Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο Δήμος Ηρακλείου, ο οξύθυμος Αρχιεπίσκοπος και η …25η Μαρτίου

Πρέπει να διαβάσετε

Η λεκτική επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου στις Αντιδημάρχους Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη και Ρένα Παπαδάκη, την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση του Ούγγρου Πρέσβη στο Ηράκλειο, υπήρξε τόσο έντονη που άφησε με το στόμα ανοιχτό όσους έτυχε να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Και ήταν πολλοί: Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης κ.ά. Η φρασεολογία, το ύφος και ο τόνος του Αρχιεπισκόπου ξένισαν ακόμα και εκείνους που πιστεύουν ότι ενδεχομένως και να είχε δίκιο επί της ουσίας.

Ποια είναι η ουσία; Η δικαστική διαμάχη Δήμου – Εκκλησίας για την εισφορά γης που αφορά σε εκκλησιαστικό ακίνητο στην περιοχή του Μπεντεβή. Το ποσό που σύμφωνα με τον Δήμο χρωστά η Αρχιεπισκοπή Κρήτης ήταν αρχικά περίπου 750.000 ευρώ. Η Αρχιεπισκοπή δεν αναγνώριζε την οφειλή, με το επιχείρημα ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς, άρα πρέπει να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς. Οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν διαφορετική άποψη και έτσι η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε σε δέσμευση του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής. Αυτό συνέβη όταν Αρχιεπίσκοπος ήταν ακόμα ο κ.κ. Ειρηναίος και παρά τις προσπάθειες να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια ώστε υπάρξει εξέλιξη. Προηγήθηκε η ανάδειξη του κ.κ. Ευγένιου στο αξίωμα και το πρώτο δημόσιο ξέσπασμά του εις βάρος της δημοτικής αρχής Λαμπρινού. Συγκεκριμένα, το 2022 σε εκδήλωση της Ένωσης Δημοσιογράφων ο Αρχιεπίσκοπος είχε επιτεθεί λεκτικά στον τότε Αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά. Ακολούθησε ένα διάστημα ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στις δυο πλευρές, έως ότου στις αρχές του 2023 και ενώ η Αρχιεπισκοπή είχε δικαιωθεί δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων,  ο Δήμος έδωσε εντολή να αποδεσμευτεί το ΑΦΜ της Εκκλησίας.

Το 2024, ο Δήμος Ηρακλείου, με Δήμαρχο πια τον κ. Αλέξη Καλοκαιρινό και με ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής, αποφάσισε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα προτού σβήσει την οφειλή και έτσι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή ήταν η αφορμή για τα νεύρα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος θύμωσε επίσης και  με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε πριν την σχετική συνεδρίαση της επιτροπής.

Ίσως βέβαια οι υψηλοί τόνοι του Αρχιεπισκόπου να μην πρέπει να προκαλούν εντύπωση πλέον, εφόσον πρόκειται για μοτίβο που επαναλαμβάνεται. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε κάνει τα ίδια στον κ. Βαρδαβά, είχε μιλήσει απαξιωτικά και σε άλλους αντιδημάρχους δημόσια, ακόμα και μέσα στη Λότζια, έχει μιλήσει απαξιωτικά στο κέντρο του Ηρακλείου σε δημοσιογράφο με της οποίας την άποψη διαφώνησε, και τώρα μίλησε απαξιωτικά στις κ.κ. Αρχοντάκη και Παπαδάκη.

Αν υποθέσουμε, χάρην συζήτησης, ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν όφειλε να προσφύγει στο ΣτΕ (κάτι που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι θα πήγαινε κόντρα στα συμφέροντα των δημοτών του), υπάρχει το μέρος και η στιγμή  για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κ. Αρχιεπισκόπου.  Και κυρίως υπάρχει ο τρόπος που πρέπει να συνάδει με το αξίωμα. 

Επιπλέον θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου δέχτηκε να χρηματοδοτηθεί το έργο της αναστήλωσης του Αγίου Μηνά μέσω της δικής του Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης , παρότι τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλει εκτός άλλα έργα.

Ο Δήμαρχος κ. Καλοκαιρινός δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Πιθανόν τούτες τις ώρες να γίνεται εκατέρωθεν προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στην επερχόμενη δοξολογία για την25η Μαρτίου (όπου προφανώς ο Αρχιπίσκοπος δεν θα κάνει πράξη τις απειλές του να …διώξει από την εκκλησία την δημοτική αρχή) πώς θα αντιδράσουν οι δυο τους, όταν συναντηθούν δημόσια.

Κ.ΚΕΦ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα