Με κακοκαιρία θα αποχαιρετήσουμε τον μήνα Νοέμβριο, με κρύο και χιόνια θα υποδεχθούμε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, καθώς ο Αζορικός Αντικυκλώνας φέρνει βαρυχειμωνιά στη χώρα.
Παρόλο που ο καιρός μέχρι και αύριο θα είναι αρκετά καλός, από την Κυριακή καθώς θα μετατοπίζεται ο «Ωμέγα» εμποδιστής πιο νοτιοανατολικά, θα αρχίσει να ανοίγει τον δρόμο για τις κακοκαιρίες από τα δυτικά της Ευρώπης.
Έτσι, περιμένουμε ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την Ισπανία να κινηθεί ανατολικά και από το μεσημέρι της Κυριακής να επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι και την Τρίτη, με μια τριήμερη κακοκαιρία που αναμένεται να δώσει διαρκείς, σημαντικές βροχές και αρκετό νερό, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νοτιοανατολικά και μάλιστα, τα τωρινά στοιχεία θέλουν να ανατροφοδοτείται από νέα βαρομετρικά χαμηλά, με αποτέλεσμα αρκετές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, αλλά και σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο Δεκέμβριος θα μας υποδεχτεί με αρκετό κρύο και δεν αποκλείεται την ερχόμενη Τρίτη να εκδηλωθούν χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού μοντέλου GFS.
Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό
-Ηλιοφάνεια το επόμενο διήμερο, με τοπικές ομίχλες
-Αλλαγή του Καιρού από την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά
-Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα
-Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ αλλά θα ενισχυθούν ως νοτιάδες στα 7 μποφόρ στο Ιόνιο την Κυριακή
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο
Νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά και νότια. Τοπικές βροχές από το βράδυ στα νοτιοδυτικά. Περιορισμένη ορατότητα, ομίχλες και παγετός τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα δυτικά και νότια.
Αργά το βράδυ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα νοτιοδυτικά ηπειρωτικά και στη Δυτική Κρήτη, φαινόμενα που τη νύχτα προς Κυριακή θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.
Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί στα ημιορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 12 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 16, στην Ήπειρο από -5 έως 17 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 18, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 3 έως 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 6 έως 18, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τις βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά από το βράδυ και από τα βόρεια θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση. Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ και το βράδυ 4-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερες.
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (εξαιρουμένων των ορεινών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων) που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.
Ο Αζορικός αντικυκλώνας και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του καιρού
Ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι ένα στάσιμο πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο παρατηρείται πάνω από τις νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας και ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τον καιρό τόσο της χώρας μας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Από την θέση του εξαρτάται η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών αλλά και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τα νότια και κατ’ επέκταση και τη χώρα μας.
Καθώς ο Αζορικός αντικυκλώνας αναμένεται να εμφανίσει μια έξαρση προς τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, θα αναγκάσει τα βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Μεσόγειο να κινηθούν προς τη χώρα μας ενώ από την άλλη θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (δεύτερος και τρίτος επισυναπτόμενος χάρτης).
Σύγκρουση αερίων μαζών πάνω από την Ελλάδα
Σύγκρουση αερίων μαζών θα δημιουργηθεί με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά πάνω από τη χώρα μας. Από τη μία θα έχουμε θερμές και υγρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βαρομετρικά χαμηλά στην Μεσόγειο και από την άλλη πολύ πιο ψυχρές και πολύ πιο ξηρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης. Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα δημιουργήσει σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους ακόμη και τα χιόνια που πιθανόν να μην αφορούν μόνο ορεινές περιοχές αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου με έμφαση τη βόρεια Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr