στο Ηράκλειο. Το μεγάλο εστιακό του βάθος διαφοροποιεί τα δεδομένα σε σχέση με άλλους σεισμούς. Σεισμικές δονήσεις με τέτοια χαρακτηριστικά σημειώνονται μία φορά τα έξι ή εφτά χρόνια» τόνισε ο κ.Λέκκας και συμπλήρωσε πως «το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο σημείο όπου τέμνονται υπόγεια η πλάκα της Αφρικής με την Ευρώπη. Τα πετρώματα που μεσολαβούν απορροφούν την ενέργεια του σεισμού για αυτό και σε δονήσεις μικρότερης έντασης στην Κρήτη, έγιναν στο παρελθόν περισσότερο αισθητοί στους κατοίκους του νησιού».
Σε κάθε περίπτωση η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει πως η «πλούσια» σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων τριών εβδομάδων στην Ελλάδα είναι τυχαία και πως οι σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους. Είναι ξεκάθαρο το γεγονός, σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα δεν συνδέεται με τον σεισμό της Κρήτη. «Οι σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους. Είναι μεμονωμένοι και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ.Λέκκας. Εξάλλου ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Κρήτη δεν επηρεάζεται από επιφανειακές συνθήκες και αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό γεγονός. Μάλιστα λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους δεν καταγράφεται μετασεισμική δραστηριότητα.
Σωτήρης Μεταξάς